• Kam jāpievērš uzmanība, pērkot sēklas?

    Dārzs
    Sintija Šiliņa
    6. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Oleksii Synelnykov / Shutterstock
    Pavasaris nav aiz kalniem. Dārza entuziasti jau rosās ar idejām, ko un kā šogad stādīs. Sēklu veikalos pieaug piedāvājums, un pārdevēji jau plāno, kādas sēklas šogad būs tās pieprasītākās. Lai dārzs zeltu un plauktu, ir svarīgi pievērst uzmanību vienam no galvenajiem starteriem – sēklām.

    Konsultē Kristīne Rasnača, ainavu būvtehniķe un dārzniece, uzņēmuma Kas dārzā pārstāve.

    Kam jāpievērš uzmanība?

    1. Sēklu šķirnei. Piemēram, dažādām dārzeņu šķirnēm var atšķirties ne tikai garša un krāsa, bet arī augšanas apstākļi un noturība pret slimībām un kaitēkļiem.
    2. Sēklu derīguma termiņam. Svarīgi pārliecināties, ka sēklas ir svaigas un to iepakojums nav bojāts. Labāk uzglabāsies tās sēklas, kas ir iepakotas divās kārtās. 
    3. Jāizpēta informācija, ko sniedz sēklu apraksts. Tur var iegūt daudz noderīga par audzēšanas prasībām – optimālo sēšanas laiku, izmēru un attālumu starp stādiem, apgaismojuma un augsnes prasībām, norādes par slimību vai kaitēkļu kontrolēšanu. Noteikti jāpārliecinās, ka izvēlētajām sēklām ir dārzam vai audzēšanas metodei atbilstošas prasības.
    4. Svarīgs faktors ir arī sēklu daudzums iepakojumā. Brīdī, kad dārzs būs izplānots, varēs zināt, cik daudz sēklu nepieciešams.
    5. Kāda bijusi sēklu izcelsme. Lielākie sarežģījumi sākas, kad sēklas jāpiemēro citiem klimata apstākļiem.

    Ņem vērā! Ja sēklas ražotas valstī, kur ir cita klimatiskā zona, informācija par sēšanai labvēlīgiem mēnešiem var atšķirties no Latvijai piemērotiem.
    Raksts turpinās pēc reklāmas

    Ko nozīmē burtu apzīmējumi sēklu nosaukumos?

    Burti aiz šķirnes nosaukuma norāda uz sēklu īpašībām vai to izcelsmi.

    • F1 apzīmējums norāda, ka iepakojumā ir pirmās paaudzes hibrīdsēklas. Tās var iegūt, krustojot divas ģenētiski atšķirīgas šķirnes. Šis process tiek īstenots, lai apvienotu abu vecāku labākās īpašības vienā augā, piemēram, konkrētu vēlamo garšu, augļu izmēru vai izturību pret noteiktām slimībām. Hibrīdi parasti ir spēcīgāki un ražīgāki, tie aug ātrāk un ir izturīgāki pret slimībām un nelabvēlīgiem apstākļiem. Taču hibrīdu sēklas ir arī dārgākas nekā parastās, jo to ražošana ir sarežģītāka un prasa vairāk laika un resursu. Svarīgi ir atcerēties, ka gadījumā, ja no F1 hibrīda auga ir iegūtas sēklas un plānots tās stādīt, nākamās paaudzes augi visbiežāk neparādīs tās pašas īpašības. Tāpēc katru sezonu parasti jāiegādājas jaunas F1 sēklas.
    • OP vai O/P ir atvērtā apaugļošanās procesā iegūtas sēklas. Tās iegūst no augiem, kas dabiski apaugļoti, izmantojot vēju, putnus, kukaiņus vai pašapputes procesus. Atšķirībā no F1 hibrīdiem OP iegūtās augu sēklas saglabā vecāku šķirnes īpašības. Tas nozīmē, ka varēs savākt sēklas un gaidīt, ka nākamās paaudzes augi būs līdzīgi vecākiem.
    • Norāde Bio apzīmē bioloģiski audzētas sēklas, kas nav bijušas pakļautas ķīmiskai apstrādei, un to ražošanā ievēroti stingri organiskās lauksaimniecības principi. Organiskās sēklas tiek audzētas bez sintētiskajiem pesticīdiem, herbicīdiem, fungicīdiem un mēslojumiem. Tā vietā izmanto dabiskas un bioloģiski drošas alternatīvas.

    Sēklu apzīmējumi, kurus vērts zināt

    Dažādi burti uz iepakojuma norāda arī šķirnes/hibrīda izturību pret noteiktām slimībām vai vīrusiem. 

    • For – izturība pret Fusarium oxysporum, kas izraisa sakņu puvi tomātiem.
    • Vd – izturība pret Verticillium dahliae sēni.
    • CMV – noturība pret gurķu mozaīkas vīrusu.
    • TOMV – sēklas ir izturīgas pret tomātu mozaīkas vīrusu.
    • PM – noturība pret miltrasu.

    Padomā, pirms mainies!

    Cik droša ir mainīšanās ar sēklām sociālajos medijos?

    Konsultē Līga Lepse, vadošā pētniece un Dārzkopības institūta priekšsēdētāja, un Kristīne Rasnača, ainavu būvtehniķe un dārzniece, uzņēmuma Kas dārzā pārstāve.

    Svarīgi atcerēties – sēklu ievešana un tirdzniecība mūsu valstī, tāpat kā visā Eiropas Savienībā, tiek stingri regulēta. Noteikti jāpārliecinās, ka sēklām, ko plāno iegādāties, ir Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) izsniegta auga pase. Īpaši noteikumi attiecas uz sēklām, kas ievestas no trešajām valstīm. Tām VAAD izsniedz fitosanitāro sertifikātu, kas ir apliecinājums, ka sēklas ir drošas izmantošanai un tajās nav kaitīgo organismu.

    Iegādājoties sēklas internetā, pastāv liels risks ievazāt dārzā dažādas slimības, vīrusus un kaitēkļus. Ja sēklas pasūtītas no nezināmas vietas, audzētājs var būt netīšām ievazājis kādu no augu slimībām. Īpaši uzmanīgiem jābūt ar tomātu, paprikas, pupiņu sēklām, jo tieši tām raksturīgi draudīgi vīrusi. Ir saprotams, ka šādā veidā sēklas iespējams iegādāties lētāk, taču nevajag piemirst mūžseno patiesību – skopais maksā divreiz. Var gadīties, ka pēc tam lielāka nauda būs jāiegulda cīņā par ražas saglabāšanu vai pat visa dārza glābšanu. 

    Pirms sēklu mijas ir vērts ieskatīties mājaslapā mantots.permakultura.lv, kur pieejami dažādi sēklu maiņas ieteikumi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē