• Zem ādas tauku bumbulītis

    Slimības
    Daiga Laukšteina
    29. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Vai labāk izgriezt? – tu netiec gudra. Skaidro Dr. Jānis Dūmiņš, ķirurgs Medicīnas centrā ARS.

    Veidojumi jeb – kā mēdz sacīt – bumbulīši zem ādas mēdz būt dažādi: cieti, mīksti, kustīgi, nekustīgi… Un katrā no situācijām tas var būt kaut kas cits. Piemēram, lipomu, kā medicīniski apzīmē sataustāmu tauku pikucīti plānā kapsuliņā, var sajaukt ar epidermālo cistu vai citiem veidojumiem. Ja vaicāsi, ko darīt, teikšu: vispirms jāpārbauda! Kad rodas skaidrība, kas tas varētu būt, ir vienkāršāk izlemt, kā rīkoties tālāk – turpināt ar veidojumu mierīgi sadzīvot vai turpināt to pētīt, vai domāt par veidojuma izņemšanu.

    Lipomas stāsts

    Kā jau teicu, lipoma ir sataustāma zemādas tauku piciņa. Tas ir mīksts, kustīgs, elastīgs, parasti nesāpīgs veidojums, un tikai dažkārt, uzspiežot vai uzguļoties, tas var būt sāpīgs. Parasti lipoma ir jutīga, ja tā atrodas nervu tuvumā.

    Vizuāli lipoma ir acīm redzama un par sev tīkamu var izraudzīties jebkuru vietu ķermenī – rokas, kājas, plecus, krūškurvi, muguru, seju, kā arī muskuļus (tad tas ir neredzams, taču sataustāms veidojums).

    Lipoma var spiest uz nervu arī tad, ja atrodas ārēji neredzamā vietā, piemēram, mugurkaula kanālā, izraisot roku tirpšanu un galvassāpes, bet tā notiek ļoti retos gadījumos.

    Vispār lipomas var būt dažādas. Piemēram, angiolipomas vairāk cauraustas sīkiem asinsvadiem, savukārt fibrolipomas ir nedaudz cietākas, jo tajās ir vairāk saistaudu. Ļoti retos gadījumos diagnosticē liposarkomas, kas ir ļaundabīgas. Bet, atmetot pēdējo versiju, lipomas nosaukums lietas būtību nepārvērš.

    Parasti tauku bumbulītis savu struktūru nemaina, toties – tas var augt lielāks. Visbiežāk tas notiek lēni – pāris gadu laikā lipoma var kļūt divreiz maktenāka. Standarta lieluma šim veidojumam nav – no viena centimetra tas var izaugt līdz mugursomas izmēram. Starp citu, manā praksē bijis pacients arī ar tik lielu lipomu – mugurā zem ādas. Turklāt tauku veidojumi var būt kā pa vienam, tā vienlaikus arī vairāki.

    Kāpēc rodas?

    Lipomu rašanās iemesli nav zināmi. Ir cilvēki, kuriem tās veidojas, un viss. Tāda vienkārši ir viņu organisma īpatnība, un tam nav saistības ar slimībām vai kādu citu ierosinātāju. Tauciņi zemādā vienkārši veido kapsulas, tie sakrājas, un izveidojas lipoma.

    Jā, citkārt tā mēdz parādīties kādas traumas vietā. Ir dzirdēts uzskats, ka biežs lipomu cēlonis ir trulas traumas, taču nevar apgalvot, ka tas ir galvenais iemesls, jo tikpat labi lipoma var izveidoties arī bez traumām. Tāpat nav iemesla apgalvot, ka lipomas cēlonis ir vāja imunitāte vai kas tamlīdzīgs.

    Pamatā lipoma nav bīstama, taču tā pati no sevis nekad nepazūd. Kas izaudzis, tas izaudzis!

    Jāpārbauda ultrasonogrāfijā!

    Pirmais solis, ja vēlies atbrīvoties no tauku bumbulīša, ir vizīte pie ķirurga un saņemt nosūtījumu uz ultrasonoskopiju. Izmeklējuma laikā radiologs apskatīsies, kas tieši tas ir par veidojumu, kāda ir tā struktūra, novietojums… Ja arī tad vēl nav pietiekamas skaidrības, reizēm nepieciešami tālāki izmeklējumi, piemēram, magnētiskā rezonanse vai datortomogrāfija.

    Vienīgais veids, kā no lipomas atbrīvoties, ir tās ekscīzija jeb izoperēšana. Tā parasti nepieciešama, ja veidojums traucē, spiež uz kāda nerva vai neglīti izskatās. Citādi nekas slikts tas nav un, ja bumbulītis vizuāli vai kā citādi netraucē, neko ļaunu tas nodarīt nevar.

    Alternatīvas metodes operācijai? Ar lāzeru te lietas labā diemžēl neko nevar izdarīt.

    Teorētiski varētu veikt liposakciju, kas ir plastikas ķirurgu lauciņš, izsūcot zemādas taukus, taču tādā gadījumā kapsula paliek, un lipoma tajā pašā vietā var izaugt no jauna.

    Ķirurģiskas izgriešanas gadījumā tā nenotiek. Jā, internetā mēdz klejot stāstiņi, ka vienkārša komprese no bišu medus un alvejas palīdzēs atbrīvoties no lipomas bez operācijas, bet – par to man nav komentāru. Domāju, ka tas ir kaut kas cits, jo uz lipomu šādas metodes neiedarbosies.

    Īsumā par operāciju

    Parasti lipomu ambulatori operē vietējā jeb lokālā anestēzijā, ko injekcijas veidā ievada ādā virs un ap veidojumu. Tikai lielas lipomas gadījumā ārsts var lemt par vispārējas atsāpināšanas metodi. Operācijas gaitā ķirurgs izdara dažus griezienus ādā virs veidojuma un tad izgriež to no apkārtējiem audiem.

    Tiesa, tuvumā ir asinsvadi, bet nevajag uztraukties, ka tiks pārgrieztas vēnas, ja lipoma ir, piemēram, uz apakšdelma. Ķirurgam ir zināma tehnika, kā jārīkojas, lai vajadzības gadījumā asiņošanu apturētu, un asins zudums parasti šādas operācijas reizēs nav liels. Operācija parasti ilgst no 10 minūtēm līdz stundai, taču slimnīcā tev tādēļ nav jāguļas. Brūci slēdz, aizšujot ādu. Savukārt izoperētais materiāls tiek nodots pārbaudēm laboratorijā, lai izslēgtu liposarkomas risku.

    Ja nav izmantoti uzsūcošies diegi, tie jāizņem pēc nedēļas vai pēc 10 dienām. Kamēr sadzīst āda, brūce var būt jutīga, taču, ja lipoma nav bijusi liela un atradusies īpaši netraucējošā vietā, pēcoperācijas diskomforta sajūta ir minimāla. Atveseļošanās parasti norit bez jebkādām komplikācijām. Pacienti pēc lipomas izgriešanas nereti man saka: «Kāpēc es desmit gadus gatavojos, tas taču nebija nekas traks!»

    Cik tas maksā?

    • Lipomas izgriešana ir valsts apmaksāta ambulatora operācija. Kopā ar anestēziju tev jāmaksā tikai līdzmaksājums 4 eiro. Papildus tev nekas nav jāpiemaksā, izņemot gadījumus, ja operāciju veic dienas stacionārā. Tādās reizēs vēl jāsedz līdzmaksājums 7 eiro par katru slimnīcā pavadīto dienu.
    • Maksas pakalpojuma cena par lipomas izgriešanu, piemēram, privātās klīnikās, ir ap 100 eiro un vairāk. Ja ir liela lipoma muskulī, operācija var izmaksāt arī 300 eiro.

    Ko saka ādas ārste?

    Dr. ASTRĪDA BĒRZIŅA, dermatoloģe P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas poliklīnikā un stacionārā:

    – Jā, arī dermatologs ķirurgs var diagnosticēt lipomu. Vairāku ligu izcelsme nav zināma, arī lipomas, taču pieļauju, ka tas ir vielmaiņas procesu rezultāts. Piemēram, cilvēkiem ar labu vielmaiņu ir tīra āda un tauki nenogulsnējas. Iespējams, tā ir arī ģenētiska nosliece. Lipoma var būt kosmētisks defekts un tādējādi traucēt. Tad, protams, tā ķirurģiski jālikvidē. Katrā ziņā lipomas gadījumā dermatologs ar krēmiem un ziedēm caur ādu palīdzēt nespēs.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē