• Leģendārā dziedniece — zemestauku sēne

    Netradicionālā medicīna
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    12. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Zemestauki ir leģendām apvīta sēne. Viss, ko iegūst no zemestaukiem, galvenokārt noder, lai celtu organisma aizsargspējas, spēcinātu imūnsistēmu un no kaut kā atbrīvotos.

    Sēnes vispār ir unikāli radījumi. Tā kā dabā sēnei grūti jācīnās par izdzīvošanu, tā veido dažādas vielas, lai savas šūnas padarītu izturīgākas un dzīvīgākas. Tāpēc sēnes palīdz arī cilvēkam – ne velti, piemēram, japāņi savas šitaki sēnes vienmēr ir uzskatījuši par ārstnieciskām.

    Arī Latvijas sēnes ir ārstnieciskas, tikai mums par tām ir mazāk informācijas. Piemēram, melnā bērza piepe čaga noder pret kuņģa un zarnu slimībām un ļaundabīgiem audzējiem, rudmiese kavē tuberkulozes attīstību, baravikās atklāta antibiotiska viela, kas nomāc dažādas zarnu patogēnās baktērijas un profilaktiski aizkavē vēža veidošanos.

    Kam der zemestauki?

    Zemestauki ir leģendām apvīta sēne, kuras augļķermenis sākumā līdzinās baltai olai, pildītai ar recekļainu želeju. Interesantā izskata dēļ tās atklājējs, holandiešu botāniķis Peresedons sēni latīniski nodēvējis par Phallus impudicus – nekaunīgo fallu. Baltā ola aug rekordātrumā, uzcērt galvā tumšu, červeļainu cepurīti un sāk nejauki smirdēt.

    Arī zemestaukiem piemīt dziednieciskas spējas. Lai gan sēne ir daudz pētīta, rezultāti tomēr atšķiras – tas varētu būt saistīts ar zemestauku augšanas vietu, jo tā ietekmē arī sēnes ķīmisko sastāvu. Taču viss, ko iegūst no zemestaukiem, galvenokārt noder, lai celtu organisma aizsargspējas, spēcinātu imūnsistēmu un no kaut kā atbrīvotos.

    Zemestaukus uzskata arī par īstu uzbrukuma vienību audzējiem, tādēļ visbiežāk tos iesaka un izmanto onkoloģijā.

    Protams, pēdējā stadijā, kad organisms ar vēža šūnām un to izdalītajiem toksīniem ir ārkārtīgi piesārņots, palīdzība būs minimāla, taču sākuma stadijā daudzos gadījumos šī sēne tiešām palīdz un aptur ļaundabīga audzēja tālāku attīstību. Arī pirms operācijas un apstarošanas, ja vien ārsts tam piekrīt un var gaidīt, var pamēģināt zemestauku kūri. Zemestauku polisaharīdi organismā veicina īpašas vielas sintēzi, kas var iznīcināt vēža šūnas.

    Ārstam noteikti jāzina viss, ko pacients lieto, lai tautas līdzekļi palīdzētu izārstēties, nevis kavētu atveseļošanos. Jo ar tautas medicīnas līdzekļiem notiek tieši tāpat kā ar aptieku medikamentiem: dažādiem cilvēkiem tie var iedarboties dažādi.

    Ar zemestauku uzlējumu var atbrīvoties no dažādām zarnu trakta kaitēm, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, olvadu un prostatas iekaisuma, podagras, dažādām nieru kaitēm, locītavu iekaisumiem. Tie palīdzēs arī šķidrināt asinis, tā pasargājot no sirds un asinsvadu slimībām.

    Zemestauku ziedi izmanto ārīgi pret locītavu sāpēm, iekaisumiem, ādas bojājumiem, grūti dzīstošām brūcēm, jo sēnes bioloģiskās vielas veicina audu atjaunošanos.

    Sēnes sulā atrodas fitoestrogēni – vielas, kas pēc struktūras atgādina cilvēka organisma hormonus un atbild par dzimumfunkciju, tāpēc zemestaukus iesaka lietot sievietēm profilaksei pret mastopātiju, miomu, olnīcu cistu. Tāpat tos lieto arī potences uzlabošanai.

    Kā lieto?

    Zemestauku uzlējumu lieto pa 1–3 ēdamkarotēm trīsreiz dienā pusstundu pirms ēšanas: divus mēnešus padzer, pēc tam divus izlaiž. Ar zemestauku uzlējumu sāpošās locītavas un muguru ierīvē divas trīs reizes dienā – tikai ādai jābūt veselai.

    Zemestauku sēnes pazemina asinsspiedienu. Tādēļ cilvēki, kam asinsspiediens augsts, sākumā pēc to lietošanas var sajust galvas reiboņus.

    Tādā gadījumā devu samazina un organismam ļauj pierast un spiedienam pazemināties pakāpeniski. Pēc tam devu atkal palielina līdz ēdamkarotei trīsreiz dienā. Ja spiediens normāls vai zems – nav jābaidās! Jo zem normas tas, visticamāk, nepazemināsies.

    Kā pagatavot zemestauku uzlējumu?

    • Sēnes noskalo un uzliek uz sieta nožūt. To daļu, kur zemestaukiem bija saknīte, nogriež pietiekami platu un noņem miziņu – apakšā pirmais būs gļotains slānis (starp citu, gļotaino miziņas iekšpusi var uzlikt uz psoriāzes skartas vietas, noderēs arī sejas maskai).
    • Liek uz dēlīša un sagriež smalkāk.
    • Pilda stikla burciņā, bet ne gluži pilnu.
    • Pārlej 40% šņabi (vēl labāk, ja ir 70% spirts) – tā, lai sēnes būtu nosegtas.
    • Izmaisa, lai šķidrums tiek klāt visām sagrieztajām sēnēm.
    • Burciņu aizvāko un liek tumšā, vēsā vietā. Ik pārdienu samaisa.
    • Pēc 21 dienas biezumus nokāš (citi atstāj) un var sākt lietot.

    Vēl var darīt tā

    Pagatavot zemestauku sulu: vēsumā ļauj dabiski no sēnes iztecēt sulai. Iegūto gļotaino šķidrumu konservē vai arī glabā ledusskapī un lieto šo iegūto sulu.

    Zemestaukus var ēst svaigus – ja vien netraucē mazliet šņirkstošā sajūta starp zobiem. Var pagatavot arī salātus: sēnēm noņem miziņu, notīri recekļaino daļu (atstāj izvilkumam vai sejas maskai) un sagriež, aplej ar krējumu, pārkaisa sāli un ēd. Cits variants: sēnes notīra, sagriež, pievieno sasmalcinātus sīpolus, sāli, piparus, apslaka ar etiķi un mazliet olīveļļas un uz pāris stundām atstāj ievilkties. Var ēst tāpat – ar rupjmaizīti.

    Kad un kā vākt zemestaukus?

    Tautas medicīnai zemestaukus ievāc, kamēr sēne vēl ir olas stadijā. No tās gatavo tinktūras, sulu, to žāvē, saberž pulverī.

    Zemestaukus Latvijā var sasēņot no jūnija beigām līdz septembra vidum. Tie jāmeklē brikšņos pie kritušiem kokiem. Ārēji zemestaukiem mazliet līdzinās lielais pūpēdis. Taču sēnes var nešaubīgi atpazīt pārgriežot – zemestaukiem vidū ir sēnes aizmetnis un receklis, pūpēdim – stingrs baltums. Tiklīdz sēne nogriezta, to sagriež vai izgriež vietu, kur sēnei saknīte, – lai neturpina augt. Tautas gudrības māca, ka pēc zemestaukiem uz mežu jāiet agri rītos – visspēcīgākā iedarbība ir sēnēm, kas grieztas vēl pirms rasas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē