• Mati pēc vasaras panīkuši? Lūk, kā jārīkojas!

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    27. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Šovasar saule brīžiem bija karsta, brīžiem paskopa, tomēr tagad, rudenī, mati un galvas āda prasa papildu rūpes. It īpaši tad, ja klasiskais komplektiņš – saule, vējš, sāļais jūras vai hlorētais baseina ūdens – ir izbalinājis matus kā bērnībā un padarījis gandrīz nevaldāmus. Dermatoloģe un triholoģe Sandra Vizule un friziermeistare Dace Judina stāsta, kā matiem palīdzēt.

    Tūlīt un ilgtermiņā

    Ar ko sākt?

    Ja mati pēc vasaras kļuvuši sausi, trausli un lūst, būtu labi aiziet pie friziera, lai aplīdzinātu matu galus. Pārējo matu kvalitāte no tā vien nemainās, tomēr bojāto galu apgriešana acīmredzami uzlabo matu vizuālo izskatu un atvieglo tālāko kopšanu.

    Frizieris ar profesionālu skatu novērtēs matu stāvokli un ieteiks tieši taviem matiem piemērotāko sakopšanas stratēģiju.

    Savukārt samilzušu galvas ādas problēmu risināšanai ieteicams apmeklēt dermatologu vai matu slimību speciālistu trihologu, lai veiktu padziļinātu galvas ādas apskati un, ja nepieciešams, arī analīzes un laikus uzsāktu pareizu ārstēšanu. 

    Aizsargā matus!

    Arī spīdot spožajai rudens saulei, matus ieteicams krāsot retāk vai arī to darīt ar saudzējošām krāsām, jo jebkura ķīmiskā apstrāde padara matus trauslākus. Noteikti vajadzētu aizsargāt matus no tiešas saules iedarbības, valkājot vieglu galvassegu un/vai lietojot matiem paredzētos līdzekļus ar filtriem pret UVS, vides kaitīgo ietekmi un gaisa piesārņojumu.  

    Ikdienišķas rūpes

    Mitrini

    Matiem, kas veļas, ķeras un lāgā neķemmējas, trūkst mitruma, tāpēc pirmais uzdevums ir mitruma līdzsvara atjaunošana. Ja mati ir tikai mazliet sausāki, izvēlies savam galvas ādas tipam piemērotu mitrinošu šampūnu, noteikti arī kondicionieri un masku. Daudzi matu kopšanas kosmētikas ražotāji piedāvā speciālas mitrinošās līnijas matu kopšanai.

    Papildus var noderēt matu eļļa, ko lieto divas reizes nedēļā, vai kāds cits kopjošs līdzeklis, kas mitrina un nogludina matus, aizver, nogludina zvīņas un aizsargā matus, piešķirot tiem mirdzumu.

    Ja mati ir ļoti sausi, gandrīz kā salmi, tiem nepieciešama intensīvi atjaunojoša matu kūre, un tai noder matu kopšanas kosmētika ar atjaunojošu iedarbību. Tās sastāvā ir vielas, kas mitrina un baro matus, aizpilda bojātos slāņus un nogludina mata zvīņas, un tikai tad mats spēs uzņemt un noturēt sevī mitrumu.

    Mazgā pareizi

    Šampūna uzdevums ir attīrīt galvas ādu un matu saknes no liekā sebuma, netīrumiem utt. Tas atver mata zvīņas. Matiem, kas ir sausi un šķeļas, šampūnu maigi ar pirkstu galiņiem iemasē pie matu saknēm, viegli saputo matus visā garumā, neberzējot ne vidusdaļā, ne galos, lai nesaplēstu atvērtās zvīņas.

    Galvas ādu nekasi ar nagiem – pietiek, ja to viegli izmasē ar pirkstiem.

    Pēc matu mazgāšanas tos maigi nosusini ar dvieli un noteikti lieto kondicionieri. Tas paredzēts mata zvīņu aizvēršanai, tāpēc to klāj matu vidusdaļā un uz galiem. Taukainiem matiem kondicionieri nelieto uz galvas ādas, jo tas var lieki to kairināt, sataukot, pieplacināt matus pie galvas ādas un nostiept lejup. Smalkiem un trausliem matiem rudenī var izvēlēties tādu kondicionieri, kas nav jāizskalo. Reizi nedēļā (!) papildus lieto matu masku, lai tā atjauno un palīdz noturēt matos vajadzīgo mitruma līmeni. 

    Netraumē

    Slapji mati ir ļoti trausli, ātri lūst, tāpēc tos nevajadzētu mehāniski traumēt, piemēram, izgriezt vai slaucīt ar dvieli, ķemmēt, karsēt. Ieteicams pēc iespējas retāk izmantot karstās ierīces matu veidošanai – lokšķēres, taisnotāju u. c. Ja tomēr izmanto, tad obligāti lieto termoprotektoru jeb karstuma aizsardzības līdzekli.

    Matus siltā laikā nevajadzētu žāvēt un fēnot ar karstu gaisu, taču, ja bez tā nekādi nevar iztikt, vēlams izmantot vēso režīmu un fēnu turēt apmēram 30 centimetru attālumā no matiem.

    Matu ķemmēšanai un ieveidošanai lieto tikai saudzīgas ķemmes un matu sukas, jo mehāniski saplēstas zvīņas nav iespējams atjaunot. Noteikti vajadzētu padomāt arī par frizūru – sausus un trauslus matus nevajag saņemt ciešā matu kārtojumā, piemēram, astē, copē, izmantojot sprādzes, gumijas vai citus aksesuārus, kas traumē matus. Ļauj, lai mati ir brīvi, lai tie jūtas viegli!

    Pabaro no iekšpuses

    Ēd gudri, apzināti izvēlies veselīgu pārtiku, lai tajā būtu pietiekami daudz olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu, kas atbalsta matu augšanu. Papildus lieto multivitamīnu kompleksus, kas satur B grupas vitamīnus, folijskābi, biotīnu, cinku, silīciju, selēnu, dzelzi, omega 3, 6, 9 un kolagēnu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē