• Hiacintei Burkai – 95! Smalkā stila zvaigznes gaišā vientulība

    Slavenības
    Inese Mizovska
    17. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Patrīcija Rūtledža
    Foto: Publicitātes foto
    Patrīcija Rūtledža
    Sestdien ir britu aktrises dzimšanas diena. Bez smalka porcelāna un vakariņām sveču gaismā, jo dzīvē Patrīcija Rūtledža nemaz nelīdzinās savai ikoniskajai varonei – Hiacintei Burkai seriālā «Smalkais stils».

    No Hiacintes atteicās pati

    Patrīcijas Rūtledžas vārds tā arī nekad neizskanētu ārpus Lielbritānijas robežām, ja viņas dzīvē nebūtu ielauzusies mazliet kaitinošā un snobiskā mājsaimniece Hiacinte Burka. Taču viņas satikās, jo 1990. gadā Rūtledža piekrita nofilmēties visnotaļ nenopietnā seriālā Smalkais stils. «Es sāku lasīt scenāriju vienos naktī un vairs nevarēju apstāties. Hiacinte uzreiz atraisīja manu iztēli un atmiņā atausa vairākas dāmas no laikiem, kad pati vēl biju jauna meitene. Hiacintes iedomas par savu diženumu bija satriecošas,» pirmo sastapšanos ar savu varoni atceras Rūtledža, kura gan allaž uzsvērusi – viņa nemaz nelīdzinoties Burkai.

    «Mums abām ir divas rokas, acis, deguns un mute, bet citādi – nekā kopēja!

    Lai es varētu spēlēt slepkavu, man taču nevajag obligāti kādu nogalināt. Tā ir tikai loma,» uzskata viņa. Un šī loma Rūtledžai bija kā radīta. Burkas tēls viņai padevās tik spilgts un patiess, ka ļaudis pat citēja Hiacinti. «Kad taksometra šoferi mani sāka ķircināt: «Vai tad jūs nepamācīsiet, kā vajag braukt?», es sapratu – laikam mani tagad pazīst visi,» smejoties atceras Rūtledža.

    Ar katru gadu seriāla popularitāte pieauga, tomēr 1995. gadā Hiacinte Burka pēdējo reizi izcēla no skapja karalisko porcelāna tējas servīzi un runāja pa savu smalko telefonu, kuram ir pēdējā numura atkārtošanas funkcija. Viņa bija tā, kura nolēma Hiacintes stāstam pielikt elegantu punktu. «Ir jāaiziet brīdī, kad skatītāji tevi vēl grib, nevis jāuzkavējas tik ilgi, lai kādu dienu dzirdētu vārdus: «Ak, šis seriāls vēl aizvien eksistē?»,» pārliecināta ir viņa.  Patrīcija vēl aizvien lepojas, ka Smalko stilu savulaik skatījies pat Romas pāvests Benedikts XVI un viņas varones Hiacintes elks – Lielbritānijas karaliene Elizabete II.

    Pavadījusi mūžībā seriāla spilgtākos varoņus

    «Man ir daudz patīkamu atmiņu par darbu šajā seriālā, es tur ieguvu īstus draugus,» atzīst aktrise. Diemžēl daudzi Hiacintes Burkas kolorītie radi un draugi jau ir tajā saulē. «Es ļoti skumstu pēc viņiem,» teic Patrīcija. Pirmā šo jautro kompāniju pameta Hiacintes izlaidīgā māsa Roza.

    Liela daļa seriāla ģimenes jau ir tajā saulē.
    Liela daļa seriāla ģimenes jau ir tajā saulē.

    Aktrise Mērija Milāra nomira trīs gadus pēc seriāla beigām – vien 62 gadu vecumā. Pirms 12 gadiem uz debesu teātri pārcēlās Hiacintes omulīgais māsas vīrs Onslovs. Džefrijam Hjūzam bija 68 gadi. Rit jau piektais gads bez Klaiva Svifta, kurš seriālā spēlēja Hiacintes apbrīnojami pacietīgo vīru Ričardu. Viņš devās mūžībā 82 gadu vecumā. Pusotru gadu Hiacinte vairs nevar piezvanīt savai inteliģentajai un mazliet nervozajai kaimiņienei Elizabetei, kura allaž pamanījās aplieties ar tēju. Tās atveidotājas Džozefīnes Tjūsones dzīve beidzās aprūpes namā 91 gada vecumā.

    Ar katru gadu Rūtledža kļūst arvien vientuļāka, jo viņas laikabiedri cits pēc cita pamet šo pasauli.

    Pērn pavasarī viņa uz mūžu atvadījās no savas tuvākās draudzenes – britu politiķes Betijas Būtroidas, kura 2000. gadā viesojās Latvijā. Būtrodai bija 91 gads, un viņas bērēs tika atskaņota dziesma Climb Ev’ry Mountain Patrīcijas Rūtledžas izpildījumā.  Smalkā stila fanus uzjautrina Hiacintes centieni demonstrēt savas vokālās prasmes, kuras seriālā izklausās visai komiski. Taču patiesībā Rūtledža ar mūziku ir uz tu. Leonards Bernsteins ir komponējis vairākas dziesmas tieši viņas balsij.

    Patrīcija Rūtledža arī sirmā vecumā ik pa laikam kāpj uz teātra skatuves.
    Patrīcija Rūtledža arī sirmā vecumā ik pa laikam kāpj uz teātra skatuves.

    Jaukā vientuļniece – Čičesteras lepnums

    Patrīcijai nekad nav bijis savas ģimenes. Aktrise vienmēr bijusi vientuļniece. Kādā intervijā gan Rūtledža atzīstas – 20 gadu vecumā viņai bijusi dēka ar precētu vīrieti, un nekas labs no tās nav sanācis. Vēlākos gados aktrisei bijušas attiecības ar kādu režisoru, bet arī tām nebija lemts pāraugt noturīgā mīlestībā. Bērnu Rūtledžai nav, un aktrise neslēpj – tā bijusi viņas izvēle. Patrīcija sevi ziedojusi skatuvei un kino. Savas karjeras laikā Rūtledža ir atveidojusi lomas 54 skatuves uzvedumos un piedalījusies 83 TV projektos.

    Rūtledžas īstā dzīve nemaz nelīdzinās tai saviesīgajai kņadai, kādu ap sevi raisīja Hiacinte. Patrīcija vada rāmu pensionāres ikdienu Čičesterā, kur dzīvo kopš 2000. gada.

    Ar aktrises darbu viņai izdevies nopelnīt 2,5 miljonus mārciņu, un ar to ir gana, lai parūpētos ne tikai par sevi.

    Viņa labprāt iesaistās dažādos labdarības projektos. Atšķirībā no brīžiem kaitinošās Hiacintes viņa savā pilsētiņā ir ļoti ieredzēta un mīlēta. Patrīcija ir ticīgs cilvēks, un katru svētdienu apmeklē dievkalpojumu Čičesteras katedrālē. Pirms trijiem gadiem viņa aktīvi iesaistījās ziedojumu vākšanas kampaņā un sagādāja 10 000 mārciņas katedrāles jumta atjaunošanai.      

    Citas Hiacintes nebūs

    Pirms septiņiem gadiem Patrīcija Rūtledža piedzīvoja to, par ko Hiacinte būtu stāvā sajūsmā. Aktrise tika oficiāli iecelta par Dāmu. Šis pagodinājums Lielbritānijā ir pielīdzināms bruņinieka titulam, kādu par īpašiem sasniegumiem piešķir kungiem. Tērpusies elegantā bikškostīmā un aplikusi ap kaklu mirdzošu pērļu kaklarotu, Rūtledža devās uz greznu ceremoniju Bekingemas pilī. Viņu sveica princis Čārlzs, kurš pa šo laiku jau kļuvis par karali. Viņš uzsvēra aktrises ieguldījumu teātra un kino mākslā, kurai viņa veltījusi vairāk nekā 60 dzīves gadus.

    Hiacintes mīļais Ričards jau ir pametis šo pasauli.
    Hiacintes mīļais Ričards jau ir pametis šo pasauli.

    2016. gadā TV kompānijai BBC radās ideja atkārtot Smalkā stila lielos panākumus. Tika nolemts veidot turpinājumu – Jaunā Hiacinte. Zinot, ka Patrīcija uz šādu projektu neparakstīsies, rudenī uz ekrāniem nonāca Hiacintes jaunības versija aktrises Kerijas Hovardas izskatā. Stāsta centrā bija Hiacinte un viņas māsas – Roze, Margrieta un Vijolīte. Pēc pirmās sērijas skatītājus atsauksmes lielākoties bija labas. Īpaši tika slavēts tas, cik labi Hovardai izdevās atdarināt Burkā runas manieri.  Taču Patrīcija gan tā nedomāja, un pat izteica kritisku viedokli medijos. «Tam nav nekādas saistības ar mani. Lai jau filmē! Mūsdienu komēdijas nespēj pietuvināties tām, kādas bija agrāk.

    Kad šo seriālu sāks rādīt, lūdzu, atgādiniet, lai izslēdzu televizoru!» nesaudzīga bija aktrise.

    Drīz vien BBC izplatīja paziņojumu, ka šī bijusi pirmā un pēdējā sērija, un jaunā seriāla uzņemšana tiek pātraukta. Hovarda sāpīgi pārdzīvoja sev laupīto iespēju kļūt par superzvaigzni un pauda rūgtumu par Rūtledžas nesaudzīgo viedokli. Taču Hiacinte ir tikai viena un, lai gan kopš pēdējās sērijas aizritējuši jau gandrīz 30 gadi, aktrise aizvien saņem fanu vēstules, uz kurām cenšas atbildēt. «Es vēl aizvien esmu ļoti populāra Baltijas valstīs un slavena Zimbabvē. Man raksta fani no visas pasaules – gan mazi puikas, gan sirmas kundzes,» lepojas Rūtledža.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē