Laba uzkoda ir novārītas, sausas pupiņas. Darbā vai mājās tādas var turēt pa rokai un uzkost – būs krietni labāk nekā saldumi vai rieksti! Pupiņas noderēs arī ballītēs čipsu un citu neveselīgo uzkodu vietā.
100 gramos pupiņu vidēji ir 20–22 grami olbaltumvielu, ap 40 g ogļhidrātu, tikai 1–2 grami tauku un patiešām daudz šķiedrvielu – vidēji 17 grami! Salīdzinājumam: pilngraudu maizē, ko uzskata par labu šķiedrvielu avotu, 100 gramos ir tikai 11–13 grami šķiedrvielu.
Kāpēc no pupām pūšas vēders?
Pākšaugos un attiecīgi arī pupās ir tāda viela kā stahioze – salikto ogļhidrātu paveids, kas ne visiem gremošanas traktā labi uzsūcas. Un tas arī ir galvenais iemesls, kas rada nepatīkamo pūšanos vēderā un citus simptonus. Tiesa, arī kārtīgai sakošļāšanai ir nozīme, tāpat arī apēstajam daudzumam. Var pamēģināt pupiņas kombinēt ar garšaugiem, kuri veicina gremošanu – piemēram, pupumētra, saukta arī par kalnu mētru, ir garšaugs, kuru iesaka pievienot sātīgiem, trekniem un grūtāk gremojamiem ēdieniem.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨













































































