• Pumpuri un mizas zāļu skapītim: 8 ieteikumi, kā pareizi ievākt un sagatavot

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrey Solovev/Shutterstock.com
    Nelaid garām izdevību papildināt savu zāļu skapīti ar spēcīgiem dabas dotiem medikamentiem – savāc vērtīgos priežu, bērzu, apšu pumpurus un ozola, krūkļa, vītola mizu!
    1. Vāc, kad bērzu un apšu pumpuri pamodušies no ziemas miega, kļuvuši apaļīgi un pamanāmi. Tiklīdz sākas aktīva sulu cirkulācija koka stumbrā, tā pumpuri steidz veldzēt slāpes pilnām mutēm, un drīz vien tiem parādās zaļi deguntiņi. Jāpaspēj pumpurus ievākt, kamēr šis zaļums vēl nav redzams.

      Ja šķiet, ka nokavēts, atceries, ka visi pumpuri neplaukst vienlaikus un, iespējams, uz zariem zemākā, tumšākā vietā tos vēl var vākt. Mazliet citādi ir ar priežu pumpuriem. Tie vācami tad, kad ir izteikti sveķaini, smaržīgi un ārkārtīgi rūgti.
    2. Neņem tos pumpurus, kas atrodas pašos zaru galos, bet meklē tos uz sānu zariem. Nav nozīmes tam, ka šie pumpuri ir mazāki, jo vērtīgi ir visi. 
    3. Pumpurus var ievākt vai nu ar visiem zariņiem, vai nokniebjot tos no zariem. Parasti slotiņās sien bērzu un apses zarus, bet priežu pumpurus uzreiz nokniebj.
    4. Pumpuri jāžāvē, izklājot tos uz papīra vai auduma. Zariņus var žāvēt, sasietus slotiņās, ko pakar labi vēdināmā un vēsā vietā. Ja būs par siltu, pumpuri drīz vien atvērsies un vairs nebūs izmantojami. 
    5. Tāpat kā pumpuri, arī koku mizas jāievāc sulu cirkulācijas periodā. Vislabāk, ja mizas ievāksi kopšanas darbu laikā, piemēram, apgriežot krūmus, kokiem zarus vai tīrot pamežu. Ja tomēr ņemsi mizu no dzīva auga, nogriez izraudzīto zariņu. Derēs tikai jauni zari, jo no lielā stumbra ņemtajā mizā vairs nav nekādu labumu.
    6. Ar asu nazīti apgriez visapkārt zariņa mizai un 12–15 centimetru tālāk vēlreiz. Tad ar nazi savieno abus iegriezumus un ar asmeni lēnām nolobi mizu. Tā viegli padosies. 
    7. Mizas vari droši žāvēt siltumā, piemēram, uz radiatora, tikai neliec pārāk tuvu citu citai. Parasti virskārta izžūst ātrāk, un miza sāk veidot rullīti. Ja mizas būs saliktas cieši, tās var saritināties kopā, tad iekšpuse vairs nežūs un mizas sapelēs.
    8. Kad mizas izžuvušas, glabā tās auduma vai papīra maisiņā, stikla, māla vai metāla traukā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē