• Pieprasa steidzami mainīt pneimokoku vakcīnu

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pieprasa mainīt pneimokoku vakcīnu Imunizācijas valsts padomes (IVP) pieprasījusi steidzami mainīt pašlaik Latvijā lietoto vakcīna pret pneimokoku, jo tā nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret pneimokoku infekciju. «Rezultātā pneimokoku dēļ šobrīd smagi slimo un pat mirst gan vakcinēti bērni, gan pensijas vecuma cilvēki, kas ir galvenās pneimokoku infekcijas apdraudētās sabiedrības grupas,» uzsver IVP vadītāja, profesore Dace Zavadska.

    Pneimokoku vakcīna Latvijas vakcinācijas kalendārā ir iekļauta kopš 2010. gada, jo pneimokoku infekcijai ir augsti saslimstības un mirstības rādītāji, turklāt slimība ir ne vien grūti atpazīstama, bet arī ārstējama.

    Pēdējos gados tiek izmantota 10-valentā vakcīna, tomēr IVP jau vairākkārt ir aicinājusi Veselības ministriju sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu steidzami mainīt pašlaik lietoto vakcīnu pret tādu pneimokoku infekcijas vakcīnu, kas nodrošina plašāku aizsardzību. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina: šobrīd Latvijā strauji izplatās tādi pneimokoku serotipi, pret kuriem 10-valentā vakcīna nesniedz aizsardzību. Proti, kopš 2012. gada gandrīz trešdaļu invazīvās pneimokoku saslimšanas gadījumu ir ierosinājuši tieši 19A un 3. serotips, pret kuriem 10-valentā vakcīna aizsardzību nenodrošina.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē