• Iestādīsim dārzā lampas?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    23. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Apgaismojums dārzā ienes omulību un svētku noskaņu. Kādi ir tavam pagalmam piemērotākie risinājumi? Konsultē Jānis Stērninieks, gaismas risinājumu salona Watt projektu vadītājs, Nauris Anusāns, salona Gaismas maģija apgaismojuma speciālists.

    Elektrības kabeli iespējams ierīkot ikvienā dārzā un jebkurā laikā, taču visprātīgākais būtu par to domāt vienlaikus ar dārza plānošanu. Kad nobruģēti celiņi un izveidotas dobes, tas vairs nav tik ērti ierīkojams.

    Dārzam piemērots speciāls kabelis ar trim dzīslām, parasti melnā krāsā, ko ievieto aizsardzības gofrā. Kabelis jāierok vismaz 70 centimetru dziļumā. Ja nav atbilstošu zināšanu, labāk aicināt meistaru. Kabeli ievietojot nepareizi un nejauši uzrokot ar lāpstu, iespējams saņemt strāvas triecienu, kā arī var tikt bojātas lampas.

    Kādas lampas?

    Vieni no populārākajiem gaismekļiem dārzā ir stabiņi, kas var gan izstarot spilgtu gaismu, gan būt tīri dekoratīvi tikai noskaņas radīšanai. Jo tie augstāki, jo lielāku zonu apgaismo. Visgaišākais būs laternu tipa apgaismojums. Var izmantot arī plastikāta bumbas, kurās iestrādāta gaismas diode (LED) vai ievietota spuldzīte.

    Lai taupītu elektroenerģiju, celiņu apgaismošanai vislabāk izmantot lampas ar sensoru, kas ieslēdzas, sajūtot kustību. Var ieprogrammēt laiku, kad tās sāk strādāt un cik ilgi spīd.

    Koku galotņu izgaismošanai vispiemērotākie ir prožektori, kurus ar speciālu spieķi iestiprina zemē.

    Iebūvējami gaismekļi

    Arvien populārāki kļuvuši iebūvējami gaismekļi iebraucamajā ceļā vai zālienā, lai izgaismotu iebrauktuvi, koku galotnes vai mājas sienu. Profesionālajā segmentā tādi maksā vairākus simtus eiro, bet ir arī gaismekļi, kurus var iegādāties sākot no 11 eiro. Šie gaismekļi ir triecienizturīgi, tiem var braukt pāri ar zāles pļāvēju un automašīnu. Vienīgi – ar laiku var noskrāpēties stikls.

    Gan pie šiem gaismekļiem, gan dārza stabiņiem jāsagatavo elektroizvads un speciāla vieta, kur tie atradīsies. Vislabāk pamatu veidot no betona. Var izmantot impregnētas koka brusas, kuras ierok zemē, taču tās nebūs ilgmūžīgas.

    LED jeb neona lente

    Ap puķu dobēm lieliski izskatīsies speciāla LED jeb neona lente. Tā ir vadāma ne tikai ar slēdzi, bet arī ar telefonu – mainot gaismas spilgtumu, spektru, krāsu. Silikona aizsardzība nodrošina, ka lenti var dažādi locīt un griezt, taču jārēķinās, ka to var sabojāt suns. Ievietojot profilā, lenti iespējams iestrādāt bruģī.

    Dārza virtenes

    Ļoti iecienītas ir dārza virtenes, ko izmanto terasēs, lapenēs un kokos. Vienīgi tās nevajadzētu tīt ap koku cieši un lielā daudzumā, jo stumbram nepatiks spuldzīšu siltums. Tajās var būt ievietotas gan visparastākās E27 spuldzītes, gan krāsaini gaismas avoti.

    Virtenēm galvenokārt ir dekoratīva nozīme, taču, bagātīgi lietojot, ar tām var iegūt pietiekami labu apgaismojumu.

    Iespējams izvēlēties kabeļa garumu un atsevišķi atlasīt stiprinājumus spuldzītēm. Ja ievieto terasē vai lapenē un vajag spožāk apgaismot kādu noteiktu vietu, piemēram, galdu, tajā vietā var ieskrūvēt jaudīgāku spuldzīti.

    Svarīgas norādes

    1. Mitrumizturības indekss
      Dārza lampām tam jābūt vismaz IP 44, kas nozīmē, ka gaismeklis nodrošināts pret kondensātu un mitrumu. Kaut arī lampa novietota zem jumta, piemēram, lapenē, kur nelīst virsū lietus, jārēķinās, ka mūsu klimatiskajos apstākļos bieži veidojas kondensāts, kas gaismekli var sabojāt.

      Jo IP augstāks, jo noslēgtāks gaismeklis. Dārza stabiņiem IP ir no 44 līdz 65, taču, ja gaismekli vēlies izvietot pie strūklakas vai iebūvēt baseinā, jāraugās pēc tāda, kam IP klase ir vismaz 68.

    2. Materiāls
      Vislabāk izmantot alumīnija vai nerūsējošā tērauda gaismekļus, kas labi novada siltumu – gan no saules gaismas uzņemto, gan LED elementu un spuldzīšu radīto. Tie ir triecienizturīgi un labi nodrošināti arī pret citiem apkārtējās vides faktoriem. Augstākās klases metāla gaismekļiem nereti gaismas avots ir aizsargāts ar polikarbonātu, kas speciāli apstrādāts pret ārējās vides ietekmi.

      Iegādājoties lētus plastmasas gaismekļus, jāatceras, ka plastmasa gan augstā, gan zemā temperatūrā mēdz plaisāt. Vasarā karstā laikā lampas savienojumu vietās mēdz staigāt – izplesties un sarauties. Metāls iztur krietni augstāku temperatūru. Ja gaismeklis nav precīzi salikts, pastāv iespēja, ka izplešanās un saraušanās dēļ tajā iekļūs lietus vai kondensāts, un gaismeklis sabojāsies. Melna plastmasa diezgan ātri zaudē krāsu, bet balta vietās, kur gaismas avots uzkarst, nodzeltē. 

      Gaismekļi ar stikla kupoliem izskatās elegantāk nekā plastikāta, taču ir trauslāki. Ja zāles pļaušanai izmanto trimmeri, jārēķinās, ka lampai var trāpīt akmentiņi, tāpēc stikla kupoli nebūs piemēroti.

    3. Savstarpējā saderība
      Viena lieta, kā lampa izskatās veikalā, otra – kā tā sader ar māju, dārzu un citām lampām. Piemēram, ja uz mājas fasādes ir lampa antracīta krāsā, tādus vēlams izvēlēties arī stabiņus un prožektorus, ko iesprauž zemē. Vislabāk izmantot vienas sērijas gaismekļus ar vienotu formu un stilu.

    Ar slēdzi vai mobilo telefonu?

    Lampas var ieslēgt ar slēdzi mājās vai arī mitrumdrošu slēdzi terasē, lapenē vai uz mājas fasādes. Visekonomiskākais būs tā sauktais krēslas slēdzis – sensors, kas liek apgaismojumam iedegties, sasniedzot noteiktu krēslas pakāpi. Var izmantot arī kustību sensorus, lai gaisma ieslēgtos, tikai cilvēkam kustoties, vai taimeri, lai tas notiktu noteiktā laikā.

    Lielākoties gaismekļos jau ir iebūvēts kustību sensors ar iespēju regulēt, kādā krēslas pakāpē ieslēdzas gaisma.

    Visas lampas var ieslēgt reizē vai arī atsevišķi. To var darīt arī ar mobilo telefonu, pat neiznākot no mājas vai tikai tai tuvojoties.

    Šo risinājumu pamatā ir LED tehnoloģijas un elektroenerģijas ekonomija. Iespējams, gaismekļa sākotnējās izmaksas būs lielākas, taču investīcijas tiks atpelnītas uz elektrības rēķina.

    Kā izvietot?

    Ja netiec skaidrībā, kādā attālumā izvietot gaismekļus gar celiņu malām, lai būtu pietiekami gaišs un rastos arī labs vizuālais efekts, speciālists var palīdzēt, izmantojot īpašu datora programmu. Piemēram, likt sešus 30 centimetru augstus stabiņus vai trīs vienu metru augstus – abos gadījumos būs vienādi gaišs.

    Jo augstāks punkts, no kura krīt gaisma, jo labāks apgaismojums, tāpēc ir arī gaismekļi ar regulējamu augstumu.

    Lielākā daļa gaismekļu ir nostiprināmi kabeļa izvades vietā ar skrūvēm zemē. Stabiņam vai zemē iebūvētajam gaismeklim sagatavo vietu uz betona vai koka pamatnes, tikai kokam jābūt attiecīgi apstrādātam, lai tas kalpotu ilgāk. Dažkārt ražotāji komplektā piedāvā arī gatavus zemē ierokamus pamatus.

    Ja vēlies izgaismot koku, prožektoru var stiprināt pie koka stumbra, tikai jāatceras stiprinājumu ik pa laikam pārbaudīt, jo, kokam augot, stiprinājums var nolūzt un prožektors nokrist. Labāk to izvietot ar zemē spraužamu spieķi, jo tad prožektoram būs vieglāk piekļūt, lai nomainītu spuldzīti vai noregulētu citādi. Arī kokam šis variants patiks labāk.

    Dārzā var izmantot speciālus pagarinātājus ar mitrumaizsardzību. Tikai jāraugās, lai tie neieaug zālē, un pirms mauriņa pļaušanas noteikti jānovāc. Parasti tie ir oranžā krāsā, lai būtu labāk pamanāmi.

    Varbūt pietiks ar solārlampu?

    Ja nevēlies rakt kabeli un maksāt par elektrību, risinājums ir dārzu izgaismot ar solārajām lampām. Pavisam vienkārši – iespraud zemē, kur vien vēlies, un vajadzības gadījumā aiznes uz citu vietu! Arī ja tumsā grūti saskatīt durvju atslēgas caurumu, pieliec pie mājas fasādes solāro lampu, nesatraucoties par elektrību, slēdžiem un izvadiem.

    Mīnuss? Bieži vien solārā lampa nedod tik daudz gaismas, kā cerēts, un nedeg tik ilgi, kā bija gaidīts.

    Tā uzlādējas no saules gaismas un sastāv no trim pamatelementiem – solārā paneļa, baterijas un gaismas diodes –, to visu ietver korpuss. Kvalitatīvam gaismeklim tas izgatavots no alumīnija, kas ir pret ārējās vides faktoriem noturīgs. Papildu aizsardzībai un noturībai metāla korpuss ir krāsots. Lētākam gaismeklim korpuss var būt no plastikāta. Ja kāds no elementiem iziet no ierindas, lampa vairs nedarbojas.

    Solārās lampas paredzētas dārza dekorēšanai un kā dežūrapgaismojums, lai iezīmētu taciņas kontūru un teritorijas robežu. Tās var novietot gar celiņu malām, krūmos vai arī, lai būtu vairāk gaismas un dekoratīvs efekts, grupās. Taču no tām nevar gaidīt tik spilgtu gaismu plašā areālā kā no elektriskā apgaismojuma.

    Vasarā, kad ir gara diena un spīd saule, solāro lampu baterijas uzlādējas vairāk – līdz visiem 100 procentiem. Rudens un ziemas mēnešos, kad tumsa ir ilgāk, baterijas izlādējas pilnībā, taču ar dienas uzlādi kalpo tikai 2,5–4,5 stundas. Ja diena bijusi tumša, lampa uz rīta pusi var kļūt blāvāka vai nespīdēt vispār.

    Kam pievērst uzmanību, pērkot solārlampu?

    • Lampas kalpošanas laiku nosaka baterijas un diodes dzīves ilgums. Labs rādītājs ir, ja baterija kalpo 4–5 gadus. Kvalitatīvā lampā būs ievietota laba un ilgmūžīga baterija. Elektroenerģijas ekonomijas dēļ kā gaismas avots solārajā lampā vienmēr izmantota LED diode, kas var kalpot pat 10–15 gadus, tomēr šis laiks atkarīgs no vairākiem faktoriem.
    1. Pirmkārt, tās mūžu var saīsināt karstums – ja gaismeklis atrodas atklātā vietā, ir ļoti spēcīga saule un augsta gaisa temperatūra.
    2. Otrkārt, svarīgi, lai lampa būtu sausa un diode nedabū mitrumu. Ja mitrumizturības jeb IP koeficients ir 44, tad solārā lampa iztur nelielu mitrumu, bet augsta mitrumizturība ir gaismekļiem ar IP 65 un vairāk.
    • Noskaidro, vai gaisma būs vēsa vai silta, tas atkarīgs no lampā ievietotās LED diodes. Par to informācija atrodama uz iepakojuma: jo lielāks kelvinu cipars, jo gaisma vēsāka. Pati parastākā gaisma ir 2700 kelvinu, neitrāla – 3000 kelvinu, auksta (dēvē arī par ofisa apgaismojumu) – 4000–4500 kelvinu, zila – 6000 un vairāk kelvinu.
    • Ja vēlies, lai lampa nedegtu visu nakti, bet tikai izejot dārzā, tai jābūt aprīkotai ar kustības sensoru. To var ieslēgt arī ar mobilo telefonu, ja vien ražotājs nodrošinājis gaismeklim tādu funkciju.
    • Protams, iegādājoties solāro lampu, jāizvērtē arī dizaina risinājumi. Tās var būt gan kā iespraužami mietiņi ar cepurēm, gan nopietnāka izskata gaismekļi un pat dažādi dekori – vardītes, putniņi, akmeņi…
    • Cik ilgam laikam konkrētais modelis paredzēts, jāskatās lietošanas pamācībā. Vidēji solārās lampas kalpo 4 gadus. Atliek atrast piemērotāko variantu kvalitātes un cenas ziņā. Lētākajā galā ir lampas par aptuveni 14 eiro, un dažkārt akciju laikā tās tirgo pat par vienu eiro.

    Protams, zema cena ietver risku, ka baterija un līdz ar to lampa nolietosies ātrāk, taču arī tādas lampas var kalpot labi un gana ilgi. Ja neizmēģināsi, neuzzināsi!

    Taču atceries – ja ražotājs būs taupījis uz fotoelementa un baterijas rēķina, lampas mūžs nebūs tik ilgs, kā cerēts. Labas kvalitātes lampas var nopirkt, sākot ar 20–30 eiro, taču, protams, tās var būt krietni dārgākas, ja ražošanā izmantotas modernas tehnoloģijas un kvalitatīvāki un ilgmūžīgāki materiāli.

    Ņem vērā!

    Ja solārā lampa izdegusi, kamēr nav beidzies garantijas termiņš, tā ir ražošanas brāķis, un vajag izmantot iespēju ar pirkuma čeku doties uz iegādes vietu, kur to apmainīs.

    Gaismekļu standarta garantija ir divi gadi, taču ražotāji parasti paredz, ka tie kalpos 10–12 tūkstošus darba stundu, kas nozīmē, ka to mūžs būs daudz ilgāks.

    Lai lampa ilgāk kalpotu!

    1. Izlasi uz iepakojuma, kāda temperatūra solārajam gaismeklim piemērota! Parasti solārās lampas labāk ienest telpā, ja gaisa temperatūra ārā pārsniedz mīnus 25 vai plus 35 grādus.
    2. Lampa vismaz pāris reižu gadā jākopj ar, piemēram, parastu stikla tīrāmo līdzekli. Ja tā būs noputējusi, būs mazāka gaismas caurlaidība un tā neuzlādēsies pilnībā vai arī uzlāde notiks lēnāk.
    3. Ja pamani, ka lampas iekšpusē veidojas kondensāts, aizdomīgās vietiņas nosmērē ar silikona līmi – tas noteikti palīdzēs.
    4. Notīri no solārajām lampām sniega cepures! Apsnigusi lampa neuzlādēsies un tumsā nespīdēs. Turklāt, ja sniegs stāvēs ilgstoši, tas var kaitēt korpusam un veicināt korodēšanu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē