• Bumbuļi zem ādas! Vai vajag griezt ārā?

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    22. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lipomas nav nemaz tik retas, iespējams, arī tu, ja papētītu savu ādu, ko tādu sataustītu. Kāpēc tās veidojas, un kā rīkoties, ja tādu atklāj? Tā jautā arī kāda satraukta lasītāja. Atbild ķirurgs Jānis Dūmiņš.

    Lasītājas vēstule: Manam vīram (58 gadi) jau vairākus gadus vēdera rajonā zem ādas ir sataustāmi divi bumbuļi, izmērā kā maza bērna dūrītes, arī uz muguras – sākumā bija viens, tagad vēl viens. Bumbuļi nesāp, neiekaist, nekad nav bijuši apsarkuši vai karsti. Vienīgais, ko vīrs saka: «Mani tie bumbuļi besī!» Vai no šiem bumbuļiem vajag atbrīvoties? Kuri ķirurgi ar to nodarbojas? Gribētos, ka to izdara par valsts naudu. Bet varbūt tie bumbuļi nemaz nav jāaiztiek – izkustināsi un vēl kas slikts sāksies! Mans vīrs ir no apaļo šlakas. Vai varētu būt, ka tie bumbuļi rodas no tā, ka viņš mīl labi un daudz paēst? Biruta

    Biruta, ir liela varbūtība, ka šie bumbuļi ir lipomas – labdabīgi tauku pikuči plānā kapsulā. Tādas mēdz būt dažādu vecumu cilvēkiem, gan korpulentiem, gan slaidas miesasbūves.

    Parasti lipomas ir mīkstas, elastīgas, kustīgas, izvietotas dažādā dziļumā zem ādas.

    Labā ziņa ir tā, ka no tām nekas ļauns nerodas, taču drošībai tomēr vajadzētu tās parādīt dermatologam vai vislabāk ķirurgam – jo veidojumi var būt ļoti dažādi, un arī ļaundabīga audzēja metastāze mēdz atgādināt bumbuli zem ādas. Taču ne vienmēr vizīte pie ārsta nozīmē, ka uzreiz tiks veikta operācija.

    Kas ir lipoma?

    Zinātniekiem joprojām nav īstas skaidrības, kas izraisa lipomu parādīšanos, tam varētu būt saistība ar iedzimtību – tā vienkārši ir organisma īpatnība. Katrā ziņā no pārmērīgas ēšanas lipomas neveidojas! Runā, ka tās mēdz rasties pēc traumas, bet domāju, ka tad drīzāk veidojas sacietējums jeb fibroze. Tikpat labi lipoma var izveidoties arī bez traumas.  

    Uzspiežot lipoma nav sāpīga. Ja veidojums ir iekaisis un sāpīgs, tad ar vislielāko varbūtību tā nav lipoma.

    Vienīgi, ja tuvumā ir kāds nervs, kas piespiežot tiek kairināts, lipoma var būt pastiprināti jutīga vai sāpīga.

    Parasti lipomai var iztaustīt skaidras robežas, bet gadās arī izaugumi uz visām pusēm ar izplūdušām malām. Tad ķirurgam ir sarežģītāk to izgriezt, bet lietas būtību tas nemaina. Lipomas var veidoties jebkurā ķermeņa vietā – uz rokām, kājām, pleciem, krūškurvja, muguras, sejas un pat papēžiem. Tās mēdz būt arī starp roku un kāju muskuļiem un retos gadījumos pat mugurkaula kanālā, kad var izraisīt roku tirpšanu un galvassāpes.

    Ja lipoma ir muskuļos, kājā vai rokā, būs redzams iztilpums.

    Lipomas ir dažādas: angiolipomās ir nedaudz vairāk asinsvadu, tās ir labāk apasiņotas; fibrolipomas ir blīvākas un cietākas, tajās ir vairāk saistaudu. Liposarkoma ir ļaundabīgs audzējs ar ļoti sliktu prognozi, bet, par laimi, reti sastopama. Taču varu tevi nomierināt – lipomas ļoti reti mēdz pārveidoties ļaundabīgos veidojumos!

    Lipomas aug lēni – pāris gadu laikā tās mēdz izaugt dubultā.

    To izmērs var būt no diviem centimetriem, bet esmu redzējis lipomu arī mugursomas lielumā! Tā mēdz būt viena, bet var būt arī desmitiem, pat simtiem – lielākas un mazākas. Ja lipomu ir ļoti daudz, to dēvē par lipomatozi. 

    Līdzinieces – ateromas

    Lipomas var sajaukt ar epidermālajām cistām jeb ateromām – cistiskiem veidojumiem ar kapsulu, kas veidojas, aizveroties porām, kurās sakrājas tauku sekrēts. 

    Ateromām vistipiskākā lokalizācijas vieta ir galvas matainā daļa un mugura, taču arī tās var būt jebkur uz ķermeņa, kur ir aizvērušies tauku dziedzeri un to saturs, kam būtu jānonāk uz ādas, sakrājas kapsulā.

    Ateromu veidošanās iespēja ir lielāka tiem, kam tauku dziedzeri strādā aktīvāk un ir taukaināka āda.

    Lipomas mēdz būt dziļākas nekā ateromas, bet to – vai tā ir lipoma vai ateroma – var konstatēt tikai speciālists!

    Ateromas nekādā gadījumā nevajadzētu spaidīt, jo kairinājums var izraisīt audu iekaisumu. Tad var iedzīvoties pamatīgā augonī un sastrutojumā! Ja būs radies iekaisums, ateromu visdrīzāk vajadzēs ķirurģiski atvērt, iztīrīt un izņemt. Un vispār – labāk ateromu laikus izoperēt, jo vienmēr pastāv iespēja, ka tās var sastrutot un radīt nepatikšanas!

    Kā izmeklē?

    Reizēm lipomu var novērtēt, neveicot izmeklējumus, bet citkārt labāk uztaisīt ultrasonogrāfiju, lai novērtētu veidojuma dziļumu, apkārtējos asinsvadus un muskuļus. Ja ir ļoti lielas lipomas muskuļos, reizēm nepieciešama arī magnētiskā rezonanse, bet par to lems ārsts.

    Lipomas iesaka izoperēt tikai tad, ja tās vizuāli traucē – citādi ar tām var mierīgi sadzīvot, jo nekādu ļaunumu tās nenodarīs, ja vien izteikti nepalielināsies.

    Par operāciju

    Pati par sevi lipoma nepazudīs. Vienīgais veids, kā no tās atbrīvoties, ir izoperēšana. Lipomas var izņemt jebkurš vispārējās prakses ķirurgs ambulatorā kārtā. Operācija notiek vietējā jeb lokālā anestēzijā. Ķirurgs veic griezienu ādā, izgriež veidojumu no apkārtējiem audiem, brūci aizšuj un, kad tā ir sadzijusi, vidēji pēc desmit dienām atkarībā no vietas, kur veidojums operēts, izņem diegus.

    Ja tuvumā ir lielie asinsvadi, pastāv risks, ka var pārgriezt arī tos, tāpēc, ja ir aizdomas, ka lipoma atrodas dziļi un tuvu asinsvadiem, jāveic ultrasonogrāfija.

    Ķirurgam ir zināma tehnika, kā šādā gadījumā rīkoties. 

    Vienas lipomas izņemšana ilgst 30–40 minūtes, ja vien tā nav ļoti liela. Ja lipoma ir tiešām ļoti liela, iespējams, viena diena būs jāpavada slimnīcā. Izoperētais materiāls tiek nosūtīts uz pārbaudi, lai pārliecinātos – vai veidojums tomēr nav ļaundabīgs.  

    Ja brūce labi dzīst, paliek tikai pavisam maza rētiņa. Protams, tas atkarīgs arī no brūces lieluma. Ja lipoma izaugusi ļoti liela, tad, lai to izoperētu, jāveic liels grieziens.

    Pēc nelielas lipomas izgriešanas, kamēr sadzīst brūce, diskomforts ir minimāls. Ja tā ir bijusi prāvāka un izvietota muskuļos, tad ir sāpīgāk.

    Parasti pilnīga atveseļošanās notiek pēc divām nedēļām. Tāpat kā pēc jebkuras operācijas, var būt arī komplikācijas, piemēram, brūces infekcija vai asinsizplūdums, taču, par laimi, tas negadās bieži. Parasti lipoma pēc izoperēšanas neataug no jauna, bet var veidoties blakus šai vietai.

    Teorētiski lipomu var likvidēt arī ar liposakciju jeb zemādas tauku atsūkšanu, bet tādā gadījumā zem ādas paliek kapsula, un ļoti iespējams, ka veidojums tajā pašā vietā izaugs atkal. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē