• FOTO: Par vienu skabargu acī mazāk. Rīgas taimskvēra vietā durvis ver šiks biroju centrs

    Arhitektūra
    Elza Krūmiņa
    16. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Vietā, kur savulaik bija mikroautobusu galapunkts un noplukuši kioski ar spēļu zālēm, kebabnīcām un puķu veikaliņiem, tagad darbosies šikais biroju centrs «Novira Plaza». Tajā investēti vairāk nekā 60 miljoni eiro.

    Vēl pavisam nesen par Rīgas taimskvēru dēvētais noplukušais Marijas un Satekles krustojums kļuvis acīm tīkamāks. Noslēgušies būvdarbi modernajā «Novira Plaza» – septiņu stāvu biroja kompleksam. Biznesa centra nomnieki būs «premium» klases kopstrādes telpas «Spaces», pārtikas un citu preču ātrās piegādes uzņēmums «Wolt Latvia», biznesa konsultāciju uzņēmums «PricewaterhouseCoopers», zvērinātu advokātu birojs «Eversheds Sutherland Bitāns», personāla un algu aprēķinu risinājumu un pakalpojumu sniedzējs «Zalaris», finanšu tehnoloģiju uzņēmums «GoCardless», starptautiskais nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums «Newsec» un citi.

    SIA «Velve» pārstāvis un «Novira Plaza» projekta direktors Valdis Koks norāda, ka, strādājot ierobežotā vidē pašā Rīgas centrā ar blīvu satiksmes un gājēju plūsmu, darbu organizēšanas ziņā būvkompānijai šī ir bijusi viena no saržģītākajām attīstības iecerēm pēdējo gadu laikā.

    Ēkas būvniecībā izmantotas 24 100 tonnas betona un 10 000 kvadrātmetru rīģipša. Lai jaunbūve saglabātu UNESCO pilsētas centra raksturu, fasādē izmantoti vairāki apdares materiāli – spāņu lielgabarīta flīzes, speciāli šim projektam izgatavotas vācu telpiskās keramiskās fasādes, vairāk nekā 120 000 ķieģeļu, kas katrs tika iebūvēts atsevišķi, un stiklojums aptuveni 5000 kvadrātmetru platībā.

    Ēkas būvdarbi sākās 2021.gadā, bet pazemes darbi tika pabeigti 2022.gada februārī. Virszemes būvniecības līgums ar «Velvi» tika parakstīts 2021.gada decembrī. 2022.gadā tika pabeigta betona konstrukciju izbūve, tika sākti darbi pie fasādes, iestiklošanas un interjera. Karš Ukrainā radīja izmaiņas dažādu būvmateriālu un piegādes ķēžu tirgos, tāpēc ēkas pabeigšanas termiņš tika pagarināts līdz 2023.gada beigām. Arī biroju ēkas izmaksas šo gadu laikā pieauga par veseliem 20 miljoniem eiro – sākotnēji bija iecerēts ēku uzbūvēt par 38 miljoniem eiro.

    Ēkas arhitekti ir Dace Putniņa un Andris Kalinka no arhitektu biroja «BB studija», savukārt interjera dizaina izstrādei tika izvēlēts igauņu arhitekts Mēlis Press.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē