• Kuru omega 3 jeb zivju eļļu pirkt? 5 kritēriji, kā izvēlēties labāko

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Skogit/shutterstock.com
    Ārkārtīgi bagātīgais piedāvājums aptiekās tiešām var samulsināt, tāpēc aplūkosim kritērijus, kas palīdzēs izvēlēties īsto. 

    Omega 3 ir neaizvietojamās polinepiesātinātās taukskābes. Organisms pats tās neražo, tāpēc jāuzņem ar pārtiku vai uztura bagātinātājiem. Ir vairākas omega 3 taukskābju grupas, taču sīkāk pētītas ir trīs: alfa-linolskābe (ALA, atrodama pākšaugos, ķirbjos, augu eļļās, riekstos, sēklās), eikozapentaēnskābe (EPA) un dokozaheksaēnskābe (DHA) – abas pēdējās ir jūras zivīs, krila un zivju eļļā.

    Mūsu organismā ALA tiek pārveidota par vērtīgajām EPA un pēc tam par DHA, taču šī pārtapšana, kas norisinās aknās, ir ļoti ierobežota – mazāk par 15 %.

    Cilvēkam novecojot, tā krietni samazinās. Kāpēc vispār omega 3 mums ir vajadzīga? Tāpēc, ka tā labvēlīgi ietekmē sirds veselību, sinaptisko pārvadi, imūnos procesus. DHA un EPA mazina iekaisuma reakcijas, uzlabo šūnu barjerfunkciju, nedaudz pazemina triglicerīdu līmeni asinīs un paaugstina labā augsta blīvuma holesterīna (ABLH) līmeni. Grūtniecēm DHA un EPA vajadzīgas augļa redzes un nervu sistēmas attīstībai, īpaši smadzenēm. Sportistiem DHA un EPA palīdz saglabāt muskuļu spēku un masu.

    Lūk, kritēriji, kā izvēlēties izdevīgāko pirkumu

    • Vērts koncentrēties tieši uz omega 3 kapsulām, jo reti kuram gribas dzert zivju eļļu no pudeles, turklāt tas nav arī ērti – pēc atvēršanas tā jāizlieto triju mēnešu laikā, jāuzglabā ledusskapī…
    • Galvenais rādītājs, kam jāpievērš uzmanība, ir zivju eļļā atrodamais omega 3 nepiesātināto taukskābju daudzums. Ārsti vairākkārt norādījuši, ka ikdienā ieteicamā dienas deva pieaugušajam ir 1 grams jeb 1000 miligrami omega 3 taukskābju. Bet!

    Jāņem vērā, ka 1000 miligrami zivju eļļas nav viens un tas pats, kas 1000 miligrami omega 3!

    Jāskatās, cik daudz vienā kapsulā ir EPS un DHS, un – jo vairāk, jo labāk. Tās ir tīrās omega 3 taukskābes, ko organisms uzreiz spēj izmantot un kuru dēļ tiek pirkts šis uztura bagātinātājs. Tāpēc vērts parēķināt, cik īsti kapsulu būs nepieciešams iedzert, lai uzņemtu šo vienu gramu EPA un DHA. Iespējams – jo vairāk kapsulu vajag, jo dārgāk sanāks.

    • Vēl par devām… Ir dažnedažādi ārzemju pētījumi, kas vēsta par dažādām ieteicamajām devām, bet drošāk tomēr ir vadīties pēc mūsu diētas ārstu un kardiologu sacītā, ka dienā jāuzņem 300 miligrami eikozapentaēnskābes (apzīmē ar EPA vai EPS) + dokozaheksaēnskābes (DHA vai DHS), un no šī daudzuma vismaz 200 miligramiem jābūt tieši DHA (DHS).

    Tātad, šis jāņem vērā, izvēloties preparātu aptiekā. Jāizrēķina!

    • Par piedevām… Jaunākās medicīnas nostādnes uzsver, ka zivju eļļa vai tās kapsulas jālieto vienīgi tāpēc, lai uzņemtu veselībai nepieciešamās omega 3 taukskābes, neko citu. E vitamīns jeb tokoferols, kas ir šo kapsulu sastāvā, pilda dabiskā konservanta funkcijas – bez tā zivju eļļa ātri oksidētos.
    • Aptieku plauktā atrodami omega 3 uztura bagātinātāji, kuri ražoti no dabīgajiem triglicerīdiem (iegūst no zivīm) vai fosfolipīdiem (to avots ir mazie vēžveidīgie jeb krils). Gan triglicerīdi, gan fosfolipīdi vienlīdz labi uzsūcas organismā. Savukārt etilesteri un esterificēti triglicerīdi ir omega 3 sintētiska forma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē