• Kā pareizi pārkrāsot vannasistabas flīzes

    Māja
    Liene Millere
    27. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Egita Bairamova
    Vannasistaba ir viena no telpām, kuras remonts saistās ar apjomīgu darbu un lielām izmaksām. Tapetes mājā var pārlīmēt un sienas pārkrāsot, bet vannasistabas un tualetes flīzētās sienas šķiet īsts izaicinājums. Taču arī flīzes var krāsot. Uzzini, kā tas darāms!

    Konsultē Egita Bairamova, remonta entuziaste un digitālā satura veidotāja Instagram @mansremonts.

    Vai jebkuras flīzes var krāsot?

    Krāsošanai piemērotas visas keramiskās flīzes neatkarīgi no tā, kāds gaisa mitrums ir telpā. Taču ar tā sauktajām pašattīrošajām flīzēm (to glazūrā iestrādāts titāna dioksīds, kam piemīt īpaši zema virsmas pretestība, tāpēc ūdens no tām aizplūst, pirms netīrumi paspējuši nosēsties uz flīžu virsmas) tas nebūs iespējams, jo krāsa ar tām neveidos saķeri. Krāsojot flīzes, jārēķinās, ka krāsas kārta uz grīdas flīzēm vietās, kur tām ir lielāka slodze un nav iespējas uzlikt, piemēram, paklājiņu, nekalpos tik ilgi, cik uz sienām. Taču bažām par to, ka krāsa neturēsies uz bieži ūdenim pakļautajām dušas flīzēm vai zonās gar vannas malu, nav pamata – speciālo krāsu tehnoloģija paredz, ka tās saskarsies ar ūdeni, tāpēc ir gana noturīgas.

    Ar ko sākt?

    Katrs remonts jāsāk ar vīziju par rezultātu – iedvesmu var smelties, piemēram, Pinterest, un attiecīgi piemeklēt gan krāsas toni, gan pārējos telpas aksesuārus. Ja telpas dizainu nav paredzēts mainīt, flīzes var krāsot tādā pašā vai jebkurā citā tonī – arī tas piešķirs telpai svaigumu un tīrības sajūtu. 

    Nākamais solis – telpa jāizmēra un atbilstoši platībai jāiegādājas krāsas (uz 10 kvadrātmetriem flīžu nepieciešams apmēram 1 litrs krāsas). Pirms ķeras pie darba, no sienām jānoņem viss liekais. Sagatavošanās process ir garākais un arī atbildīgākais – lai krāsa pie flīzēm kārtīgi turētos, to virsma rūpīgi jānotīra. Ja virsma pirms krāsošanas pareizi sagatavota, efekts saglabājas vairākus gadus. Ja nepieciešams, no flīzēm jānoskrāpē vecais silikons, tad tās rūpīgi jānomazgā. Varu ieteikt Tikkurila ražoto mazgāšanas līdzekli Maalipesu – tas ražots uz skābes bāzes, labi attīra flīžu virsmu un nodrošina labāku saķeri ar krāsu. Jāpiebilst, ka šis mazgāšanas līdzeklis paredzēts lietošanai tikai pirms krāsošanas, tas nav ikdienas kopšanas līdzeklis.

    Kā krāsot?

    Flīžu krāsošanas process īpaši neatšķiras no citu materiālu krāsošanas – mērc tik rullīti krāsā un krāso! Būs vajadzīga otiņa grūti aizsniedzamām vietām, rullītis ar īsu plūksnu un vanniņa krāsai. Jāzina, ka krāsa allaž jāklāj divās vai trijās kārtās.

    Flīžu krāsu TOP 5

    Flīžu pārkrāsošanai neder jebkura krāsa, veikalā jāmeklē speciāli šim nolūkam paredzētās. Lūk, dažas pārbaudītas. Iesaka Gatis Sakārnis, SIA hausmeister vadītājs.

    1. Tikkurila Ceramic Tiles
    2. Rio Verde Vintage Prestige
    3. Rio Verde Floor Prestige
    4. MTN Bathtub & Tile Paint (aerosola veidā)
    5. EPODEX Tile Paint 1K 

    Ņem vērā! Pirms krāsošanas darbiem jāatceras ar aizsargājošu kārtu aplīmēt visu, ko negribas nosmērēt, rūpīgi jāaizklāj arī santehnika, jo vieglāk būs novākt aizsargājošos materiālus nekā pēc tam tīrīt krāsas traipus. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē