• 6 praktiski ieteikumi, kā vairot enerģiju pavasarī

    Veselība
    Zane Timpare
    14. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pavasaris bieži vien saistā ar pavasara nogurumu, kad vitamīnu krājumi pa ziemu ir izbeigušies, trūkst enerģijas un arī garastāvoklis nekāds. Lūk, ieteikumi, kas palīdzēs vairot enerģiju.

    1. Jāiekļauj ēdienkartē dažādas sēkliņas, jo sēklas ir jaunas dzīvības – koka, auga – pamatu pamats, tāpēc tajās mīt apslēptas enerģijas rezerves.

    • Saulespuķu sēklās ir daudz C vitamīna, kas neitralizē brīvos radikāļus, sargā šūnas no bojājumiem (lasi – no slimībām), arī olbaltumvielas, kalcijs, magnijs, nepiesātinātās jeb labās taukskābes, kas veicina holesterīna līmeņa normalizēšanos asinīs un asinsspiediena pazemināšanos.
    • Ķirbju sēklām piemīt nogurumu un nomāktību mazinošas un organismu attīrošas īpašības, tās kavē nierakmeņu veidošanos, vīriešiem palīdz vairot potenci un sargā no prostatas slimībām.
    • Linsēklas ir lielisks enerģijas avots. Pētījumos tajās ir atrastas 27 pretvēža vielas. Linsēklās arī ir savienojumi, ka mazina stresu, uzlabo sirdsdarbību.

    Ņem vērā!

    Lai gan sēklas ir ļoti vērtīgas, tomēr arī kalorijām bagātas – piemēram, 50 g linsēklu satur 250 kaloriju.

    2. Zudušo enerģiju labi palīdzēs atgūt dīgsti, jo tajos, var teikt, apkopota visa Mendeļejeva tabula – dzelzs, fosfors, mangāns, varš, magnijs u. c. Ir arī dažnedažādi vitamīni, fermenti, bioloģiski aktīvas vielas – viss, kas nepieciešams, lai vairotos enerģija. Komplektā ar pietiekamu šķidruma daudzumu dīgsti arī palīdz attīrīt organismu. Kurš sēklu veids – tas nav noteicošais, jāizvēlas tās, kas vislabāk garšo. Dīgsti īpaši ieteicami, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem – tajos ir pavisam maz kaloriju, bet ļoti augsta uzturvērtība.

    3. Vērts palielināt šķiedrvielu daudzumu uzturā, jo organisma attīrīšanā un arī svara mazināšanā liela loma ir regulārai vēdera izejai. Piemēram, lielisks šķiedrvielu avots ir rutki, kāļi, redīsi. Vēdera izeju veicinošas īpašības piemīt arī kefīram, paniņām, tāpat vārītām bietēm, melnajām plūmēm. Austrumnieki regulārai vēdera darbībai iesaka vakarā apēst sauju rozīņu vai iedzert ēdamkaroti eļļas.

    4. Uzturā jāiekļauj tītara un vistas gaļa, olas, pupas, zivis, banāni, rieksti – visi šie produkti palīdzēs tikt galā ar sliktu noskaņojumu un spriedzi, jo satur aminoskābi L-triptofānu, kas palīdz smadzenēs veidoties serotonīnam – vielai, kas atbild par laimes izjūtas un labsajūtas veidošanos smadzenēs.

    5. Ir vērts nedaudz «atvēsināt» savas attiecības ar kafiju – viena vai divas krūzes rīta pusē (vislabāk – ne tukšā dūšā), un viss, jo kafijā esošais kofeīns palielina adrenalīna līmeni asinīs, izraisot stresam līdzīgu saspringumu, kas savā dziļākajā būtībā nogurdina organismu. Dienas gaitā kafiju vēlams aizstāt ar zaļo tēju vai cigoriņu dzērienu – arī tie labi uzmundrina. Tāpat var baudīt svaigi spiestu sulu – viss, kas svaigs, raisa enerģiju.

    6. Mundruma uzturēšanā īpaša loma ir C vitamīnam. Tagad vislabāk to uzņemt ar papriku, smiltsērkšķiem, svaigiem un skābētiem kāpostiem, rukolu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē