• Kā aizmigt bez miegazālēm? 5 ieteikumi

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ground Picture/Shutterstock.com
    Tu lasi līdz rītam, jo nespēj aizmigt… Dienā jūties tik saguris, ka neko nevari padarīt. Rodas stress, trauksme, kas atkal veicina bezmiegu… Cik ilgi tā var – naktīs negulēt?!

    Visbiežāk pirmais, pie kā parasti dodas pēc palīdzības, ja nevar naktīs gulēt, ir ģimenes ārsts, retāk – neirologs un psihiatrs. Būtu labi, ja pirms vizītes pie daktera kādu laiku rakstītu savu miega režīma dienasgrāmatu. Tā speciālistiem palīdzēs noteikt miega traucējumu dabu un noderēs arī ārstēšanas procesā.

    Jābūt arī gatavam sadarbībai ar savu dakteri.

    Uzklausi viņu nopietni, kad ārsts tev stāsta par faktoriem, kas var izraisīt miega traucējumus, un, ja viņš norāda, kādi ieradumi tev jāpamaina…

    1. Ārstējot hroniskus miega traucējumus, ļoti būtiski ir mazināt trauksmi. Nereti sievietes ar hronisku bezmiegu jau pirms miega domā par to, kas sekos, ja nevarēs aizmigt. Šīs domas provocē trauksmi, un trauksme savukārt atkal rada miega traucējumus. Dažreiz sevi nepieciešams tikai izraut no šā apburtā loka, lai stabilizētu miega ritmu.
    2. Ļoti labus rezultātus sniedz biheiviorālā terapija, līdztekus ieviešot jaunus paradumus miega veicināšanai. Proti, ir ļoti svarīgi iet gulēt jau tad, kad sajūti nogurumu un miegainību. Atliekot gulētiešanu uz vēlāku laiku, var palaist garām labo aizmigšanas brīdi, un tad tik tiešam būs grūti iemigt. Ņemot vērā klīniskos novērojumus, publikācijās norādīts, ka grūtāk aizmigt, sākot apmēram no pulksten 23.
    3. Noderīga metode ir tā sauktā miega ierobežošana. Tā vērsta uz miega efektivitātes uzlabošanu. Tātad sākumā ārsts lūdz novērtēt, cik ilgu laikposmu diennaktī tu tiešām esi gulējis, cik ilgi vāļājies pa gultu vai gultā veikti citi darbi, kā arī – uz cikiem visefektīvāk likt modinātāju, lai pēc pamošanās cilvēks justos mundrs.
    4. Vakarā pirms miega noteikti var izmantot relaksēšanās metodes, kas palīdz atslābināt muskuļus un atslēgt domas.
    5. Arī nākamās dienas plānošana, veicot ierakstus plānotājā un dienas gaitā tos pārskatot, palīdz sakārtot domas un noteikt, kas no dienā notikušā bijis pozitīvs, ko no ieplānotā izdevies realizēt, tā labvēlīgi ietekmējot turpmākās dienas norisi un mazinot trauksmi – tātad veicinot normālu miegu. Taču ar plānošanu nevajadzētu aizrauties ilgāk par 15 minūtēm, un nav vēlams ierakstus veidot ar formulējumu ja – tad. Tas tikai palielinās trauksmi, jo aizvedīs pie tādu jautājumu risināšanas, kas nav atkarīgi tikai no tevis.

    Vērts zināt! Vieglākos gadījumos, ja ir akūti miega traucējumi, var palīdzēt fitoterapija vai nomierinošas zāles. Taču, ja ir nozīmīgi emocionāli pārdzīvojumi ar būtisku trauksmi, būs nepieciešama ārsta palīdzība.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē