• 5 aktuāli jautājumi par zemeņu kopšanu

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    8. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Maleo / Shutterstock
    Zemeņu laiku ar nepacietību gaida katrs mazdārziņa īpašnieks. Kā panākt, lai zemenes ražo pēc iespējas agrāk, turklāt ogas ir lielas un sulīgas? Kā zemenes laistīt un mēslot? Apkopojam biežākos jautājumus par zemeņu audzēšanu.

    5 jautājumi un atbildes par zemeņu kopšanu

    1. Kā panākt, lai zemenes sāktu ražot pēc iespējas agrāk?
      Vispirms, pērkot stādus, jāizvēlas šķirnes, kurām ogas ienākas agrāk.
      Pirmajai ražai dažus zemeņu stādus vari iestādīt siltumnīcā. Var arī izveidot plēves tuneļus pāri katrai dobei – tad ražu var iegūt par divām nedēļām agrāk nekā uz lauka. Vēl lētāk un vienkāršāk – pārklāt zemeņu stādījumus ar agrotīklu. Tas gan nav tik efektīvs kā plēve, tomēr ražu var iegūt vidēji par vienu nedēļu agrāk, nekā audzējot bez segumiem. Jāatceras, ka zemenēm vajadzīga saulaina vieta, vislabāk – no vējiem aizsargātās dienvidu un dienvidrietumu nogāzes, kur augsne ātrāk iesilst.
    2. Kas jādara, lai augtu lielas ogas?
      Stādiem vajadzīgs mēslojums. Ne tikai tādēļ, lai iegūtu lielas ogas, bet arī tādēļ, lai stādi būtu veselīgi, zemenes jāstāda labi mēslotā augsnē. Pēc ogu novākšanas vajadzīgs mēslojums, kurā ir vairāk kālija, mazāk slāpekļa un fosfora. Stādi arī noteikti jālaista – sausumā un karstumā ogas ir sīkas un sažūst.
    3. Cik bieži un cik bagātīgi jālaista?
      Katru vakaru tas noteikti nav jādara. Pietiek, ja zemenes sausā laikā aplaista vidēji reizi nedēļā, taču ikreiz pamatīgi – kādus trīs spaiņus katram kvadrātmetram –, turklāt tas jālaista ne tikai ziedēšanas un ogu briešanas periodā, bet arī pēc ražas novākšanas. Labāk ir laistīt no rītiem, lai lapas līdz vakaram nožūst. Ražas laikā zemenes jācenšas laistīt pa augsni, nevis pa lapām, jo mitrumā strauji var attīstīties postošā pelēkā puve.
    4. Kā cīnīties pret pelēko puvi, ja tā tomēr ir parādījusies?
      Regulāri jānovāc vecās lapas, stādījumi jāretina, jo biezos stādījumos visas kaites attīstās straujāk. Svarīgi ir pamanīt brīdi, kad puve tikko parādās, un uzreiz aizvākt bojātās ogas. Uz dārzu jāiet ar diviem traukiem: vienā liec veselās ogas, otrā – bojātās, kuras jāaizvāc tālāk no dobes vai pat jāiznīcina. Ja dārzā puves skartās pelēkpūkainās ogas rotājas ķekariem vien, protams, būs grūti ierobežot slimību. No bioloģiskajiem līdzekļiem puves apkarošanai vislabāk der Trihodermīns un Biomikss. Aizsardzība pret pelēko puvi jāsāk jau ziedēšanas laikā, jo tieši tad notiek inficēšanās.
    5. Kā rīkoties, ja zemenes lāgā negrib augt – stīgas ir, lapas ir, bet ogu tikpat kā nav?
      Iespējams, kaut kas nav kārtībā ar zemi. Tomēr, ja viss cits dārzā aug, tikai zemenes nīkuļo, visticamāk, vaina ir stādos. Ja zemenes neražo ogas, bet gan tikai stīgas un stādus, šo šķirni nav vērts audzēt. Gadās, ka stāds ir ņemts no slikti ražojoša mātesauga, – izskatās tas varbūt veselīgs, bet labas ogas diez vai izdosies sagaidīt: nākamgad atkal augs lieliski stādi, bet zemeņu tik un tā gandrīz nebūs. Vajag šo šķirni nomainīt ar citu – palūgt kaimiņienei, lai iedod stādus, vai nopirkt audzētavā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē