• 5 padomi, lai lielā mājas tīrīšana būtu vieglāka un patīkamāka

    Māja
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    26. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Anna Puzatykh / Shutterstock
    Ģenerāltīrīšana ir labākais laiks ne tikai tīrīšanai šī vārda klasiskā izpratnē, bet arī kārtības ieviešanai, jo tad ir lielāka iespēja un vēlme atbrīvoties no liekām, nevajadzīgām, traucējošām, nederīgām lietām un krāmiem.

    Konsultē Asja Doļegnovska, kārtības ieviešanas konsultante, Instagram @asja.dolegnovska.

    1. Sāc ar darāmo darbu sarakstu. Pirms uzsāc pavasara ģenerāltīrīšanu mājai (istabai, telpai, noliktavai, šķūnītim), ir ļoti svarīgi izveidot darāmo darbu sarakstu. Tas palīdzēs neapjukt darbos, dos iespēju sekot līdzi procesa attīstībai un progresam, kas, savukārt, nodrošinās ģenerāltīrīšanas darbu pabeigšanu.

    • Atvērt logus un kārtīgi izvēdināt telpas.
    •  Noņemt aizkarus un izmazgāt tos.
    •  Noņemt gultasveļu un matraču pārvalkus, izvēdināt.
    •  Iznest un izpurināt paklājus. 
    •  Atbrīvot plauktus un citas virsmas no sīkumiem un nieciņiem, saliekot tos kastēs.
    •  Atbīdīt mēbeles no sienām, noslaucīt virsmas 
    •  Veikt grīdas tīrīšanas un mazgāšanas darbus.
    •  Notīrīt putekļus no citām virsmām.
    •  Nomazgāt logus.
    •  Iekārtot savu svaigi iztīrīto mājokli no jauna.

    2. Sagatavošanās darbi. Ģenerāltīrīšanā noteikti atradīsies dažādi nevajadzīgi, lieki vai vairs nekalpojoši priekšmeti, tāpēc pirms šķirošanas sagatavo dažādus maisus šīm lietām, piemēram, maisu ar marķējumu atdošanai un maisu izmešanai. Sagatavo arī tīrīšanas palīglīdzekļus – atkarībā no uzkopšanas telpas tie varētu būt drāniņa/slotiņa putekļu noslaucīšanai (sausā vai mitrā veidā), drāniņa mazgāšanai (netīrāku vietu un logu mazgāšanai), drāniņa/dvielis noslaucīšanai pēc mazgāšanas. 

    3. Noskaņoties emocionāli. Nav mazsvarīgi emocionāli noskaņoties pārmaiņām. Pirms ķeries pie lupatas vicināšanas, uz brīdi apstājies, ieelpo un izelpo, izdzer glāzi ūdens vai siltu tēju – sajūti prieku, ļaujies iedvesmai un tici, ka būs citādi un labāk, nekā bija līdz šim.

    4. Bez niknas ķīmijas. Ja ir iespēja, var pagatavot dabiskus tīrīšanas līdzekļus no pārtikas sodas, etiķa un ūdens. Piemēram, labs universālais tīrīšanas līdzeklis sanāk, sajaucot pusi krūzītes etiķa ar 2 tējkarotēm sodas un 2 litriem ūdens – to izmanto dažādu ūdens nogulšņu tīrīšanai, piemēram, vannasistabā, virtuvē. Ar to var tīrīt arī stikla virsmas, spoguļus, logus. Pasta, kas pagatavota no dzeramās sodas un ūdens, būs labs traipu tīrīšanas un spodrināšanas līdzeklis. Savukārt veikalos videi draudzīgus mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļus var atpazīt pēc eko marķējuma. 

    Savukārt kā drāniņas lieliski var izmantot kādu nolietotu dvieli, kokvilnas auduma izstrādājumu, ko sagriež mazākos gabaliņos un izmanto mazgāšanai, tīrīšanai, slaucīšanai. 

    5. Maciņam draudzīgi. Tas, ka spožai tīrībai jātērē liela nauda, ir mīts. Visbiežāk derēs ļoti vienkāršas un visiem pieejamas lietas. Ja uz grīdas ir paklājs, tad parastā dzeramā soda palīdz atbrīvoties no nepatīkamā aromāta, tik vien kā jāizber soda uz paklāja, atstājot uz vismaz 20–30 minūtēm (lai notiek attīrīšanās process). Pēc tam atliek kārtīgi izsūkt paklāju ar putekļsūcēju. Līdzeklis koka grīdu mazgāšanai: 4 l karsta ūdens, 3/4 glāzes olīveļļas un 1/2 glāzes citrona sulas. Visas sastāvdaļas sajauc mazgājamajā spainī, lieto uzreiz grīdu mazgāšanai. Ļauj nožūt, nesusina. Šis līdzeklis grīdu atstāj skaisti spīdīgu. Vēl kāda recepte: 100 ml galda etiķa un 400 ml ūdens; to visu kārtīgi sajauc (sakrata) izsmidzināmā pudelē un līdzeklis gatavs. Tālāk jau atliek izsmidzināt uz logu stikliem un tīrīt ar stiklam paredzēto mikrošķiedras audumu, der arī papīra dvielis. Etiķa un ūdens šķīdums dezinficē un notīra nospiedumus uz stikla, turklāt logu stikli mirdzēs. Šis der jebkādām stikla virsmām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē