• Siguldas pilsētas svētkos aicina pētīt apputeksnētājus

    Pasākumi
    Estere Jansone
    22. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Pavasaris ir pilnā plaukumā, un darbīgi rosās vieni no mazākajiem Latvijas dzīvniekiem – dažādie apputeksnētāji. Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību un Latvijas Entomoloģijas biedrību aicina izzināt bites, tauriņus, mušas un citus apputeksnētājus pasākumā «Ziedmīļi», kas notiks 25. maijā Siguldā.

    25. maijā «Ziedmīļi» aicina ikvienu piedalīties darbnīcās, kas notiks Siguldā, Raiņa ielā 3 – blakus Siguldas novada Jaunrades centram. Laikā no plkst. 13 līdz 17 katrs darboties gribētājs varēs tikt pie savas bišu viesnīcas, ieskatīties acīs mušai ar stereomikroskopa palīdzību, kā arī doties pastaigā pa pļavām, tverot un pētot tajās mītošos apputeksnētājus.

    Pasaulē samazinās kukaiņu sugu daudzveidība, un ziedaugu apputeksnētāji nav izņēmums. Tagad, pavasarī, ir īstais brīdis, kad mēs katrs varam izveidot un savā dārzā vai pagalmā izvietot kukaiņu viesnīcas, palīdzot saglabāt kukaiņu daudzveidību. Latvijas Biškopības biedrība sagādājusi iespēju ikkatram apmeklētājam tikt pie paša būvētas bišu viesnīcas, ko izvietot savā dārzā – to izveidot palīdzēs zinošs biškopis.

    Vieni no atpazīstamākajiem kukaiņiem, kas putekšņus pārnes no viena zieda uz citu, ir bites, taču tās ir tikai daļa no lielās saimes, kas ļauj ziediem gadu no gada plaukt un nest augļus. Latvijas Entomoloģijas biedrības darbnīcā varēs uzzināt un izpētīt, kādas pazīmes piemīt bitēm, lapsenēm, ziedmušām, naktstauriņiem, dienastauriņiem un vabolēm, kā arī uzzināt, kāda ir šo kukaiņu loma apputeksnēšanā. Aplūkojot apputeksnētājus stereomikroskopā, varēs saskaitīt kamenes svītras, ieraudzīt taureņa snuķīti un izprast, kā veidojas mušas dūkšanas skaņa.

    Kopā ar entomologu Voldemāru Spuņģi pētīsim arī apkārtnes pļavās mītošos kukaiņus, atklājot pļavu iemītniekus, kas ikdienā mēdz doties savās dienas gaitās pavisam nepamanīti. Entomologam notverot tos īpašā tīkliņā, apmeklētājiem būs iespēja mazos kustoņus redzēt pavisam tuvu, reizē uzzinot atbildes uz jautājumiem par to dzīves ciklu, barošanos un iecienītākajām atrašanās vietām.

    Lai interesanti būtu arī pašiem mazākajiem apmeklētājiem, darbosies arī papīra modeļu radošā darbnīca. Tajā ikkatrs darboties gribētājs varēs izgatavot kustīgu gada kukaiņa – lielacu kamenes – lellīti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē