Medus noņemšana un stropa sagatavošana ziemai
- Medu ieteicams noņemt tik lielām porcijām, cik vienā piegājienā var izsviest. Jo mazāk laika paiet no izņemšanas brīža līdz izsviešanai, jo siltāks ir medus rāmī un vieglāk tas iztecēs. Tas sevišķi svarīgi, ja ir tikai pāris stropiņu un nav agregāta medus sviešanai. Tad šūnas vienkārši salauž mazos gabalos un liek sietā, lai notekas. Šūnas var arī atvākot un rāmīti, atbalstot uz platākās līstītes, apgāzt uz lielas paplātes, lai saldumiņš iztek. Rāmjos atšķiras gan medus krāsa, gan garša – atkarībā no tā, no kādiem ziediem vākts nektārs. Tos var satecināt katru atsevišķi. Saliekot visu kopā medus sviedē, visas garšas un krāsas sajauksies. Daļu medus var glabāt rāmī, šūnās un ēst pa gabaliņam. Taču pamazām tas kristalizēsies. Ja ieliek šūnu gabaliņus saldētavā, tie saglabāsies tādi, kā no stropa ņemti.
- Ligzdas telpā atstāj ziemošanai paredzēto rāmju skaitu. Labai saimei atstāj apmēram 6–8 rāmīšus ziemošanai. Noteikti atstāj tos, kuros ir peri. Atņem malējos rāmjus ar medu un rāmjus ar bišu maizi, kas ir īpaši smagi. Svarīgi arī izņemt vecos, tumšos rāmjus. Arī galīgi baltie nederēs. Vislabāk, ja ziemošanai atstāj šajā pavasarī ieliktos rāmjus, kuros izaudzētas dažas bišu paaudzes. Ja pēc ligzdas sašaurināšanas bišu kamoli guļ ārpusē vai aiz šķirdēļa, par to nav jābēdā. Vasaru nokalpojušajām bitēm tik un tā būs jāiet bojā, ziemos tikai pēc aktīvās darba sezonas dzimušās. Kad laiks kļūs vēsāks, bites pratīs sablīvēties uz rāmjiem. Izsviež medu arī no tiem rāmjiem, kuros ir bišu maize. Tad tos izliek nojumē, lai bites un lapsenes izlaiza sausus no medus. Bišu maizi no rāmjiem salauza gabaliņos un liek saldētavā uz vairākām dienām. Gabaliņus ņem pa vienam ārā. Saberzē uz sieta un atsijā vasku. Iegūto bišu maizi var glabāt saldētavā, apliet ar medu vai izkaltēt cepeškrāsnī vai žāvētavā aptuveni plus 40 grādu temperatūrā. Izkaltēto glabā aizskrūvējamā burciņā tumšā vietā.
- Kad viss cilvēku patēriņam paredzētais medus ir noņemts, veic apstrādi pret varras ērcēm. Mazām dravām visvieglāk ir lietot pretērču līdzekli Hive Clean vai pilināt pašgatavotu skābeņskābes cukursīrupu – tas ir lētāk.
- Tiklīdz medus noņemts, bites sāk piebarot. Ja ar to kavējas, bites izmisumā var sākt aplaupīt citas bites, uzvesties agresīvi. Bitēm ziemas barībai dod cukursīrupu – 3 daļas cukura un 2 daļas ūdens.
Ejot pēc medus, kārtīgi jāsagatavojas
- Dodoties pēc medus, jārēķinās, ka no bišu viedokļa tā ir nekaunīga zagšana. Protams, ka ir sagaidāma sīva pretestība. Jo īpaši, kad ķersies pie ligzdas telpas. Tādēļ šim darbam rūpīgi jāgatavojas. Kārtīgi jāpārbauda, vai aizsargcepurē un kostīmā nav atirusi kāda vīle. Bites to noteikti atradīs, ielīdīs un dzels. Arī bikšu galiem jābūt stingri nosietiem, lai tajās nesalien zemē nokritušās bites, un aprocēm blīvi jāpiegulst rokām. Medu ņemot, ļoti noder speciālie ādas cimdi. Var izmantot arī gumijas cimdus, taču tie gan iepriekš jātestē – plānākajiem bišu snuķi tiek cauri.
- Vajadzīgi bagātīgi iekuri – lapu koku klucīši, prauli u. c. – dūmeklim, lai bites savaldītu. Jau pirms darba sākšanas pamatīgi uzkurina dūmu rīku. Sagādā arī palagus vai kādu citu sedzamo noņemto medus rāmju apklāšanai, kas atbrīvoti no bitēm. Ja telpā, kurā plānots sviest medu, sanāk bites, tā ir pamatīga problēma. Jo sevišķi tad, ja šī telpa ir paša virtuve. Turklāt ir dilemma – virtuvē ieklīdušās bites noslaktēt žēl, bet, ja saķers un izlaidīs, tās atcerēsies ceļu un atgriezīsies ar biedrenēm atgūt nolaupīto mantu.
- Lai tiktu vaļā no bitēm, kas vajā saimnieku jeb zagli, no stropiem uz medus apstrādei paredzēto vietu var doties ar līkumu, caur krūmiem un koku zariem.
- Pa rokai noliek trauku ar ūdeni un dvieli, jo rokas ik pa laikam kļūs lipīgas no medus un vajadzēs tās nomazgāt un noslaucīt. Medus ir smags un rāmju atgādāšanai uz mājām vajadzēs ķerru.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨














































































