• Traģiska ziņa: Pēkšņi miris komponists, grupas «Pērkons» mūziķis Juris Kulakovs

    Sēru vēsts
    Marta Kalniņa
    12. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Juris Kulakovs.
    Foto: F64
    Juris Kulakovs.
    Mūziķis Juris Kulakovs 65 gadu vecumā pametis šo pasauli.

     

    Iemīļotais latviešu komponists Juris Kulakovs pēkšņi pametis šo pasauli. Traģisko ziņu apstiprinājis viņa grupas biedrs, «Pērkons» mūziķis Juris Sējāns. Šis gads grupai sācies smagi, jo vēl nupat viņi atvadījās no otra taustiņinstrumentālista Uģa Muzikanta. Juris ļoti sāpīgi uztvēra šo zaudējumu.

    Juri Kulakovu pēdējos gados vajāja veselības problēmas,

    taču arī no šķietami bezcerīgas situācijas viņš spēja iziet cauri sveikā. Pirms dažiem gadiem Juris nopietni sasirga, ilgu laiku pavadīja slimības gultā, taču ar sievas Lauras atbalstu Juris ne tikai atlaba, bet arī atgriezās uz skatuves.

    Savulaik mūziķim bija atkarības problēmas, pēcāk ilgu laiku viņš spēja atturēties no grādīgajiem dzērieniem, taču beidzamajos mēnešos Juris neslēpa, ka reizēm mēdz iemalkot ko stiprāku. Juris bija bohēmiska personība, taču ļoti cienīts un mīlēts kolēģu vidū. Viņš bija atklāts, sirsnīgs, reizēm trāpīgi ironisks un tiešs.

    Juris bija laimīgs un mīlēts vīrietis. Viņam ir lieliska, talantīga meita vijolniece Justīne Sipņevska-Kulakova, kura dāvājusi Jurim mazbērnus. Lai gan dzīvo svešumā, viņas ģimene ik gadu apciemoja mūziķi Latvijā. Pirms četriem gadiem Juris vēlreiz apprecējās. Par viņa sievu kļuva Laura Karnīte, kura pieņēma mūziķa uzvārdu. Kāzas notika jaukā, sirsnīgā atmosfērā sievas dārzā.

    Kulakovam ļoti patika skaisti tērpi, labi parfīmi un, protams, lieliska mūzika. Viņš no tiesas mīlēja šo dzīvi.  

    Kulakovs kopš 1978. gada muzicēja ansamblī «Menuets». 70. gadu beigās izveidoja instrumentālo džezroka grupu «Arka». 1981. gadā nodibinājis rokgrupu «Pērkons», kas kļuva par vienu no jaunatnes visiemīļotākajām un padomju kultūrbirokrātijas visvairāk neieredzētajām grupām. Raksturojot Jura Kulakova rokmūziķa darbību, Klāss Vāvere rakstīja: «Sirdī allaž būdams pārliecināts šovmenis, viņš savās dziesmās un «Pērkona» uzstāšanās manierē nemitīgi balansē starp teatrālu ārišķīgumu, sociālgrotesku ironiju un patiesu muzikālu pārdzīvojumu.»

    Komponists spēlēja sintezatoru un elektriskās ērģeles simfoniskās mūzikas koncertos, sadarbojies ar daudziem ievērojamiem diriģentiem, tostarp Vasiliju Sinaiski, Aleksandru Viļumani, Normundu Šnē. Diriģējis mūzikla «Latvijas karalis» ierakstā Latvijas Radio, albuma «The Beatles. Neaizmirstamo melodiju simfonija» ierakstā, komiskās kantātes «Artūrs – jūrasbraucējs» atskaņojumā. Tēlojis Eduardu Veidenbaumu televīzijas filmā «…Bet vilciens brauc» (režisors Igors Meirāns). Dublējot aktieri Jāni Kaijaku, spēlējis Nēģera pianista lomu Viljama Sarojana lugā «Tavas dzīves laiks».

    «Baumas par manu nāvi ir stipri pārspīlētas.

    Manos plānos ir vēl kādu laiku padzīvot šajā pasaulē,»

    pirms trijiem gadiem ar sev raksturīgo humoru paziņoja Juris Kulakovs, kad bija atlabis pēc ilgas un smagas slimošanas. Diemžēl viņam atvēlētais laiks izrādījās nežēlīgi īss..

    No komponista plānots atvadīties jau šajā nedēļas nogalē.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē