Santa.lv
  • 09.10.2025
  • Veselīga uzkoda čipsu vietā? Iesaka diētas ārste Lolita Neimane

    Santa.lv
    Santa.lv
    Foto: No izdevniecības SIA «Žurnāls Santa» arhīva (Lauris Vīksne)
    Lielākoties pākšaugus ēdam krietni par maz, uzskata diētas ārste Lolita Neimane un iesaka ikdienas uzturā iekļaut tos vairāk. Jā, arī kā uzkodu, kas būs krietni veselīgāk nekā saldumi vai rieksti!

    Laba uzkoda ir novārītas, sausas pupiņas. Darbā vai mājās tādas var turēt pa rokai un uzkost – būs krietni labāk nekā saldumi vai rieksti! Pupiņas noderēs arī ballītēs čipsu un citu neveselīgo uzkodu vietā.

    100 gramos pupiņu vidēji ir 20–22 grami olbaltumvielu, ap 40 g ogļhidrātu, tikai 1–2 grami tauku un patiešām daudz šķiedrvielu – vidēji 17 grami! Salīdzinājumam: pilngraudu maizē, ko uzskata par labu šķiedrvielu avotu, 100 gramos ir tikai 11–13 grami šķiedrvielu.

    Kāpēc no pupām pūšas vēders?

    Pākšaugos un attiecīgi arī pupās ir tāda viela kā stahioze – salikto ogļhidrātu paveids, kas ne visiem gremošanas traktā labi uzsūcas. Un tas arī ir galvenais iemesls, kas rada nepatīkamo pūšanos vēderā un citus simptonus. Tiesa, arī kārtīgai sakošļāšanai ir nozīme, tāpat arī apēstajam daudzumam. Var pamēģināt pupiņas kombinēt ar garšaugiem, kuri veicina gremošanu – piemēram, pupumētra, saukta arī par kalnu mētru, ir garšaugs, kuru iesaka pievienot sātīgiem, trekniem un grūtāk gremojamiem ēdieniem.

    Ieskaties arī te!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk