• Kas vērtīgākas – plūmes vai aprikozes?

    Uzturs
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai gan nu jau arī pie mums aprikozes audzē diezgan daudz, plūmes tomēr diezin vai tām izdosies pārspēt. Tās ir caur un cauri mūsējās. Lielas, mazas, dzeltenas, sārtas, zilas, violetas… Daudz dažādas. Ir skaidrs, ka apjomu ziņā plūmes uzvar. Bet kā ir ar uzturvērtību un bonusiem veselībai? Kura tad labāka – plūme vai aprikoze?

    Tā kā abas nāk no vienas dzimtas, aprikozēm un plūmēm ir daudz kopīga: abas ir sulīgi kauliņu augļi, kas bagāti ar antioksidantiem, minerālvielām un vitamīniem. Un tomēr vērtīgo vielu saturs tajās nav gluži vienlīdzīgs. Plūmes lepojas ar augstu K vitamīna saturu, kas ir neatsverams kaulu izturībai un stiprai sirdij.

    Tomēr aprikozēs ir krietni vairāk A, E, kā arī B grupas vitamīnu – tie regulē enerģijas līmeni, sirds veselību, asinsradi, imūnsistēmu utt.

    Salīdzinot ar plūmēm, aprikozēs ir četrreiz vairāk A vitamīna (300 gramos aprikožu ir dienā nepieciešamais A vitamīna daudzums). Arī vērtīgo minerālvielu ziņā aprikoze ir pārāka un ir labs vara, kālija, dzelzs, magnija un fosfora avots. Arī plūmes satur varu, kāliju un fosforu, taču mazākā daudzumā. Izvērtējot makrovielu kategoriju, atkal nākas secināt, ka aprikoze ir pārāka – tajā ir vairāk proteīna, taču mazāk fruktozes un tātad cukura. Aprikozes var pieskaitīt zema glikēmiskā indeksa produktiem.

    Tātad šā dueļa uzvarētāja ir… aprikoze! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē