• Speciālisti brīdina — rēta ir kas vairāk par sīku zīmi uz ādas

    Padomi
    17. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rētas ir kā aisbergi – redzamā daļa ir tikai maza daļa no tā, kas notiek īstenībā. Konsultē fizioterapeits, viscerālais speciālists Artūrs Ķirps.

    Atlabšanas posms pēc operācijas ir beidzies. Viss it kā sadzijis, un par skalpeļa klātbūtni liecina vairs tikai plānas līnijas – rētas. Ikdienā tās netraucē, un par tām drīz vien aizmirstam. Tomēr ir kāds bet. Pēc operācijām stīvi rētaudi veidojas ne vien ādas virskārtā, bet arī visās dziļākajās kārtās, kurām cauri kā karsts nazis sviestā viegli izslīdējis asais skalpelis, līdz ar to blīvi, neelastīgi rētaudi izveidojušies arī zemādas slāņos, kur tie var ne tikai mainīt blakus esošo orgānu kustību un to funkciju, bet arī radīt būtiskas izmaiņas citos organisma struktūru līmeņos.

    Šoreiz izšķirsim triju veidu rētas, kuras paši ne vienmēr par tādām uzskatām, bet ķermenis domā citādi. Jā, arī tetovējumus un pīrsingus ķermenis uzskata par veselību ietekmējošiem provokatoriem.

    Tetovējumi

    Tetovējumi ir seklie rētaudi, kas parasti sniedzas vien ādas un fascijas līmenī, netraumējot tālāk esošos muskuļus un orgānus. Būtiski, lai neskaitāmie adatas dūrieni nebūtu veikti par dziļu un nerastos ilgstoši iekaisumi pēc procedūras, jo tad kustīgums starp ādu un muskuļa fasciju var tikt traucēts.

    Ja tetovējums veikts neprofesionāli, tas vēlāk var radīt blakus esošo muskuļu funkcionālus traucējumus.

    Ja tetovējums veikts neprofesionāli, tas vēlāk var radīt blakus esošo muskuļu funkcionālus traucējumus. Jāatceras, ka pat viena muskuļa nepareiza darbība var ietekmēt visa ķermeņa pareizu kustību paternu. Problēmas biežāk novērojamas, ja tetovējums atrodas tuvāk locītavām vai kaklam, bet lielākajā daļā gadījumu pareizi veikti tetovējumi neatstāj ilgtermiņa sekas uz veselību.

    Pīrsingi

    Veidojot pīrsingu, āda nereti tiek caurdurta virs muskuļa, līdz ar to var tikt izjaukta tālākesošā muskuļa funkcija. Ausīs tas ir mazāk izteikti, bet, piemēram, nabā, zem kuras atrodas vēdera muskulatūra, var būt pat ļoti izteikti. Novērots, ka pēc nabas caurduršanas vēdera muskulatūra nereti kļūst vāja, kā arī tiek ietekmēta nieru un tievo zarnu darbība. Šajā gadījumā mēģinājums sakārtot vēdera darbību ar medikamentiem būs bezjēdzīgs.

    Veidojot pīrsingus, vēlams ņemt talkā punktu karti, kur norādīts, kuros ausu punktos drīkst veikt dūrienu, bet kuros pavisam noteikti ne.

    Novērots arī, ka metāliskās rotas var provocēt muskuļos impulsa plūsmas izmaiņas, kas savukārt var radīt stājas izmaiņas, sāpes locītavās un galvassāpes. «Meitenes ar pīrsingiem nabā nereti sūdzas par hroniskām muguras lejasdaļas sāpēm, kāju tirpšanu, grūtībām veikt vēderpreses vingrinājumus, zarnu aizcietējumiem, savilktu plecu daļu, lokanības trūkumu sportojot un pat traucētu elpošanu.

    Veicot vienkāršus testus, speciālists ļoti efektīvi var diagnosticēt cēloņus, kas nereti saistīti tieši ar caurdurtu ķermeni un rētām, kā arī veikt korekciju, lai funkcijas atjaunojas,» stāsta fizioterapeits un viscerālais speciālists Artūrs Ķirps, uzsverot – veidojot pīrsingus, vēlams ņemt talkā punktu karti, kur norādīts, kuros ausu punktos drīkst veikt dūrienu, bet kuros pavisam noteikti ne.

    Šī punktu metode nāk no Austrumu medicīnas un Rietumu medicīnā tiek praktizēta retāk, bet terapeiti ik pa laikam sastopas ar gadījumiem, kad problēmu cēlonis ir tieši pīrsings. «Reiz pie manis atnāca paciente, kam veicām testus, lai izprastu sūdzību cēloņus, taču visi testi bija neveiksmīgi.

    Ķermeņa vienā pusē bija vispārējs muskuļu vājums, kas jau bija radījis ievērojamas izmaiņas stājā. Tikai beigās, kad no auss augšdaļas tika izņemti vairāki auskari, ķermenis sāka atbildēt uz testiem. Ne velti Austrumu medicīnā teikts, ka ausīs, pēdās un mēlē atstarojas visi svarīgie ķermeņa punkti,» stāsta Artūrs Ķirps.

    Rētas, kas iegūtas pēc operācijām, ir dziļas un visbiežāk rada vislielākās komplikācijas pacienta dzīvē.

    Vēdera muskulatūra + muguras muskulatūra

    Tava mugura ir tik stipra, cik funkcionāls ir tavs vēders. Ja vēdera muskuļi nestrādā, nav vērts trenēt muguru, jo tas tikai pastiprinās muguras sāpes. Bieži pie muguras jostas daļas sāpēm ir vainojams tieši vēdera muskulatūras vājums: cilvēks nevar ilgi nostāvēt un nosēdēt vienā pozā, mugura ātri gurst, un gribas to izstaipīt; ja ne – tā sāk gurt un sāpēt. Tas nozīmē, ka vēdera muskulatūra slinko un muguras muskuļi tiek pakļauti hroniskam stresam. Pie šī slinkuma nereti ir vainīgi tieši rētaudi, kas neļauj muskuļiem pilnvērtīgi strādāt. Šajā gadījumā vingrinājumi vēdera muskulatūrai ir bezjēdzīgi un pat bīstami.

    Operāciju rētas

    Rētas, kas iegūtas pēc operācijām, ir dziļas un visbiežāk rada vislielākās komplikācijas pacienta dzīvē. Artūrs Ķirps stāsta, ka problemātiskākās ir rētas vēdera dobumā. Tās ir rētas, kas rodas pēc aklās zarnas izgriešanas (apendektomijas), ķeizargrieziena un laparoskopijā, kad vēdera rajonā tiek veikti dziļi dūrienveida iegriezumi. Šo manipulāciju laikā tiek pārgriezti visi slāņi – sākot ar ādu un beidzot ar pašu orgānu.

    Pēc operācijas, kurā tiek veikts viens liels iegriezums, tiek sašūti kopā visi pārgrieztie slāņi, bet laparoskopijas beigās kopā tiek sašūts tikai ādas slānis, pārējos slāņus piededzinot ar lāzeru vai ļaujot tiem saaugt pašiem, jo iegriezumi ir sīki un ļoti smalki. Šai metodei ir daudz priekšrocību, arī kosmētiski laparoskopija ir tīkamāka, jo rētas ir niecīgas un ar laiku vairs pat nav pamanāmas. Diemžēl speciālisti mēdz novērot, ka pēc laparoskopijas pārgrieztie slāņi saaug tā, ka rodas komplikācijas, kas saistītas ar iekšējo orgānu darbību, – zemādas rētaudi var izjaukt orgānu iekšējo ritmu un novietojumu.

    Rētas veido neelastīgus savienojumus, kas kādu no iekšējiem orgāniem neizbēgami velk uz vienu vai otru pusi un ierobežo tā darbību.

    Kā rētas ietekmē organismu?

    Visi orgāni ir savstarpēji saistīti, ar noteiktu vietu un kustību ritmu. Tikai un vienīgi ievērojot pareizu ritmu, orgāns spēj būt vesels un pildīt savu unikālo funkciju. Rētas veido neelastīgus savienojumus, kas kādu no iekšējiem orgāniem neizbēgami velk uz vienu vai otru pusi un ierobežo tā darbību. Līdz ar to mainās orgāna pozīcija, ritms un funkcija.

    Pat nedaudz mainot orgānu stāvokli, var novērot arī kustību amplitūdas traucējumus kādā ķermeņa daļā. Piemēram, cilvēks pēkšņi vairs nespēj noliekties līdz kāju pirkstgaliem, jo ir parādījies neizskaidrojums stīvums muskuļos. Novērojamas arī nopietnākas komplikācijas, piemēram, ja rēta uz vienu vai otru pusi velk dzemdi, nenotiek tās pilnvērtīga apasiņošana un var būt grūtības ieņemt bērniņu. Var būt arī aizcietējumi, ādas problēmas, nieru iekaisums, intoksikācija un citas problēmas, kas atkarīgas no tā, kura orgāna darbība ir traucēta.  

    Brīdī, kad mainās orgānu novietojums un ritms, citādi sāk strādāt arī apkārtesošie muskuļi. Lai kompensētu to muskuļu darbu, kuru kustības ir traucētas, pilnā režīmā strādā muskuļi, kam šo darbu nevajadzētu veikt, tāpēc rodas sāpes un iekaisumi.

    Ja ar rētām nestrādā sistemātiski, tās atkal kļūst stingras, blīvas, neelastīgas, un sūdzības var atgriezties

    Kad rētai pievērst uzmanību?

    Cilvēka organisms ir veidots tā, lai nekas nekur nesāpētu, un tam ir fantastiska īpašība – tas vienmēr tiecas uz veselību. Šī iemesla dēļ muguras vai locītavu sāpes, kam šķietami nav cēloņu vai izskaidrojuma, nevajadzētu uzskatīt par normu. Tāpēc jebkurā situācijā, kad nav iespējams atrast sāpju cēloni, vērts pārbaudīt operāciju rētas.

    Nav svarīgi, cik veci ir rētaudi, arī cilvēkam, kam ir 50 gadu, bet apendikss izgriezts piecu gadu vecumā, šī problēma var būt aktuāla. Speciālisti, piemēram, viscerālie terapeiti un osteopāti, provocējot rētaudus un izmantojot kinezioloģiskos testus, spēj noteikt, vai rēta rada problēmas vai nerada. Rētas, kas ir ārpus vēdera zonas, lielākoties neizraisa nopietnas komplikācijas, jo neatrodas tuvu iekšējiem orgāniem.

    Kustība palīdz

    Diemžēl nav brīnumlīdzekļu, kas mazinātu rētu ietekmi ilgtermiņā. Vienīgais veids, kas uz brīdi uzlabo situāciju, ir rētu mobilizācija un izstrāde. Kad tas noticis, rēta kādu brīdi vairs nevelk orgānus uz savu pusi, ļaujot tiem strādāt normālā režīmā. Tomēr šī izstrāde ir līdzīga špagata veikšanai – ja to nedari regulāri, drīz vien to vairs nevari. Ja ar rētām nestrādā sistemātiski, tās atkal kļūst stingras, blīvas, neelastīgas, un sūdzības var atgriezties.

    Ja cilvēks trenējas, šādas rētu masāžas obligāti būtu jāveic pirms treniņiem, lai kustību laikā rētaudi ir elastīgāki, tā samazinot traumu riskus.

    Vingrot ar mazkustīgiem rētaudiem ir pat bīstami, jo var būt situācija, ka šo saaugumu dēļ kāds no muskuļiem lāgā nestrādā.

    Tad darbu kompensē citi muskuļi, kas strādā vairāk, nekā tiem būtu veselīgi, un tas var radīt traumas. «Patiesībā tehnikas, kā uzturēt savas rētas lieliskā stāvoklī, ir ļoti vienkāršas, ir tikai jāzina, kā pareizi mobilizēt un izmasēt savas rētas, lai tās netraucētu. Tas nav nekas sarežģīts, un to var jebkurš, tikai jābūt speciālistam, kas to parāda un iemāca,» stāsta Artūrs Ķirps. Aktīvi cilvēki, kas visu mūžu daudz kustējušies, bieži vien jau ar kustībām vien rētas padara pietiekami elastīgas, lai tās neradītu komplikācijas. Ja ir rētas, taču sūdzību par muguras, locītavu vai galvas sāpēm nav, vēders nepūšas un nav citu hronisku problēmu, visticamāk, rēta sadzijusi ļoti veiksmīgi un nav radījusi tālejošas sekas.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē