• Farmācijas zinātņu doktore Vija Eniņa skaidro zemestauku sēnes ārstnieciskās īpašības

    Netradicionālā medicīna
    Indra Ozoliņa
    25. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    «Kā izmantot zemestaukus, kas pie mums, Talsu pusē, ienākas jau no jūnija beigām? Gribu zināt kāda speciālista – ārsta vai profesores Eniņas, vai kāda cita jauna, zinoša, farmakoloģijā izglītota cilvēka viedokli. Visur, kur lasu, padomus snieguši tikai dziednieki,» vaicā Ausma. Atbildi sniedz augu pazinēja un farmācijas zinātņu doktore Vija Eniņa.

    Lai gan par zemestauku dziednieciskajām spējām ir daudz runāts un rakstīts, jāatzīst, ka klīniskie pētījumi par šo sēni ir minimāli un pierādījumu par tās iedarbību ir visai maz. Parasti zemestaukus lieto kā imunitātes stiprinātāju, profilaktisku līdzekli pret vēzi un arī vēža ārstēšanai.

    Zemestauku sezona ilgst apmēram no jūnija beigām līdz septembra vidum, taču svarīgi nenokavēt īsto sēnes ievākšanas stadiju, kamēr tā ir kā ola. Zemestaukus grūti sajaukt ar ko citu. Ja mežā zemē redzams olai līdzīgs veidojums, tad skaidrs, ka tie ir  īstie. Kad zemestauki jau izskatās pēc sēnes un nepatīkami ož, tie vairs nav derīgi lietošanai. Ievāktās olām līdzīgās sēnes jāgatavo tūlīt pēc atnešanas mājās, jo arī nogrieztas tās turpina savu attīstību.   

    Visbiežāk no zemestaukiem gatavo spirta izvilkumu. Mājās parasti izmanto 40–45 % degvīnu. Ārējo stingrāko miziņas daļu nomizo un želejveida iekšējo masu sagriež apmēram četros gabaliņos. Tos ieliek stikla burciņā un aplej ar degvīnu, lai masa būtu pilnībā nosegta un virs tās vēl kāds centimetrs degvīna. Burciņu aizvāko un tur apmēram 3 nedēļas tumšā, vēsā vietā, trauku ik pa laikam paskalinot.

    Uzlējumu var izmantot divējādi. Ārīgi to lieto sāpošu locītavu ierīvēšanai vai kā kompresi sāpīgiem un iekaisušiem vēnu mezgliem. Protams, efektu var gaidīt, lietojot regulāri, un ne ātrāk kā pēc nedēļas. Iekšķīgai lietošanai ieteikumi ir dažādi. Klasiskākais variants ir ieņemt uzlējumu pa ēdamkarotei 2–3 reizes dienā, apmēram pusstundu pirms ēšanas. Parasti, gatavojot izvilkumus, biezumus nokāš, taču šajā gadījumā to nevajag darīt. Lieto apmēram 3–4 nedēļas, tad ietur 2–3 mēnešu pārtraukumu un atkal dzer tikpat ilgi. Imunitātes spēcināšanai pietiks ar 3–4 nedēļu ilgu lietošanu ik gadu. Vēža slimniekiem zemestauku izmantošana noteikti jāsaskaņo ar ārstējošo onkologu. Cik zinu, ir onkologi, kas pret to neiebilst.

    Ja nepatīk lietot spirta uzlējumu, var gatavot sulu. Tad zemestaukiem noņem ārējo miziņu, želejveida masu sasmalcina, ieliek sietiņā vai marlē un novieto vēsā vietā, lai sula vienkārši iztek. Tā jāglabā ledusskapī, citādi sāks ātri bojāties. Lieto pa pustējkarotei trīs reizes dienā pirms ēšanas.

    Zemestaukus var izmantot arī salātu gatavošanai. Nomizo apvalciņu, želejveida masu sagriež plānās šķēlītēs, pievieno mazliet sīpola, sāli un piparus garšai, pārlej ar mērcīti, piemēram, etiķa un eļļas maisījumu, un uz pāris stundām ieliek ledusskapī, lai ievelkas.

    Protams, zemestauku izvilkumu, sulu, ziedi un citus to produktus var nopirkt arī aptiekā, un tad pie viena par to lietošanu konsultēties ar farmaceitu, kas šīs lietas vairāk vai mazāk pārzina.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē