• 10 padomi pareizai retinola lietošanai: iesaka speciālisti

    Reklāmraksts
    27. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Saskaroties ar pirmajām ādas nepilnībām un ādas novecošanās pazīmēm, vēlamies atrast vispiemērotākos līdzekļus, kas palīdzēs palēnināt šo procesu, kā arī mazināt jau radītās sekas. Pēdējo gadu laikā populāra kosmētikas līdzekļu sastāvdaļa ir retinols jeb A vitamīnu saturoši līdzekļi. Kas tas ir, kā to pareizi lietot un no kā uzmanīties, stāsta dermatoloģe Elīza Sālījuma un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

    Kas ir retinols un kādas ādas problēmas tas mazina?

    Retinols pieder pie A vitamīna atvasinājumiem, kurus izmanto ādas kopšanas un ārstēšanas līdzekļos. Bioloģiski aktīvā forma, ko āda var izmantot un kas sniedz klīnisku ieguvumu, ir retīnskābe. Recepšu medikamenti – adapalēns un tretionīns – jau ir aktīvajā formā, tie sniedz ātrāku un lielāku efektu, taču tiem ir arī daudz izteiktākas blaknes. Izmantojot bezrecepšu līdzekļus, kas satur retīnskābes prekursorus (retinilpalmitāts, retinols, retinaldehīds), kuri tiek ādā konvertēti retīnskābē, efekta sasniegšanai ir nepieciešams ilgāks laiks, taču tie ir labāk panesami un izraisa mazāk nevēlamu blakusparādību, skaidro E. Sālījuma.

    Retinolu sejas kopšanā lieto, lai:

    • Mazinātu sīkās krunciņas;
    • Mazinātu pigmentāciju;
    • Veicinātu kolagēna sintēzi;
    • Uzlabotu ādas tekstūru;
    • Mazinātu poras, aknes izsitumus un postaknes pazīmes.

    Retinola pareiza lietošana

    Izvēloties bezrecepšu A vitamīnu saturošus līdzekļus, var izvēlēties gan retinolu, gan retinaldehīdu. Noteikti rekomendējams sākt ar vājākas koncentrācijas produktu, sausai ādai izvēloties krēmveida līdzekļus, kas vairāk mitrina, savukārt normālai, taukaina vai kombinētai ādai – vieglākas gelveida konsistences līdzekļus, iesaka dermatoloģe. Ļoti būtiska ir pareiza produktu lietošana:

    1. A vitamīnu saturoši līdzekļi jāuzklāj vienu reizi dienā uz nakti;
    2. Pirms uzklāšanas āda jānomazgā ar saudzīgu līdzekli un tai jābūt pilnīgi sausai;
    3. Visai sejai nevajadzētu izmantot vairāk kā zirņa lieluma līdzekļa daudzumu. Ja līdzekļa būs par daudz, tas nedos papildu efektu, bet gan var radīt kairinājumu;
    4. Līdzekli, kas paredzēts sejai, var uzklāt arī kakla un dekoltē zonā, taču acu zonas ādas uzlabošanai ieteicams izvēlēties īpaši šai zonai paredzētu produktu ar retinolu;
    5. No rīta jālieto saules aizsargkrēms, kas ik divas stundas jāatjauno, ja uzturas ārpus telpām;
    6. Lietošana jāuzsāk pakāpeniski, ar 2–3 reizēm nedēļā, īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem ar jutīgu ādu. Ja āda panes šo līdzekli, tad pēc mēneša var pakāpeniski turpināt kāpināt biežumu un lietot katru otro līdz katru vakaru. Kad āda spēj panest vājākas koncentrācijas līdzekli, var pakāpeniski pāriet uz spēcīgāku;
    7. Jāņem vērā, ka A vitamīns ir atrodams dažādos ādas kopšanas produktos – gan mitrinošajos līdzekļos, gan maskās. Jāseko līdzi, lai nekombinētu retinola līdzekļus, jo tas var veicināt kairinājumu;
    8. Lai panāktu pamanāmus efektus, līdzekļi jālieto regulāri vismaz 3–6 mēnešus. Aknes gadījumā būtu ieteicams konsultēties ar dermatologu, lai piemērotu retinolu saturošo līdzekli. Smagos aknes gadījumos var būt nepieciešams A vitamīns tablešu formā – izotretionīns;
    9. No retinola saturošu līdzekļu lietošanas ir vairāki ieguvumi, bet tas noteikti nav universāls līdzeklis, kas var atrisināt pilnīgi visas ādas problēmas vai slimības, uzsver dermatoloģe. Pirms retinola lietošanas ieteicams konsultēties ar kosmētiķi vai kosmetologu un dermatologu.
    10. Ja mērķis ir aizkavēt ādas novecošanās pazīmju attīstību, tad būtu lietderīgi retinolu saturošus līdzekļus iekļaut ādas kopšanas rutīnā no 25–30 gadu vecuma, taču tos var lietot arī agrākā vecumā aknes, postaknes rētu/hiperpigmentāciju mazināšanai.

    Vai retinols ir piemērots visiem?

    Retinolu saturošu kosmētikas līdzekļu lietošana nav ieteicama grūtniecēm, ar krūti barojošām māmiņām un sievietēm, kuras plāno grūtniecību. Līdzekļus nevajadzētu lietot gadījumos, kad āda ir kairināta (piemēram dermatīts, rozācijas saasinājums, saules apdegums). Jāatceras, ka, lietojot retinolu saturošus līdzekļus, ir iespējamas nevēlamas blaknes – kairinājums, apsārtums, sausums, ādas lobīšanās, dedzinoša sajūta, paaugstināta jutība pret sauli. Jo augstāka retinola koncentrācija līdzeklī, jo lielāka blakņu iespēja. Nevēlamas blaknes var attīstīties arī nepareizas līdzekļu lietošanas dēļ (piemēram nepiemērots līdzeklis, par daudz, par biežu) vai arī kombinējot ar citiem kairinošiem līdzekļiem (piemēram skābēm). Ja tiek novērotas nozīmīgas blaknes, lietojot gan bezrecepšu, gan recepšu retinola līdzekļus, to lietošana būtu jāpārtrauc un jākonsultējas ar ārstu.

    Farmaceita padoms

    A vitamīns tiek plaši izmantots multivitamīnu sastāvā, dažādos antioksidantu kompleksos, kā arī vitamīnu kompleksos redzei, ādai un imunitātei, arī acu un deguna pilienos un ziedēs. To plaši izmanto arī ādas kopšanas līdzekļos. BENU Aptiekas klīniskā farmaceite I. Priedniece atgādina, ka ir svarīgi izvēlēties piemērotus ādas kopšanas līdzekļus atbilstoši ādas tipam un ādas problēmai.

    Aptiekās plašā izvēlē pieejami kvalitatīvi ādas kopšanas līdzekļi no dažādām dermatoloģiskās kosmētikas līnijām, kas  piemēroti gan ikdienas lietošanai, gan dažādu ar ādu saistītu sūdzību gadījumā kā akne, psoriāze, atopiskais dermatīts, jutīga āda un citas. Retinolu izmanto pretnovecošanās kosmētikas līdzekļos, lai samazinātu dziļas krunciņas, padarītu ādu tvirtāku un gludāku, kā arī produktos aknes un pigmentācijas mazināšanai. Retinolu lieto serumos, koncentrātos, krēmos sejai un dekoltē zonai, arī zonai ap acīm. Recepšu medikamentus – retinoīdus – iekšķīgai lietošanai izmanto smagas aknes formas gadījumā, un tos nozīmē dermatologs, informējot par brīdinājumiem un piesardzību lietošanā. Jārēķinās, ka nozīmētie medikamenti var sausināt ādu un lūpas. Ārīgi retinoīdus izmanto arī kombinācijā ar antibiotikām, kuras izraksta ārsts. Farmaceits jums ieteiks piemērotākos līdzekļus un sniegs padomu par ādas kopšanu un citos ar veselību saistītos jautājumos.

    TOP retinolu saturošie produkti BENU Aptiekās

    • INSTITUT ESTHEDERM Intensive Retinol krēms izlīdzina ādas tekstūru, samazina grumbas un uzlabo ādas tonusu. Tam piemīt bagātīga, krēmveida, komfortabla tekstūra, kas atstāj samtainu sajūtu.

    • INSTITUT ESTHEDERM Intensive Retinol retinola eļļas serums iedarbojas uz grumbām, padarot ādu tvirtāku un gludāku.

    • VICHY Liftactiv Specialist Retinol serums ir bagātināts ar 0,2 % tīra retinola, stabilizēts ar probiotiskajām frakcijām un bioloģiskajiem peptīdiem, lai nodrošinātu intensīvu pretnovecošanās iedarbību. Tas samazina visdziļākās grumbiņas.

    • DZINTARS Dunte īpaši aktīvais nakts krēms ar retinolu ļauj sasniegt labākus rezultātus cīņā ar grumbām. Izgatavots ar aktīvajām sastāvdaļām, iedarbojoties uz visām ādas noguruma pazīmēm.
    • NEUTROGENA Anti-Age Retinol Boost acu krēms bez smaržvielām nogādā ādas virsslānī tīru retinolu, lai efektīvi cīnītos ar redzamām ādas novecošanās pazīmēm.
    • NEUTROGENA Retinol Boost+ Intense Care sejas krēms ir bagātīgs, mitrinošs krēms intensīvai sejas ādas kopšanai. Tas ir apvienots ar mirtes auga ekstraktu, kas uzlabo retinola efektivitāti, un hialuronskābi, kas palīdz mitrināt ādu un padara to tvirtāku, cīnītos ar virkni novecošanās pazīmēm.

    Nepalaidiet garām izdevīgākos piedāvājumus BENU e-Aptiekā un klātienes BENU Aptiekās! Jautājiet farmaceitiem par sev piemērotāko līdzekļu izvēli!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē