• Izaudzē citronus un mandarīnus uz palodzes! Kā kopt citrusu kociņus, lai tie ražotu?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    20. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: OatWanwi / Shutterstock
    Jā, arī tas ir iespējams – uz palodzes izaudzēt citronu, mandarīnu, laimu vai kumkvatu –, ja vien pietiek gaismas un esi ar mieru kociņu cītīgi pieskatīt un lolot. Konsultē Zane Purne, Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja.

    Citrusiem vajag daudz gaismas

    • No rudens līdz pavasarim tiem jāatvēl vieta pašu gaišāko logu tuvumā mitekļa dienvidu un dienvidrietumu pusē. Ja tādu nav, jāparūpējas par mākslīgo apgaismojumu apmēram 12–14 stundas, izmantojot augu lampas. Nacionālajā botāniskajā dārzā citrusiem dienu pagarina, lampas ieslēdzot rīta stundās no pulksten 6 līdz 9 un pēcpusdienā no pulksten 15 līdz 19, taču pašos tumšākajos mēnešos tās var turēt ieslēgtas arī visu dienu. Ir dažāda spektra lampas, taču, rūpējoties par citrusu, nevar aizmirst arī sevi – acīm labāk patiks dzeltenīgā gaisma, kas atdarina sauli. Ja gaismu nodrošināt tik garas stundas nav iespējas, jāsamazina arī temperatūra telpā līdz plus 14–16 grādiem, arī laistīšanas un mēslošanas biežums, lai citrusu kociņš nestīdzētu. 
    • Vasarā citrusus var nest ārā saulainā, no vējiem pasargātā vietā. Taču nevajadzētu augu uzreiz nolikt tiešos saules staros, sākumā labāk to paturēt koku pavēnī, lai pierod pie dzīves ārā. Līdzīgi arī rudens pusē – apmēram nedēļu pirms ienešanas telpās kociņš jānovieto paēnā. Pārlieku kavēties nevajag, jo ir citrusaugi, kuriem pat plus septiņi grādi jau ir par maz. 
    • Telpu temperatūrai citrusi spēj pielāgoties itin labi, un vislabāk tas izdodas citronam. Citrusus, kas vasaru pavada uz palodzes, karstākajās vasaras dienās gan vajadzētu nedaudz noēnot, lai tie gluži necepas saulē. 

    Sargi no caurvēja un sausa gaisa!

    • Citrusiem patīk svaigs gaiss, bet ļoti nepatīk caurvējš, tāpēc nenovieto tos tuvu ārdurvīm vai logiem, ko izmanto vēdināšanai. Dabūjis caurvēju, citruss nepatikā var sākt birdināt lapas. 
    • Tāpat neturi šos augus pie sildelementiem, kur pastiprināti veidojas sauss gaiss. Ja mitruma līmenis telpā ir ļoti zems, ne tikai citrusi, bet arī visi citi telpaugi priecāsies par gaisa mitrināšanu.

    Zelta vidusceļš laistot un mēslojot

    • Citrusu laistīšanā galvenais ir ievērot zelta vidusceļu – tos nedrīkst nedz iekaltēt, nedz pārlaistīt. Sakņu kamolam jābūt mitram, taču ne slapjam. Par diskomfortu augs, visticamāk, signalizēs, nometot lapas. Turklāt nebūs jau tā, ka šodien pārlēju un rīt lapas nokrīt. Var paiet nedēļas un pat mēnesis, līdz pārcentības sekas kļūs acīmredzamas. Tas, kā augs tiek laistīts – no augšas vai apakšas –, nav izšķiroši, galvenais ir augu pieradināt pie noteikta laistīšanas režīma un, ja tas jūtas komfortabli, palikt pie tā, neveicot krasas pārmaiņas. Laistīšanas biežums un daudzums būs atkarīgs no dažādiem apstākļiem, piemēram, kādā puķupodā citruss aug, kāda ir apkārtējā vide. Tāpat vienmēr ir jāievēro likumsakarība – jo augstāka temperatūra telpā, jo augs vairāk jālaista, jo zemāka – jo mazāk. 
    • Tumšākajā ziemas laikā citrusus mēslo reti un var arī nemēslot vispār. Mēslot atsāk februārī, līdzko parādās pirmā spožā saulīte, un turpina līdz oktobrim. Nopērkams speciāls citrusu mēslojums, kurā ir arī tiem nepieciešamie mikroelementi. Tas lietojams saskaņā ar ražotāja norādēm. Var izmantot arī mēslojumus Vito, Kristalons, tos variējot. Mēslošanas biežums atkarīgs no tā, kādā augsnē citruss aug, – ja tikai kūdrā, jāmēslo biežāk, ja substrāts sastāv no vairākiem komponentiem, mēslo retāk. Var izmantot arī kūtsmēslu aizstājēju, plānā kārtiņā uzkaisot uz augsnes virskārtas un viegli ierušinot. Laistot barības vielas no tā nokļūs arī līdz auga saknēm. 

    Nesteidzies pārstādīt!

    • Pēc auga iegādes vismaz trīs četrus mēnešus tam jāļauj aprast ar jaunajiem apstākļiem. Tikai tad var domāt par pārstādīšanu. Taču kopumā citrusiem pārstādīšana nepatīk un katru gadu tiem meklēt jaunu podu nevajag. Ja pods kļuvis par mazu, pārstādīt vislabāk pavasarī. Jāizvēlas auga vainagam atbilstīgs pods. Ja tev ir potēts, nevis no sēkliņas audzēts citruss, pārstādot potējuma vietai jāpaliek virs augsnes. 
    • Citrusiem patīk vidēji skāba (pH 5,2–6), trūdvielām bagāta augsne. Ir nopērkams speciāls substrāts citrusu audzēšanai. Ja tas nav pieejams, pašam jāveido maisījums, kurā līdzīgās daļās sajauc skābo kūdru ar lapu, trūdu vai velēnu zemi un rupju granti labākai gaisa un ūdens caurlaidībai. 

    Citrusi nav bērzi – lapas nenomet

    • Citrusi ziemā lapas nenomet. Dzimtenē tie zaļo un arī ražo visu gadu. Pa kādai lapai pakāpeniski tie, protams, nomaina, taču 100% lapkritis ir pazīme, ka augs nav apmierināts. Ja nelabvēlīgie apstākļi bijuši īslaicīgi, var cerēt, ka nomesto lapu vietā pēc laika parādīsies jaunas, taču gadās arī tā, ka kociņš aiziet bojā pavisam. Lapu nobiršanai var būt dažādi iemesli, piemēram, pārliešana, iekaltēšana, kaitēkļu masveida savairošanās, temperatūras šoks. 

    Kā tikt pie augļiem?

    • Ja citruss negrib ziedēt, visticamāk, vainojami augšanas apstākļi – par maz gaismas, siltuma, bet iespējams, ka tas saņem pārāk daudz slāpekļa mēslojuma, tāpēc audzē zaļo masu: lapas un dzinumus. 
    • Podos audzējamie citrusi lielākoties ir pašapputes augi, taču, ja ir vaļa un vēlēšanās, var tiem palīdzēt – ar vates nūjiņu vai otiņu pārnest putekšņus no viena zieda uz citu. Arī citrusu pundurformām ienākas pilna izmēra augļi. No ziedēšanas līdz ražai citroniem un laimiem būs vajadzīgi 6–9 mēneši, bet apelsīniem pat gads. 
    • Kad ieriešas augļi, kritiski jānovērtē, vai to nav par daudz. Ja zari viscaur nosēti ar sīkiem mandarīniņiem, tos vajadzētu retināt. Pirmajos ražas gados gan augļu diez vai būs daudz. 

    Kad apgriezt?

    • Var noīsināt kādu dzinumu, kas neproporcionāli izstiepies. Tāpat var paretināt sabiezinātu vainagu, lai tajā iekļūst vairāk gaismas un gaisa. Tomēr pārcensties nevajadzētu – augam zaļā masa ir vitāli nepieciešama, turklāt nez vai mājas apstākļos citrusi augs kā nevaldāmi mežoņi. Apgriezt vajadzētu pirms kārtējās ziedēšanas, vislabāk augšanas sezonā – pavasarī. 

    Kā pasargāt no kaitēm?

    • Citrusus apdraud tie paši kaitēkļi, kas citus telpaugus, – bruņutis, baltblusiņas, tīklērces. Kaitēkļus apkaro, tos nolasot, ja iespējams, nosūcot ar putekļsūcēju, nomazgājot ar 40% spirta šķīdumu (degvīnu) u. c. paņēmieniem. Uz kaitēkļu saldajiem izdalījumiem var attīstīties kvēpsarmas sēne – tā stipri bojā citrusa skatu, zaļās auga daļas izskatās kā pārklātas ar melnu kārtu.
    • Ilgstoši pārlaistīts citruss var saslimt ar sakņu puvi. Citrusa labsajūtai izšķirīgs ir pareizs laistīšanas režīms, vainaga izmēram atbilstoša lieluma pods ar labu drenāžu un gaisa un ūdens caurlaidīga augsne. 

    Kā pie citrusu kociņa tikt?

    • Puķu vairumtirdzniecības bāzēs un puķu veikalos nopērkami kociņi jau ar augļiem – biežāk citroni un mandarīni, dažkārt arī kumkvati. Cena atkarīga no lieluma – 30–160 eiro. 
    • Nelielus, jaunus citrusu kociņus paretam piedāvā gan Nacionālais, gan LU Botāniskais dārzs.
    • Izaudzēt no sēkliņas.

    Kā izaudzēt no sēkliņas

    • Līdzīgi kā citus augļu kokus, citrusus pavairo, šķirni potējot uz potcelma, kas izaudzēts no sēkliņas, vai arī izaudzējot jaunu kociņu no spraudeņa. Taču šie abi ir gana sarežģīti paņēmieni.
    • Mājās izaudzēt citrusu var arī no veikalā nopirktā augļa sēklas, iedēstot to podiņā mitrā augsnē pāris centimetru dziļi. Līdz pirmajiem ziediem gan būs jāgaida 5–8 gadus. Un, ja aizmetīsies kāds auglis, nez vai tas būs tik gards kā veikalā – līdzīgi kā no sēkliņas izaudzēts ābols. Taču diez vai augļi ir pats svarīgākais, ja izdosies savu kociņu izlolot.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē