• Kā aktrise Hepbērna ar vienu bezkaunīgu soli uz visiem laikiem izmainīja sieviešu modi

    Vēsture
    Elza Krūmiņa
    29. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Grūti iedomāties, bet sievietes pirms nepilniem 100 gadiem nemaz neuzdrošinājās valkāt apģērba gabalu, kas šodien ir normāla lieta ikvienas dāmas garderobē. Holivudas aktrise Ketrīna Hepbērna uz visiem laikiem to izmainīja.

    Hepbērna gāja pretī straumei

    Pagājušā gadsimta 30. gados Holivudā bija ļoti skaidri modes noteikumi – vīriešiem uz ekrāna jāparādās elegantos uzvalkos, bet dāmām kleitās vai svārkos. Lai gan otrpus okeānam modes ikona Koko Šanele jau bija parādījusi, ka arī daiļais dzimums var nēsāt bikškostīmus, šī tendence pasaulē neguva astaucību. Tā bija līdz brīdim, kad pie lietas ķērās dumpinieciskā aktrise Katrīna Hepbērna. Viņa nebija klasiska Holivudas skaistulīte – rudmate ar smalku miesasbūvi un izteiktiem vaigu kauliem.

    Hepbērna reti lietoja kosmētiku, izcēlās ar savu inteliģenci un… nēsāja bikses! 

    Lai gan režisori slavēja Hepbērnas profesionalitāti un talantu, viņiem aktrises spītīgā vēlme pašai valdīt pār savu garderobi nebūt nepatika. Bikses un filmu zvaigzne – tas šķita kas nesavienojams! Šo sasodīto bikšu dēļ Katrīnai pat radās konflikt ar filmu industrijas ļaudīm. Reiz kinostudijas darbinieki bija nolēmuši aktrisi  piespiest vilkt kleitu, noslēpjot viņas bikses. Kad Hepbērna atklājusi, ka viņas bikses ir nozagtas, aktrise sparīgi soļoja pa studiju vienā apakšveļā un pieprasīja, lai bikses tūdaļ tiktu atdotas.

    Filmas «Mazuļa audzināšana» aizkulises. 1938. gads
    Filmas «Mazuļa audzināšana» aizkulises. 1938. gads

    Pārāk progresīva

    Arī tā laika mediji  bieži kritizēja Ketrīnas Hepbērnas stilu. Tie aprakstīja aktrises bezkaunību un muļķību, jo tērpties vīriešu drānās taču esot tik absurdi! Žurnālam «Movie Classic» Hepbērnas kolēģe,

    aktrise Konstance Beneta pat pauda viedokli, ka Hepbērnas apģērbs esot mežonība.

    Tikmēr pati Hepbērna izcēlās ar progresīviem izteikumiem presē – slavināja kontracepciju, paziņoja, ka negrib dzemdēt bērnus un būt mājsaimniece. Šāda uzvedība daudziem raisīja aizdomas, ka aktrise esot homoseksuāla.

    Ketrīnas vīrišķīgais vizuālais tēls bijis iemesls, kādēļ viņa neesot dabūjusi lomu filmā «Vējiem līdzi». Producents paziņojis, ka Hepbērnai neesot seksapīla, lai spēlētu Skārletas O’Hāras lomu.

    Ketrīna daudzām sievietēm bija iedrošinājums darīt, runāt un ģērbties tā, kā viņas grib un jūt. Otrā pasaules kara laikā gan daudz kas mainījās, jo sievietes nu varēja gan strādāt rūpnīcā, gan nēsāt bikses un pīpēt cigaretes. Arī Hepbērnas stils vairs nevienu nešokēja.

    Iedvesmojusi mūsdienu zvaigznes

    Ketrīnas tēls skatītāju atmiņās saglabājies ar filmu «Filadelfijas stāsts». 1940. gadā tapusī filma pati par sevi bija kā divu stundu ilgs modes katalogs, kur ikviens aktieris bija saģērbts pēc pēdējās modes, taču Hebērna tajā mirdzēja īpaši spoži. Vairākās ainās viņa redzama platās biksēs, žaketē, vīriešu kreklā un ar vieglos viļņos ieveidotiem matiem.

    Gandrīz 30 gadus vēlāk Hepbērna kļuva par Īva Senlorāna mūzu,

    un viņš 1966. gadā radīja Hepbērnas stila iedvesmotu sieviešu uzvalku līniju. Aktrises drosmīgais stils iedvesmojis arī tādas mūsdienu filmu zvaigznes kā Keitu Blānšetu, Džeinu Fondu un Halli Beriju.

    Katrīna Hepbērna nodzīvoja garu un radošu mūžu. Viņa ir saņēmusi četras Oskara balvas un 12 reizes bijus tai nominēta. Pirms 11 gadiem viņas dzīves ceļš noslēdzās. Hepbērnai bija 96 gadi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē