• Aktieris Gerds Lapoška neparastā veidā atklāj, kāpēc patiesībā aizgāja no JRT

    Slavenības
    Zane Piļka- Karaļeviča
    Marta Kalniņa
    1. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Gerds Lapoška
    Foto: F64
    Gerds Lapoška
    Vakar atgriešanās programmu atjaunotajā teātra ēkā svinīgi izziņoja Jaunais Rīgas teātris. Savukārt aktieris Gerds Lapoška, kurš nupat pametis šī teātra trupu, tūdaļ izsludināja pats savu izrādi. Viņš ir gatavs pastāstīt skatītājiem, kāpēc pameta savu sapņu darbu.

    Pagājušajā svētdienā savu pēdējo repertuāra izrādi «Dzimšanas dienas kūka» JRT nospēlēja aktieris Gerds Lapoška. Viņu dēvēja par vienu no spilgtākajiem un perspektīvākajiem jaunajiem šī teātra talantiem. Savu pirmo sezonu teātrī viņš uzsāka entuziasma pilns. Uz skatuves ne tikai spēlēja, bet sevi pierādīja arī režisora ampluā, kopā ar kolēģi un kursabiedru Matīsu Ozolu iestudējot izrādi «Pelēka vasara, saulaina ziema». Tomēr nu viņš, tāpat kā pēdējos mēnešos četri citi jaunie aktieri, nolēmis teātri pamest.

    Kā tas var būt, ka jaunieši, kuri JRT uzskatīja teju vai par sapņu darba vietu, pēkšņi aiziet? Teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis par jauno aktieru aizplūšanu, kas pēdējā laikā notiek JRT, plašos komentāros neieslīga. Viņš žurnālam «Privātā Dzīve» sacīja: «Tur nav, ko baigi komentēt. Katram savi iemesli – dažiem veselības problēmas, dažiem jauni plāni, jauni izaicinājumi.

    Kā jau visās darbavietās, kadri nāk un iet.»

    Savukārt Gerds Lapoška, kura balsī jaušamas zināmas skumjas, savu lēmumu aiziet nolēmis izskaidrot mākslā:  «To ļoti grūti izstāstīt…

    Ilgi domāju, kā skatītājiem paskaidrot savu aiziešanu, un sapratu, ka vislabāk to darīt caur mākslas prizmu, nevis, piemēram «Facebook».

    Man ļoti nepatīk pēdējā laikā novērotais, ka latviešu teātra pasaule tik daudzas lietas sākusi risināt publiski. Tas man ir tā apriebies, ka par to, kam jānotiek, lai cilvēks pamestu to, par ko sapņojis, es labāk taisu izrādi.»  

    Viņa stāstu varēs uzzināt jau 8. aprīlī, jo tad paredzēta Lapoškas pirmizrāde mākslas centra «Kim?» telpās. «Tā būs, kā es to saucu, personālizrāde, kurā spēlēšu es viens un stāstīšu par sevi, teātri un savu aiziešanu,» atklāj Gerds.

    Tā būs komēdija «Goodbye, February!» jeb «Uz redzi, februāri!». Izrāde vēstīs par aktieri, kurš pats sev sastrādājot nepatikšanas, meklē atbildi uz jautājumu: «Vai tā bija pareizā izvēle?» Ko darīt, ja bērnībā iztēlotā «lielā skatuve» un sapņi par teātri neatbilst realitātei? Mākslinieks ir lielas izvēles priekšā – pamest visu un braukt prom vai palikt un samierināties, ka tāda ir dzīve – pareizu un nepareizu izvēļu pilna… Nu jau bijušais JRT aktieris Gerds Lapoška izrādes  režiju un dramaturģiju veidojis kopā ar jauno režisori Annu Klišāni. Viņš pauž: «Aizejot no darba Jaunajā Rīgas teātrī, man nebija ne jausmas, ko darīšu tālāk – no šīs neziņas arī radās iecere par šo izrādi.

    Protams, ka viena aktiera aiziešana no teātra nav nekāda sensācija,

    bet es sapratu, ka ir jāpaskaidro skatītājiem iemesli šādām pavērsienam. Ar pašironisku skatu paraudzīšos uz sevi, aktiera profesiju, teātri, Rīgu un šo pasauli. (..) Galvenais, šī ir vienkārši jauna, neatkarīga izrāde, jo ko gan citu darīt, kā turpināt strādāt un radīt izrādes!»

    Viņš gan nebūs pirmais, kurš par savu aiziešanu no JRT uztaisījis izrādi. Arī no šī teātra aizgājušais aktieris Ģirts Krūmiņš savulaik tādu izveidoja.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē