• Uzpin īpašu vainadziņu svētku gājienam vai koncertam

    Svētki
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    28. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Lūdzu, iedvesmai radoši risinājumi no tā, ko var saplūkt sētmalā, pļavmalā vai mežmalā! Vainagus pin un konsultē Iveta Penega un Ulrika Šulca-Ašeradena, ziedu salona Dizaina ambulance floristes.

    Patiesībā galvas rotai var noderēt visi augi, kurus vien vari kaut kur saplūkt, – sīki krūmu un koku zariņi, pat ar visām ogām vai to aizmetņiem, vīnstīgas, dažnedažādas mētras, gārsu lapas un ziedi, zāles stiebri un smildziņas no visdažādākajām graudzālēm, raspodiņi, pērkones un gundegas… Pat nātres un balandas! Un varbūt tāds radošais zaļais vainags var pat izkonkurēt ierastos pīpeņu un rudzupuķu vainadziņus? 

    Lai izveidotu pļavas vainagu, plūc gārsu un suņuburkšķu ziedus, pīpenes, smilgas, zāles stiebrus, ozola zariņus, melleņu mētras, vīķus, sveķenes, pērkones, birztalas nārbuļus, sarkano āboliņu, korintes zariņus ar ogām un varbūt vēl kādu augu. 

    Meža vainagam derēs zāles stiebri, ozola zariņi, korintes zariņi ar ogām, melleņu un brūkleņu mētras un varbūt vēl kāds nepamanīti ielavījies augs.

    Lai tos pagatavotu tev vajadzēs:
    • Šķēres.
    • Stipru kokvilnas diegu vai, piemēram, lina aukliņu. Noderēs arī piemērotas krāsas lente!
    • Kā labāk darīt

      • Jāsāk ar laipnību pret dabu! Nerauj augu ar saknēm, bet nogriez vai noknieb. Kokiem un krūmiem nelauz galotnes, tikai sānu zariņus. Neplūc neko lieku, bet saplūkto izmanto, cik vien iespējams, visu.
      • Neplūc svešos īpašumos vai aizsargājamās mežu teritorijās, neplūc aizsargājamos augus. Un esi saudzīga pret melleņu un brūkleņu mētrām, jo to augšanai vajadzīgi gadi! Toties nav jāžēlo, piemēram, korintes, kas kā invazīvais augs aizaudzējis daudzus Pierīgas mežus. 
      • Nebaidies arī no ātri vīstošiem augiem (tādi ir, piemēram, gārsu ziedi, madaras, pērkones). Tos tikai nevajag atstāt garās skarās (tās vīstot nokarāsies), bet blīvi iepīt mazos pušķīšos vai ielocīt, kātam uzmetot cilpu.
      • Ja saplūkti augi ar gariem ziedkātiem, ne vienmēr vajag visus apīsināt – dekoratīvi izskatās vainagam piepīta, no kāta salocīta cilpiņa
      • Pušķīšus pinumā nevajag likt vienmērīgi pufīgus, citādi veidosies sastrēgumi – jāskatās, lai dažiem augiem kāti garāki, dažiem īsāki.
      • Ja gribi vieglāku vainagu, vij to no smalkākiem augiem vai no smilgām. Smilgu vainagam vajadzēs daudz materiāla, tāpēc tā pamatā var likt mētras.
      • Ziedi, kas saplūkti dienas vidū, ātrāk vītīs. Tāpēc, ja ir iespēja, tos labāk sagriezt iepriekšējā vakarā vai no rīta un salikt spainī, lai augi atdzeras.
      • Atceries, ka vainags žūstot mazliet plešas! Tāpēc sākumā jābūt sajūtai, ka tas sapīts mazliet par ciešu!

      Foto: Andrejs Nikiforovs

      Zini!

      Īpašais vainaga noslēpums – lente

      Lai nav jāuztraucas par vainaga izturību un izmēru (vai nebūs par mazu, vai nenokritīs uz deguna) floristei Ivetai ir mazs noslēpums – viņa vainagus pin uz lentes. Tā var būt no jebkāda materiāla, piemēram, atlasa, var izmantot arī auklu. Lenti nogriež, atstāj brīvu galu sasiešanai un pinot to visu laiku laiž cauri vijas pamatnei. Kad vainaga abi gali satiekas, lentes galus vienkārši sasien. Ar tiem var pieregulēt garumu, turklāt vainags nejuks ārā, jo lente to satur.

      ! Ja pietrūkst laika vai augu, var arī pārtraukt vīt, un būs galvas rota ar lenti. Nepabeigtajā galā uz kātiem var piepīt kādu ziedu pretējā virzienā.

      Padoms

      Ja vainags jāglabā ilgāk

      Aprasini vainagu ar ūdeni un ieliec maisiņā, bet maisiņu atstāj mazliet puspavērtu, lai vainags nesasūt. Un noliec vēsā vietā vai ledusskapī.

      Citi raksti Dziesmusvētku sadaļā

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē