• Tējas sēne – brīnumlīdzeklis pret Omikronu?

    Veselība
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    31. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēc ārstes Guntas Vīleres izskanējušajiem vārdiem sociālajos tīklos, ka tējas sēne spēj apturēt Covid 19, daudzi cilvēki aktīvi sākuši pirkt šo brīnumlīdzekli. Kā to vērtē citi speciālisti?

    «Dabīgie līdzekļi, tā visur manis reklamētā tējas sēne ar aktīvajām probiotikām ir 80 procentus efektīva pret vīrusa saslimšanām. Tas ir pierādīts zinātniski. Pirmie zinātniskie dati jau bija 2003. gadā par to, cik tā efektīva pret herpesvīrusu, un tad parādījās arī pie AIDS vīrusa, gripas vīrusa, nu un galu galā kovids jau tas pats vīruss vien ir. Ja tās probiotikas spēj tādus diezgan spēcīgus vīrusus apturēt, tad arī pret kovidu tās var ļoti veiksmīgi darboties.» Šie dakteres Guntas Vīleres pausties vārdi izraisījuši plašu rezonansi.

    Ir cilvēki, kuri viņas sacītā iespaidā caur dažādiem kanāliem steidzami sadabūjuši tējas sēni un tagad paļaujas uz tās spējām uzlabot veselību un pie reizes arī pasargāt no omikrona. Savukārt 99,9 procenti klasiskās medicīnas ārstu, to izdzirdot, met krustu. 

    Cik laba veselībai?

    Lai gan tējas sēnes limonāde pēdējā laikā izslavēta kā teju maģisks dzēriens, kas ārstējot dažādas kaites, uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka nav nekādu nopietnu un dziļu pētījumu, kas pierādītu kādu brīnumainu kombučas iedarbību uz mūsu organismu. «Taču tas nenozīmē, ka šim dzērienam nebūtu absolūti nekādas labvēlīgas ietekmes – tas satur dažādas organiskās skābes, arī askorbīnskābi jeb C vitamīnu, B grupas vitamīnus, D vitamīnu, dažādus fermentus, probiotiskās baktērijas. Tējas sēnes dzēriens jeb kombuča tiešām varētu pozitīvi iedarboties uz gremošanas sistēmu, zarnu mikrofloru, tātad arī uz mūsu veselību un pašsajūtu.»

    Mikrobioloģi profesori Vizmu Nikolajevu vairāk interesē tieši diskusija par tējas sēnes un tās dzēriena probiotiskajām un prebiotiskajām īpašībām… «Tējas sēni kā kompleksu vai tās sastāvā atrastos mikroorganismus diez vai var uzskatīt par probiotiskiem (izņemot nedaudzās pienskābes baktērijas), jo nav sagaidāms, ka tie labi jutīsies mūsu zarnu traktā. Bez sadzīviskām problēmām, kas saistītas ar mijiedarbību ar pastāvīgajiem zarnu trakta iemītniekiem, etiķskābes baktērijām tur trūks skābekļa, bet raugiem būs pārāk augsta temperatūra. Protams, saglabājas šo mikroorganismu šūnās esošo molekulu uzturvērtība un iespējamā īslaicīgā ietekme uz zarnu trakta iemītniekiem un cilvēka zarnu epitēlija šūnām.

    Tējas dzēriena funkcionalitāte pamatojas galvenokārt uz tās šķidruma ķīmisko sastāvu.» Profesore uzskata, ka tējas sēnes popularitāti, iespējams, veicina reklamētie ieguvumi veselībai, kā arī sabiedrību sasniegušās zinātniskās, taču vēl nepilnīgās, atziņas par zarnu trakta un tā mikroorganismu lomu cilvēka veselībā. «Daudzās valstīs ir pētīts dzēriena bioaktīvo savienojumu sastāvs, un laboratorijas apstākļos ir parādītas tā antioksidatīvās un antibakteriālās īpašības. Daži pētījumi veikti, izmantojot laboratorijas dzīvniekus un vai nu pašu tēju, vai tās polifenolu frakciju. Plašsaziņas līdzekļos tiek apgalvots, ka tējas sēnes dzēriena ilgstošai lietošanai piemīt profilaktiskas un veselību uzlabojošas īpašības. Piemēram, tā lietošana aizsargā no bojājumiem aknas, novērš galvassāpes un kuņģa kaites, samazina iekaisumus, normalizē glikozes līmeni, samazina hole­sterīna līmeni un asinsspiedienu, darbojas antitumorāli u. c. Šādi apgalvojumi gan balstās tikai uz atsevišķu personu empīriskiem novērojumiem. Protams, tos apstiprināt vai noliegt varētu klīniskajos pētījumos ar cilvēkiem, bet, vismaz cik man zināms, līdz šim tādi nav veikti.»

    Ko par tējas sēnes vērtīgumu veselībai saka farmācijas doktore Vija Eniņa? Arī viņa uzskaita, ka dzēriens satur organiskās skābes, etilspirtu, vitamīnus, dažādus fermentus… Tāpat tējas sēnes dzēriena ārstniecisko īpašību uzskaitījums ir garš. «Ogļskābā gāze kairina zarnas un tātad uzlabo zarnu peristaltiku, līdz ar to būs labāka vēdera izeja. Ja labi darbojas gremošanas sistēma un izvadsistēma, organismā neuzkrājas nekādi sliktumi. Uzskata, ka dzēriens pazemina arteriālo asinsspiedienu. Protams, ļoti augstu spiedienu ar tējas sēni dabūt lejā nevarēs, taču uzturēt normālā līmenī – kāpēc gan ne?!

    Vēl konstatēts, ka tējas sēne remdē, piemēram, galvassāpes, savukārt glukonskābei piedēvē antibiotiķa īpašības…»

    Vai efektīva pret vīrusiem? 

    Par to, vai tējas sēne palīdz pret kovidu, interesējās arī mani kolēģi no Re:Baltica faktu pārbaudes projekta Re:Check iknedēļas maldu un melu apskatā. Viņi lūdza skaidrojumu dietoloģei, Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras asociētajai profesorei Lailai Meijai. Arī viņa stāsta, ka sabiedrībā pieaug tendence lietot produktus, kuru sastāvā ir daudz bioloģiski aktīvo vielu, un tējas sēne tāda ir. Taču pētījumu par tās iedarbību uz cilvēkiem gandrīz nav, un noteikti nav zinātniska pamata apgalvot, ka tējas sēnes dzēriens ārstē vīrusinfekcijas vai no tām pasargā.

    Līdz šim tējas sēnes pētījumu ar cilvēkiem ir ļoti maz un dati ir neviennozīmīgi, Re:Check skaidro Laila Meija. Citēju: «Es pārbaudīju publikācijas, bet nav jaunu pārliecinošu pierādījumu par tējas sēnes pretvīrusa iedarbību. Vairāk tiek pētīta tējas sēnes ietekme uz asinsspiedienu, cukura, holesterīna līmeņa kontroli asinīs, arī iespējamā pozitīvā  ietekme uz aknām, kā arī antibakteriālā iedarbība.» Viņa atzīst, ka tējas sēnē tiešām ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, un, iespējams, sekos turpmāki labi izstrādāti pētījumi, kas soli pa solim pētīs iespējamos pozitīvos efektus cilvēkam, bet – «Vīleres sūtītais pētījums (kad Re:Check dakterei jautāja, kādi zinātniski pētījumi apstiprina viņas teikto par tējas sēni, ārste atsūtīja saiti uz pārskatu par vairākiem pētījumiem par probiotikām – redakcija) norāda par konkrētu probiotiku (lietotu preparātu veidā) un dažu probiotikas saturošu  produktu, starp kuriem nav tējas sēne, iespējamu pozitīvu iedarbību Covid-19 infekcijas profilaksē un ārstēšanā. Pašlaik pētījumu nav daudz, un autori iesaka apdomāt probiotiku pievienošanu ārstēšanas procesā, nevis aizstāt ārstēšanu ar probiotiku lietošanu.»

    Arī Zāļu valsts aģentūra ir noreaģējusi uz dakteres Vīleres pausto videointervijā un norāda, ka tējas sēnes dzēriens nesatur nevienu ārstējošo jeb aktīvo vielu, kas varētu pasargāt no inficēšanās vai smagas Covid-19 slimības gaitas.

    Tas pats attiecas arī uz HIV/AIDS vai jebkuru citu vīrusinfekciju. Tējas sēnes lietošana pret infekcijas slimībām nav zinātniski pierādīta. «Savukārt vakcinācijas nodrošinātā šūnu imunitāte efektīvi darbojas pret smagu Covid-19 slimības norisi. Tāpēc speciālistu rekomendācijas par pirmreizējo vakcināciju vēl nevakcinētiem cilvēkiem un par balstvakcināciju jau vakcinētiem ir pamatotas. Līdzšinējie dati liecina, ka augsts antivielu līmenis, kāds cilvēka organismā parasti tiek panākts neilgā laikā pēc vakcinācijas vai balstvakcinācijas, ievērojami mazina risku inficēties arī ar omikrona variantu.» Un diez vai Zāļu valsts aģentūru var uzskatīt tikai par valsts varai pietuvinātu organizāciju, kurai patiesībā absolūti nerūp savas valsts iedzīvotāju veselība… 

    Plašāk par to, kas ir tējas sēne, tās labajām un sliktajām īpašībām lasi žurnālā Ievas Veselība un Santa+.

    • Kompensējamās zāles. Kas jauns?
    • Tukumnieces INGAS KĀRKLIŅAS stiprais stāsts: «Nāve ir daļa no dzīves. Lai cik grūti klātos, kādā brīdī būs jauns sākums.» 
    • Mūžīgā tēma - septiņi skriemeļi, septiņi kustoņi jeb sāpošais sprands.
    • Tējas sēne, kas izraisīja sprādzienu.
    • Nemiers kājās, kas neļauj aizmigt.
    • Hlamīdijas. Vai tas ir nopietni?
    • Kādu ledenīti kaklam?
    • Esi formā - vienkāršais pietupiens.
    • Tava iedvesmotāja - Centrālās laboratorijas un Veselības centru apvienības vadītāja STELLA LAPIŅA.
    • Pusdienas no burkas.
    Ievas Veselība nr02

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē