• Ar metformīnu pret tauciņiem! Vai tiešām?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    25. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: B-D-S Piotr Marcinski/Shutterstock.com
    Kolēģe internetā izlasīja, ka daudz kur pasaulē tauku dedzināšanai izmanto metformīnu. Arī pati kaut kur dabūjusi šīs zāles un mēģina ar tām atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Vai tās patiešām var palīdzēt notievēt?

    Ārste – uztura speciāliste Gunta Havensone:

    – Viņa rīkojas nepareizi! Metformīns ir recepšu medikaments, kas paredzēts 2. tipa cukura diabēta ārstēšanai. Tas palīdzēs uzlabot vielmaiņu tikai (!) tiem, kam ir vielmaiņas traucējumi – metabolais sindroms – vai prediabēts. Tiesa, katram ceturtajam ar lieko svaru pēc 45 gadu vecuma ir šāda tipa vielmaiņas traucējumi. Uzlabojot insulīna jutību, metformīns palīdz mazināt svaru, taču, ja nav metabolā sindroma un prediabēta, šis medikaments neko nedos. Metformīns lietojamas tikai ar ārsta regomendāciju.

    Turklāt svarīgi zināt, kāda deva vajadzīga, kā to kāpināt, kādu zāļu formu izvēlēties, kad un cik reizes dienā lietot.   

    Jāņem vērā, ka šim medikamentam piemīt blaknes, piemēram, hipoglikēmija jeb ļoti strauja cukura līmeņa samazināšanās, kad cilvēks var pat zaudēt samaņu. Tāda iespēja pieaug, ja metformīnu kombinē ar alkoholu. Ilgstoši lietojot metformīnu, tas samazina B12 vitamīna rezerves organismā, var sākt izkrist mati. Metformīns ietekmē arī dzimumhormonus, piemēram olnīcu spēju pirms menopauzes folikulā veidot nobriedušu olšūnu, un rezultātā ir nepilnvērtīgs menstruālais cikls. Vēl klasiska metformīna blakne ir kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi – vēdera pūšanās un caureja.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē