Augļi, ogas un dārzeņi ir svarīga ēdienkartes sastāvdaļa tādiem grauzējiem kā jūrascūciņām, žurciņām, kāmjiem, trušiem un adatpelēm. Šinšillām un degu tos drīkst dot miniatūrās porcijās, turklāt šie dzīvnieciņi nereti no svaigiem dārzeņiem pat atsakās, dodot priekšroku kaltētiem.
Sasaldēšana maina ķīmisko sastāvu
Pastāv viedoklis, ka sasaldēšanas procesā augļos, ogās un dārzeņos samazinās enzīmu daudzums, kas bagātīgi atrodas svaigā un neapstrādātā pārtikā. Enzīmi ir olbaltumvielu savienojumi, kuru galvenais uzdevums ir paātrināt ķīmiskas reakcijas. Izteiktiem zālēdājiem, piemēram, jūrascūciņām enzīmu trūkums barībā padara šo barību grūti sagremojamu. Līdzīgi ir arī cilvēkiem – ja enzīmu daudzums pārtikas produktā nav pietiekošs, organisms ir spiests pārlieku smagi nopūlēties, lai izveidotu enzīmus pats.
Tikko no saldētavas izņemtu ledus kubiņu grauzējam nedrīkst dot – tas ir pārāk auksts un ciets. Ieliec to traukā un ļauj, lai našķis atlaidinās un sasniedz istabas temperatūru.
Nav noslēpums, ka rūpnīcā, pirms dārzeņus sasaldē, tos mēdz blanšēt (applaucēt ar karstu ūdeni), tādējādi enzīmi tik tiešām samazinās. Tas tiek darīts, jo enzīmi ir viela, kas svaigi novāktiem augļiem, dārzeņiem un ogām paātrina produkta krāsas zudumu, samazina uzturvielu daudzumu, maina garšu. Ja enzīmus neapturētu sasaldēšana vai blanšēšana, produkts savīstu un sapūtu – kā tas ar laiku notiek ar jebkuru svaigu, neapstrādātu dārzeni, augli un ogu.
Saldēts – tātad uzturvielas zudušas?
Šis ir populārākais pieņēmums par saldētiem produktiem. Pat ja mēs izvēlētos pievienoties to uztura speciālistu viedoklim, kuri uzskata, ka sasalšanas rezultātā uzturvielas zūd (starp citu, ir pētnieki, kas domā tieši pretēji – ka saldētos produktos uzturvielu ir pat vairāk kā svaigos), nevar neņemt vērā arī citu viedokli. Ne-sezonas augļi, ogas un dārzeņi, ko dāsni piedāvā lielveikali un kas pārcietuši garu transportēšanu līdz mums, nav ne kripatiņas uzturvielām bagātāki kā tie, kuri ievākti šeit un tūlīt sasaldēti.
- Saldētos produktos ir nedaudz mazāk C vitamīna. Ja augļus, dārzeņus un ogas pirms ievietošanas saldētavā blanšē, tajos līdz 25% samazinās C vitamīna daudzums. Taču C vitamīns īpaši nozīmīgs ir jūrascūciņu diētā.
- Kas notiek ar sasalušām baktērijām? Sasaldējot baktērijas netiek iznīcinātas. Tās vienkārši pārtrauc vairoties. Tādējādi gan svaigos, gan saldētos dārzeņos, augļos un ogās baktēriju daudzums ir vienāds.
Sasaldēto našķu mīnusi
- Līdz 25% samazinās C vitamīna daudzums, ja produkts pirms sasaldēšanas tiek blanšēts.
- Par uzturvielu un enzīmu samazināšanos viedokļi dalās, tāpēc šī ir puse no mīnusa.
Sasaldēto našķu plusi
- Pat ja sasaldētais produkts zaudē nelielu daļu C vitamīna, uzturvērtības un enzīmu, tā joprojām ir veselīga un garda uzkoda.
- Grauzējiem, kuriem kaut kādu iemeslu dēļ nepatīk dzert ūdeni, saldētie kubiņi ir alternatīvs veids, kā uzņemt šķidrumu.
- Ērts veids, kā darbos un mācībās aizņemtajiem grauzēju saimniekiem savlaicīgi sagatavot barību, lai tik vien atliktu, kā izņemt no saldētavas, atlaidināt un pasniegt.
- Saldētās barības sagatavošanu var uzticēt bērniem. Viņiem tā būs interesanta un atbildīga nodarbe.
Kā sagatavot produktu saldēšanai?
- Ievāc burkānus, kāpostus, ķirbjus, redīsu lapas, ogas, ābolus – to, kas piemērots tavam grauzējam (ja neesi pārliecināts, pirms tam sameklē informāciju, vai konkrētais produkts nav bīstams tavam mīlulim).
- Nomazgā un sagriez produktu nelielos gabaliņos (ogas vari negriezt). Nesakapā pārāk smalki, lai dzīvnieciņam ir interesanti grauzt.
- Saber sagrieztos gabaliņus ledus formiņā ar pēc iespējas lielākām iedobītēm (visparocīgākās ir silikona formiņas, no kurām ļoti viegli dabūt ārā sasalušo ledus kubiņu).
- Pārlej ar aukstu ūdeni un liec saldētavā.