• Pa gultu danco… blusas! Kā tikt vaļā?

    Kukaiņi
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    23. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Naktī pārņem sajūta, ka pa visu ķermeni kaut kas ložņā… Vīrs saka, lai neknosos un ļauju gulēt. «Tas droši vien no nerviem! Kādas vēl tev blusas?!» Pēc pāris dienām ievēroju, ka uz kājām parādījušās sārtas, niezošas pumpas, bet vakarā, gultā lasot grāmatu, pēkšņi kaut kur aizlec viens melns komats! Ārprāts! Naktīs vairs nespēju gulēt, jo šķiet, ka blusas to vien dara, kā danco pa manām kājām, rokām un, protams, arī kož un kāri sūc asinis. Kā tās padzīt no mājas? Par blusām stāsta Jānis dreimanis, Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākais entomologs, un Laila Atslēdziņa, dermatoloģe, veneroloģe.

    Kur ir blusu paradīze?

    Iedomājies, Latvijā dzīvo 39 (!) blusu sugas, bet cilvēki interesē vien četras. Visbiežāk blusas iekļūst mājās ar dzīvniekiem, jo aktīvi spēj pārvietoties, tā teikt, no viena kažoka uz citu. Turklāt mājas mīlulis – suns vai kaķis – pie šiem parazītiem var tikt jebkur, kur iepriekš pastaigājies dzīvnieks ar blusām, piemēram, daudzdzīvokļu nama kāpņu telpā, pagalmā, parkā, šķūnītī.

    Blusu mātītēm patīk dēt olas dažādu dzīvnieku migās, tādēļ arī cilvēku mājokļa tuvumā tās visbiežāk var atrast uz dzīvniekiem un vietās, kur tie atpūšas.

    Tomēr aplams ir priekšstats, ka blusas spēj pārnēsāt vienīgi dzīvnieki, kuri pastaigājas ārā. Tā kā mazie radījumi labprāt uzturas smiltīs, tad tās mēs paši varam ienest mājās arī ar apaviem. Kad blusas tikušas dzīvoklī vai privātmājā, tās var uzturēties teju jebkur – drēbju skapī, uz paklāja, uz grīdas, gultā.

    Blusām ļoti patīk netīras mājas, smilšainas grīdas un nekopti mājdzīvnieku kažoki.

    Viskomfortablāk blusas jūtas 20–30 grādu temperatūrā un kad gaisa mitrums ir aptuveni 70 procenti. Mazie asinssūcēji ir ļoti pacietīgi un spēj gaidīt pat astoņus mēnešus, līdz apstākļi kļūst tiem labvēlīgi un būs iespējams izšķilties no kūniņas.

    Taču dzīves ilgums blusām ir samērā īss – vien divi trīs mēneši.

    Ja neuzsāksi cīņu ar blusām, tās barosies un turpinās savu attīstības ciklu: dēs oliņas, kuras nokritīs uz grīdas vai paklāja, tad no oliņām izšķilsies kāpuri, kuri, izejot vairākas attīstības stadijas, kļūs par pieaugušām blusām.

    Vai tiešām blusa?

    Par šā nejaukā kaitēkļa esību mājās var liecināt gan tas, ka mājas mīlulis ik pa brīdim kasa savu kažoku, gan pašam niezoši izsitumi uz rokām, kājām un citviet. Lai gan blusas ir ļoti ātras, reizēm izdodas tās ieraudzīt lēkājam arī pa grīdu vai gultu. Kā zināt, ka tās tiešām ir blusas? Mums līdzās taču dzīvo arī citi kaitēkļi!

    Blusu var atpazīt pēc tās vertikāli saplacinātā ķermeņa, kas ir melnā vai brūnā krāsā.

    Tās ķermenis ir ļoti ciets, tāpēc blusu ir ļoti grūti nospiest. Lai gan blusa ir tikai 1–2 milimetrus gara, tai ir ļoti spēcīgas pakaļkājas, kas ļauj palēkties pat 70 centimetru augstumā un metru tālumā.

    Par to, ka mājās dzīvo blusas, liecinās ne tikai niezoši izsitumi, bet arī blusu izkārnījumi uz gultasveļas un mājdzīvnieku kažokā – tie izskatās pēc maziem, melniem punktiņiem.

    Vai, kā niez!

    Parasti no blusu kodumiem visvairāk cieš bērni un tie, kam zema imunitāte un ierobežotas kustēšanās spējas. Par blusas kodumu liecina izteikta nieze, sārts, piepacelts ādas izsitums ar koduma pēdām centrā. Blusas kodumu var atpazīt arī pēc tā, ka izsitumi tiek grupēti visbiežāk pa trim, turklāt pārsvarā tie ir uz apakšstilbiem, pēdām, bet var būt arī jebkurā citā ķermeņa daļā.

    Ja cilvēkam ir izteikta organisma reakcija, tad izsitumi var būt pamanāmāki, atgādinot nātreni, un ar pūslīti centrā.

    Nieze, kas rodas, ir alerģiska reakcija uz blusas siekalās esošām vielām, kas koduma brīdī nonāk tavā ādā. Un, lai gan ļoti gribas šo vietu pakasīt, lūdzu, nedari to! Niezes mazināšanai izmanto atvēsinošas kompreses, atvēsinošus, mentolu saturošus krēmus, antihistamīna krēmus. Pie izteiktas reakcijas antihistamīnu saturošus preparātus var lietot arī iekšķīgi.

    Ja sakasītajās koduma vietās rodas infekcija, jālieto dezinficējoši līdzekļi. Reizēm pat jāvēršas pie ārsta, kurš izrakstīs recepšu medikamentus.

    Izsitumi var izzust jau pāris dienu laikā pēc blusas koduma, taču jutīgākiem cilvēkiem izsitumi mēdz saglabāties pat nedēļu, divas.

    Ja satraucies, ka blusas var pārnēsāt kādas nelāgas slimības, varu nomierināt, ka pie mums šādi gadījumi sastopami ļoti reti – risks ir tikai tad, ja dodies kādā eksotiskākā ceļojumā.

    Kā izvairīties?

    1. Regulāri tīri (ar putekļsūcēju un citiem līdzekļiem) mīkstās mēbeles un vietas, kur visbiežāk uzturas mājdzīvnieki.
    2. Uzkopjot māju, noteikti pievērs uzmanību grīdu spraugām, jo tur mēdz slēpties blusu kāpuri.
    3. Ķemmē mājdzīvnieka kažoku – no tā izkritīs daļa blusu oliņu un kāpuru. Vislabāk to darīt virs avīzes vai papīra lapas, lai pēc ķemmēšanas visus izkritušos netīrumus un iespējamās oliņas varētu ērti savākt kopā un sadedzināt.
    4. Regulāri atbluso savu mājdzīvnieku. Profilaksei izmanto arī speciālas pretblusu siksniņas, kuras aizbaidīs pieaugušas blusas, bet pret kāpuriem un blusu oliņām vislabāk palīdzēs pretblusu pilieni.
    5. Pirms ienāc mājā, kārtīgi noslauki kājas uz paklājiņa. To regulāri iztīri vai izpurini tālāk no mājas.

    Ko darīt, ja māju ieņēmusi blusu armija?

    • Izmazgā savu kaķi vai suni ar speciālo pretblusu šampūnu.
    • Grīdas, durvju, palodžu mazgāšanai izmanto terpentīnu (2 ēdamkarotes uz spaini ūdens). Ar viegli samitrinātu lupatiņu vari apstrādāt arī mīkstās virsmas, piemēram, dīvānu. Neaizmirsti telpas pēc šādas uzkopšanas kārtīgi izvēdināt!
    • Nomaini gultasveļu, iztīri gultas matraci.
    • Mīksto grīdas segumu un grīdu vari apstarot ar ultravioletā starojuma lampām.
    • Sauc ciemos kaitēkļu iznīcinātājus!
    • Veikalos var iegādāties arī speciālas blusu indes. Tomēr, ja mājās ir mazi bērni vai mājdzīvnieki, ar šo līdzekļu lietošanu jābūt ļoti piesardzīgam.

    Ievēro secību!

    Lai blusu apkarošana mājās būtu pēc iespējas efektīvāka, vispirms apstrādā mājdzīvnieku ar veterinārajā aptiekā nopērkamiem insekticīdiem, piemēram, šampūnu vai aerosolu, tad uzkop mājokli un beigās apstrādā to ar pretblusu aerosolu vai šķīdumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē