Vitamīnu (A, B grupas, C, E, PP) un minerālvielu (kālijs, magnijs, fosfors, varš, dzelzs…) ķirbī tiešām ir daudz. Ķirbis satura arī pektīnus, kas organismu attīra no drazām. Visi šie elementi ir ideāli sabalansēti.
Ķirbju dzelteno krāsu rada karotinoīdi (A vitamīna provitamīni), kas stiprina imūnsistēmu.
Jebkuras slimības profilaksei iesaka ēst ķirbi. Arī tad, kad cilvēks ārstējas no vēža un saņem ķīmiju vai starošanu. Turklāt ķirbim ir maz kaloriju, sēklas – tās gan ir barojošas.
Miza
Nemet laukā, bet samal gaļas mašīnā (liec sietiņu ar lieliem caurumiem), tad izkaltē un vēlāk pievieno zupām un mērcēm. Samaltā ķirbja miza kalpo gan kā garšviela, gan kā izcils, toties lēts uztura bagātinātājs.
Mizā ir vielas (arī želējošas), kas stiprina matus, nagus, zobus, skrimšļus.
Svarīgi: visvērtīgākā miza ir šķirnei ‘Marina di Chioggia’ – ķirbim ar rievainu, biezu, cietu mizu.
Sēklas
Tās jāēd ar visu apvalciņu – plāno caurspīdīgo plēvīti, kurā ir daudz vērtīga. Vari darīt arī tā: svaigas sēklas ar cietajām čaulām samal gaļas mašīnā vai izkaltētas sēklas ar visām čaulām – kafijas dzirnaviņās.
Malumu pievieno salātiem, uzkaisi uz maizītes, piejauc biezpienam, sviestiņam, pankūku mīklai, kotletēm!
Daudz ne, karotīti. Jo tās ir šķiedrvielas un optimālais šķiedrvielu daudzums ir 30–35 grami dienā. Ja cilvēks mokās ar aizcietējumiem, vēdera izeja normalizēsies – iztīrīsies visi barības pārstrādes vadi!
Viducis
Visu ķirbju švammainās iekšas faktiski ir visbagātākās ar bioloģiski aktīvām vielām – kamēr ķirbis vēl nav pilnīgi gatavs, kamēr sēklas vēl nekarājas nabas saitēs.
Pēc tam jau sēkliņas vidu izēd, tās ķirbja viducī dzīvo un barojas kā mātes placentā.
Recepte. Vēl nenobrieduša ķirbja mizu kopā ar iekšām samal, uzlej šņabi, turi ledusskapī. Derēs kā komprese pret sāpēm visām artrīta skartajām locītavām. Vai arī, ķirbi pārgriežot, ar viduci nosmērē seju – pati pārliecināsies, cik samtaina kļūst āda!
Sula
Var būt tā, ka plika ķirbja sula kādam negaršo, tad jāpieliek klāt ābolu vai cidoniju sula, apelsīns, dzērvenes vai ingvers – ķirbis labi pieņem citas garšas. Var pievienot pustējkaroti olīveļļas, lai A vitamīns labāk uzsūcas. Sajaucot ar medu, ķirbja sula iedarbojas kā vieglas miega zāles.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨












































































