• Prom, nejaukā – aukstumpumpa

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    13. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tu pazīsti šo sajūtu – uz lūpas parādās kņudoša, niezoša, dedzinoša, sāpīga vietiņa? Tas ir pirmais aukstumpumpas vēstnesis. Rīkojies! Konsultē Dr. med. Inga Ažiņa, infektoloģe un dermatoveneroloģe, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra poliklīnikas vadītāja.

    Patiesībā aptuveni 90 procenti pasaules iedzīvotāju jau bērnībā saķer herpesvīrusu – herpes simplex 1. Un vidēji 40 procentiem no viņiem herpess periodiski aktivizējas – uzmetas aukstumpumpa!

    Pirmā tipa herpesvīruss HSV-1 ir ļoti lipīga infekcija. Citiem to var nodot, kad aukstumpumpa pārplīst un no tās izdalās infekciozais šķidrums. Tādēļ – ja tev uz lūpas ir herpess, centies to neaiztikt ar rokām, nebučojies, neskūpsties un nedalies ar savu krūzīti!

     Ar aukstumpumpām lielākoties ir tāpat kā ar iesnām – ārstē vai ne, septiņu līdz desmit dienu laikā tās pāries. Taču es tomēr iesaku vīrusa aktivitāti bloķēt, lai process neizplatītos tālāk. Ja herpess parādās vismaz reizi vai divas reizes pusgadā, būtu vēlams konsultēties ar infektologu vai dermatovenerologu. Tad pēc asinsainas analīzes un citiem specifiskiem izmeklējumiem dakteris izrakstīs recepšu zāles.

    Sākoties kņudēšanai uz lūpas, pirmās diennakts laikā, lai mazinātu sāpes un niezi, var lietot aciklovīru saturošas ziedes un gelus, piemēram, Zovirax, Epigen, Acic vai citus, kurus var nopirkt aptiekā bez receptes.

    Ja izdodas uzķert fāzi, kad lūpa tikko sāk niezēt, herpess var tālāk neattīstīties, jo šie līdzekļi bloķēs vīrusa darbību konkrētajā vietā un neļaus tam savairoties.

    Ja process ir dziļāks un ziede nepalīdz, zāles jālieto iekšķīgi. Herpesvīrusa ārstēšanas stūrakmens ir aciklovīra, valaciklovīra vai famciklovīra tabletes, kuras var iegādāties tikai ar ārsta recepti. Tās lieto 5, 7, 10 vai 14 dienu kursa veidā atkarībā no medikamenta. Aizrauties ar šo zāļu lietošanu nedrīkst, jo var veidoties rezistence, un tad vīruss uz šīm zālēm vairs nereaģēs. Šie medikamenti palīdz labi, un herpess uz laiku pierimst. Taču jāņem vērā, ka labvēlīgos apstākļos tas var uzliesmot atkal. Piemēram, lai gan pierasts domāt, ka herpess (galu galā mēs taču sakām – AUKSTUMpumpa) ir gada vēsās sezonas problēma, tomēr pierādīts, ka ultravioletie stari un ilgstoša uzturēšanās saulē ir herpesinfekciju provocējošs faktors. Tāpēc bieži vien aukstumpumpas uzmetas pēc dienvidu zemēs pavadīta atvaļinājuma, un cilvēks ir neizpratnē – kā tad tā?! Tāpēc, ja zini, ka tevi mēdz apciemot aukstumpumpas, noteikti lieto aizsargkrēmu vai lūpu balzamu, kuram ir vismaz 50 SPF aizsargfiltrs.

    Un vēl… Ne visi pūslīši, kas atkārtoti uzmetas uz lūpas, liecina par herpesinfekciju. Tiem var būt arī cita izcelsme, piemēram, bakteriāla infekcija vai alerģiska reakcija, tāpēc, protams, vislabāk būtu konsultēties ar ārstu.

    Vāja imunitāte, bet – ne tikai!

    • Konsultē Dr. SIMONA DONIŅA, onkoloģe imunoloģe Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā un ārstu praksē Qartus

    Aukstumpumpu izraisa viens no daudzajiem herpesvīrusiem – herpes simplex 1 (HSV-1). Tas, protams, ir nepatīkams, bojā skaistumu un kādu brīdi neļauj bučoties, bet, atklāti sakot, šī tipa herpess nav tik liels kreņķis kā citi tā radinieki.

    Sliktā ziņa tāda – herpesvīruss ir ļoti uzticīgs. Ja kaut zīdaiņa vecumā esi ar to inficējusies, tas tevi neatstās līdz pat nāves stundai.

    Turklāt šis vīruss var ilgi sēdēt klusiņām un nelikt par sevi manīt, bet izlēkt brīžos, kad tavam organismam ir kādi ne tik viegli brīži, arī garīgas vai fiziskas pārslodzes laikā.

    Mēdz teikt: ja metas aukstumpumpas, ir vāja imunitāte. Taču faktori, kas izraisa herpesa parādīšanos, tomēr ir ļoti daudzi un dažādi. Tāpēc – ja aukstumpumpas regulāri sagādā problēmas, būtu vērts noskaidrot, kas ir satricinājis organisma aizsargspējas un radījis imūnsistēmas darbības traucējumus.

    Mēs, imunologi, meklējam cēloni, noskaidrojot, kādas citas slimības cilvēkam vēl ir bijušas, kādas zāles lietotas, vai bijušas operācijas un traumas. Jebkurš iemesls, kas ir novājinājis imunitāti, var dot iespēju herpesinfekcijai izpausties. Nē, ne tāpēc, ka imūnsistēma ir slima – tā vienkārši uz visu reaģē, sākot no fiziska kairinājuma un beidzot ar psihoemocionālu. Dažam pat pietiek vien pastāvēt caurvējā vai dzirdēt kādu skarbāku vārdu, lai nākamajā dienā parādītos aukstumpumpa! Tāpat ir smagie gadījumi, ar kuriem bieži saskaros savā praksē, – pacienti, kuriem herpess uzliesmo pēc staru terapijas, jo šī ārstēšana maina organisma imūno atbildi, mazina limfocītu skaitu asinīs.

    Taču jāteic, ka ne vienmēr tiem, kuriem mēdz mesties aukstumpumpas, imūnsistēmā tiek atrastas kādas novirzes. Tad jādomā, kā pēc iespējas efektīvāk cīnīties ar pašu vīrusu.

    Ja aukstumpumpas uzmetas biežāk nekā piecas reizes gadā un vienā reizē ir vairāk par trim pūtītēm, un ja pašai neizdodas atrast skaidru cēloņsakarību, aprunājies ar ģimenes ārstu, vai nebūtu vērts apmeklēt speciālistu – infektologu vai imunologu.

    Pavisam noteikti izturies nopietni pret šo situāciju, ja izsitumu ir daudz – reizēm pat pusi no mutes dobuma vai trešdaļu lūpu aizņem herpētiskās aukstumpumpas. Tad nekādi brīnumi nav jāgaida.

    Ja situācija nav tik dramatiska un, piemēram, aukstumpumpas uzmetas pāris reižu gadā, lielam satraukumam nav pamata. Taču arī šajā situācijā aicinu padomāt, kas to būtu varējis provocēt, lai nākamreiz sevi pasaudzētu un no nepatīkamās pumpas izvairītos. Piemēram, herpesvīrusa uzliesmojumu mēdz veicināt karsēšanās saulē, saaukstēšanās slimības un citas kaites, kas novājina imunitāti, hormonālās svārstības mēnešreižu un grūtniecības laikā, pelde aukstā ūdenī pēc karstas pirts un daudz kas cits, kas sagādā organismam stresu.

    Ierocis pret herpesu – sapurini imunitāti!

    • Ievēro formulu 8–8–8! Tātad diennaktī pa astoņām stundā jāvelta miegam, darbam un atpūtai. Imunitāte balstās uz veselīgu dzīvesveidu – dabīgu, vitamīniem un mikroelementiem bagātu uzturu, pietiekami ilgu un kvalitatīvu miegu, sabalansētu darba un atpūtas režīmu, noteikti atvēlot laiku arī fiziskajām aktivitātēm svaigā gaisā.
    • Ja vien nav kuņģa un zarnu trakta vai citu nopietnu veselības problēmu, kas traucē uzturvielu uzsūkšanos, vitamīnus ieteicams uzņemt ar ēdienu. Izņemot D vitamīnu – to gan mums visiem vajag lietot papildus!
    • Ir īpaši recepšu medikamenti – interferona induktori, kurus vajadzības gadījumā izraksta ārsts. Šīs zāles stimulē mūsu šūnas izdalīt bioloģiski aktīvas vielas, kuras līdzdarbojas cīņā ar vīrusu.

    Kamēr ir aukstumpumpa, TĀ nedari!

    • Nespied un nedur pumpas pūslīšus!
    • Neknibini nost kreveles! Pumpa var sastrutot.
    • Nemaskē pumpu ar lūpukrāsu vai tonālo krēmu! Tas palēninās dzīšanas procesu.
    • Neberzē acis! Ja tajās iekļūst herpesvīruss, infekcija izpaužas ļoti smagi.
    • Nelieto C vitamīnu! Ir pētījumi, kas liecina, ka tas herpesa paasinājuma brīdī situāciju var pasliktināt vēl vairāk. 
    • Nedzīvojies saulē! Ejot laukā, uzklāj aizsargkrēmu ar SPF 50, vai arī lieto lūpu balzamu ar saules aizsardzības filtru.
    • Atsakies no ūdens procedūrām un pirts apmeklēšanas! Tā infekcija var izplatīties tālāk.

    Šie līdzekļi tev palīdzēs

    1. Zovirax acyclovir 5% krēms. Pretvīrusu līdzekli bojājuma vietai uzzied 5 reizes dienā, arī uz pūslīšu ārējām malām. Cena: 2g – ap10 eiro.
    2. Larifan Ungo ziede. Stiprina organisma lokālo pretestību pret vīrusu nokļūšanu organismā. Cena: 5g – ap 6 eiro.
    3. Compeed herpesa plāksteri. Nodrošina optimāli mitru vidi, veicina sadzīšanu un samazina infekcijas izplatīšanos. Cena: 15 gab. – ap 15 eiro.
    4. Silicea lūpu herpesa gels. Efektīvs jebkurā herpesa stadijā.  Mazina vīrusa izplatību, remdē dedzināšanas sajūtu, paātrina dzīšanas procesu. Cena: 5 g – ap 10 eiro.

    Kurš pirmais – es vai herpess?

    • Iveta Troalika, IEVAS Veselības galvenās redaktores vietniece

    – Gadījumiem, kad jūtu, ka tūliņ, tūliņ uzmetīsies aukstumpumpa, man vienmēr somiņā ir Zovirax tūbiņa, lai varu to likt lietā. Man reizēm šķiet, ka tās patiešām ir dažas minūtes, kad ir jāpaspēj, kurš kuru – es herpesu, vai viņš mani. Tāpēc otra lieta, ko manā kosmētikas makā varēja atrast pat pirms kovidpandēmijas sākuma, ir roku dezinfekcijas līdzeklis, lai varu uzklāt krēmu pret herpesu pat tad, ja tobrīd nav iespējams nomazgāt rokas. Šobrīd mans luteklītis ir Madaras līdzeklis no sērijas Anti ar hialuronskābi. Tas godīgi izdara savu darbu, nesausina ādu un jauki smaržo pēc lavandas.

    Bet, protams, vislabāk man tomēr patīk, ja es varu par pretherpesa ziedes tūbiņu vispār aizmirst (bet somiņā tai ir jābūt tik un tā!). Esmu novērojusi, ka vislabāk tas izdodas, ja regulāri lietoju Larifan lūpu balzamu. Man mēteļa kabatā tas stāv kā visparastākā, lūpu ādu barojošā un aizsargājošā higiēniskā lūpukrāsa, ko uzklāju katru reizi, pirms eju laukā. Tas pietiekami pasargā no vēja, un balzamam ir papildu bonusiņi: patiešām labs UV filtrs un – galvenais – pretvīrusu iedarbība.

    Man ir vēl kāds novērojums – aukstumpumpa ir kā skaudīga draudzene, kas uzrodas laikā, kad tev jau tā ir slikti, lai viltīgā balstiņā pajautātu: «Ak, tu, nabadzīte, tiešām, tiešām, tu domāji, ka vēl trakāk nevar būt? Pag, es tev parādīšu, ka var gan!» Ja kādu laiku neesmu dabūjusi labi izgulēties, bijis ilgāks stresiņš, kāds kreņķis, ar kuru neesmu uzreiz tikusi galā, bet staipījusi līdzi, atliek vien izskriet bez cepures ap mājas stūri, un aukstumpumpa klāt. Bet, ja es savā dzīvē jūtos kā omulīga forele burbuļojošā strautiņā, tad nekādi caurvēji, pārkaršanas vai slapjas kājas, aukstumpumpu nepiesauc. Viltīga draudzenīte, vai ne?

    Īpašais jautājums

    Draudzene aukstumpumpu apstrādā ar spirtu. Vai tas ir pareizi?

    Spirts var apdedzināt gļotādu un radīt papildu problēmas, tāpēc jārīkojas ļoti uzmanīgi. Ja pumpa ir sastrutojusi, jo, piemēram, to esi aiztikusi ar pirkstiem, un herpesvīrusam ir pievienojušās baktērijas, alkohols to dezinficēs un darbosies antibakteriāli. Katrā ziņā tomēr labāk izmantot nevis tīru spirtu, bet šņabi, uzlikt uz mazas vatītes un pieskarties tikai pašai pumpai, nespiežot un neberzējot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē