Bērzu un kļavu sula ir svaiga nepasterizēta sula, kurai var būt pievienotas rozīnes, augu daļas, cukurs un medus. Bērzu un kļavu sulu iegūšanu (ražošanu) un tirdzniecību nelielos apjomos regulē Ministru kabineta 2010. gada 1. jūnija noteikumi Nr. 499 Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā.
Noteikumos noteiktas higiēnas prasības sulu iegūšanai, sulu daudzuma uzskaites, iepakošanas un marķēšanas prasības, kā arī pielikumā norādīts sulu piegādes apjoms – 300 kg gadā.
Sulu ražotājam:
- Jānodrošina pārdotās sulas uzskaite, dokumentējot informāciju par produkta apjomu, ieguves vietu un laiku.
- Sulas jāiepilda vienreizlietojamā iepakojumā, kurš atļauts saskarei ar pārtiku, vai tīros stikla traukos.
- Marķējuma etiķetē jānorāda tirdzniecības nosaukums Bērzu sula vai Kļavu sula, pievienotās sastāvdaļas, tilpums, derīguma termiņš (Izlietot līdz), uzglabāšanas apstākļi un produkta ražotāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese.
Mazumtirdzniecības uzņēmums, pieņemot produktus izplatīšanai:
- reģistrē informāciju par produktu, tā apjomu, ieguves vietu, piegādes datumu un produktu ražotāju.
- PVD nekontrolē sulu ražošanu nelielos apjomos, bet aizdomu un sūdzību gadījumos tirdzniecības vietās drīkst pieprasīt informāciju par sulu ražotāju un sulu uzskaites dokumentus.
Patērētājiem, pirms sulu iegādes, iesakām novērtēt:
- vai uzticaties sulu pārdevējam;
- vai ir pieejama informācija par sulu ražotāju;
- kādos traukos ir iepildītas sulas;
- vai ir nodrošināts marķējums.
Gadījumos, ja sulas tiek piedāvātas degustācijai, pārdevējam ir jābūt nodrošinātam ar vienreizlietojamajām glāzītēm un jāievēro degustācijas noteikumi.