• 9. sērija: Gadžeti kaķiem – automātiskās kaķu barotavas, dzirdinātavas un tualetes

    Mums būs kaķis
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Okrasiuk / Shutterstock
    Turpinām rakstu sēriju «Mums būs kaķis!». Šoreiz par automātiskajām barotavām, dzirdinātavām un tualetēm, kas palīdz atvieglot kaķu saimnieku ikdienu un nāk par labu arī pašiem kaķiem.

    Konsultē Ēriks Petrakevičs, veterinārārsts PetCity Akropoles klīnikā.

    Automātiskās kaķu barotavas

    Ļoti noderīgas ierīces, kas arī saimnieka prombūtnes laikā rūpējas par to, lai kaķis būtu paēdis, bet nevarētu pārēsties un iedzīvoties liekā svara problēmās. Īpaši noderēs mājās, kur ir vairāki kaķi ar dažādām barošanas prasībām vecuma vai veselības stāvokļa dēļ, jo kaķi nevarēs nočiept otram paredzēto ēdienu.

    Pieejamas dažādu sarežģītības pakāpju barotavas – sākot ar tādām, kas tikai izber noteiktu pārtikas daudzumu noteiktā laikā, līdz tādām, kas spēj atpazīt konkrēto kaķi, nolasot kaklasiksniņas vai zemādas mikročipu, un iebērt tam paredzēto pārtiku nepieciešamajā daudzumā. Dažkārt barotavas ir aprīkotas arī ar kameru un mikrofonu, lai saimnieks varētu ar kaķi attālināti sarunāties.

    Automātiskās kaķu dzirdinātavas

    Kaķi nereti kaitē savai veselībai, uzņemot par maz ūdens. Lai padarītu ūdeni kaķim kārdinošāku, var iegādāties automātisko dzirdinātavu jeb kaķu strūklaku. Dzirdinātavā ūdens ir līdzīgāks tam, kādu kaķis labprāt dzertu dabā, proti, tekošs.

    Pieejamas arī gudrās dzirdinātavas, kas aprēķina, cik daudz ūdens kaķis ir izdzēris. Tas var būt noderīgi, lai laikus redzētu izmaiņas kaķa šķidruma uzņemšanas paradumos un var liecināt par, piemēram, nieru vai urīnceļu problēmām.

    Ieteicams izvēlēties dzirdinātavu, kas nav izgatavota no plastmasas vai metāla, jo šie materiāli var veicināt kaķu aknes (melnie punktiņi uz zoda) veidošanos. Jārēķinās, ka dzirdinātavai ir filtri, kas būs regulāri jāmaina.

    Ņem vērā! Lai gan automātiskās kaķu barotavas un dzirdinātavas jūtami atvieglo cilvēku ikdienu, tās pašas prasa zināmu aprūpi un ir regulāri rūpīgi jātīra, lai ūdens un ēdiena trauciņi būtu kaķim droši un patīkami.

    Automātiskās kaķu tualetes

    Parasti veterinārārsti neiesaka automātiskās kaķu tualetes, jo, tikai regulāri tīrot kasti, saimnieks var novērtēt būtiskas kaķa veselības pazīmes – cik daudz kaķis čurā, vai nav aizcietējumu un caurejas utt. Tomēr, ja esi gatavs šķirties no prāvas naudas summas, vari iegādāties kaķu tualeti, kas ne tikai sakops smiltiņas pēc kaķa viesošanās, bet arī atpazīs, kurš kaķis apmeklējis tualeti un cik svēris pirms un pēc tās apmeklējuma.

    Jāpiebilst, ka tramīgiem kaķiem automātiskās tualetes varētu neiet pie sirds motora trokšņa dēļ.

    Materiāls tapis sadarbībā ar PetCity

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē