• Kāpēc nokrīt zoba kronis? Septiņi populārākie iemesli

    Zobi
    Indra Ozoliņa
    13. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: unsplash
    Iespējams, tu jau zini, ka kronis ir no mākslīga materiāla veidota čaula, kas tiek uzlikta uz noslīpēta zoba. Kronīti izmanto, ja zobs ir stipri bojāts vai restaurēts, lai saturētu to kopā, atjaunotu tā formu, funkciju un izskatu, vai arī tāpēc, ka uz tā vajag balstīt tiltu, kas aizvieto starpā trūkstošos zobus.

    Diemžēl, tāpat kā ar saviem zobiem, arī ar kroni var notikt dažādas ķibeles. Tāpēc – lai uzturētu mutes veselību un sekotu izgatavoto konstrukciju stabilitātei, laikus atklātu problēmas un bojājumus, iesaku regulāri atrādīties zobārstam un zobu higiēnistam.

    Skaidro:

    Dr. med. Una Soboļeva

    • Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Zobu protezēšanas klīnikas vadītāja.
    • Rīgas Stradiņa universitātes Zobu protezēšanas katedras vadītāja. 

    Bez spraugām

    Kroņus veido pēc dažādām tehnoloģijām, kas arī nosaka, cik ilgi tie turēsies mutē. Vēl joprojām gadās sastapt cilvēkus, kam ir no metāla štancēti kroņi. Tā ir novecojusi tehnoloģija, kas Latvijā nav oficiāli atzīta kopš 90. gadu beigām, bet – šie kroņi ir lēti. Tie precīzi nepieguļ zobam, starp zobu un kroņa maliņu veidojas sprauga, kas nozīmē, ka cements, ar ko uzcementēts kronis, var siekalās pašķīst un tiek traumēta smagana, rodas iekaisums un asiņošana. Veidojas mikrobu attīstībai labvēlīga vide, un zem kronīša zobs bojājas. Iedomājies: tu dzīvo ilūzijās, ka mutē viss ir kārtībā, līdz kronītis nokrīt un rentgenā redzams, ka zobs zem tā ir pilnībā beigts.

    Lai tas nenotiktu, ļoti svarīgi, lai starp kronīti un zobu nebūtu spraudziņu, kur savairoties mikrobiem un šķīst cementam.

    Mūsdienās kroņus veido no metālkeramikas, cirkonija vai porcelāna, ļoti precīzi sagatavojot uz pakāpītes, lai kronītis cieši pieguļ zobam un starp tiem neveidotos sprauga. Tad iespēja, ka gar kroņa maliņu varētu šķīst cements, ir minimāla, un kronīši mutē turas ilgāk.

    Kāpēc kronis nokrīt?

    1. Iemesls.
      Ja zobs zem tā ir bijis stipri bojāts, slīpēts un nevar izturēt košanas slodzi. Parasti kronis nokrīt, uzkožot uz kaut kā mīksta, piemēram, konfektes. Tad kroņa materiālā veidojas mikroplaisas, cements padrūp, kronis pielīp mīkstajai masai un pavelkas nost. Bet tu brīnies: «Es taču neko cietu neēdu, tikai baltmaizi!»
      Risinājums. Ja zobam pašlaik nav nekādas vainas, visdrīzāk ārsts nokritušo kroni piestiprinās atpakaļ, bet pretējā gadījumā tas vairs nebūs izmantojams. Piemēram, ja nepieciešama kanāla ārstēšana, pamats zem kroņa mainīsies un tātad «micīte» jātaisa no jauna.
    2. Iemesls.
      Ja cements, ar ko piestiprināts kronis, ir pašķīdis, var gadīties, ka zobs zem tā ir sabojājies. Turpinot veidoties kariesam, zobs turas tik ilgi, līdz, vienkārši sakot, nopūst un kronis nokrīt.
      Risinājums. Ja no zoba jāšķiras, ārsts izvērtēs situāciju. Viens variants ir aizvietot izņemto zobu ar implantu, uz kura tad uztaisa jaunu kroni. Otrs variants – slīpē blakus esošos zobus, lai uz tiem varētu uzcementēt tiltiņu, kas aizvietos trūkstošo zobu. Izvēle atkarīga no konkrētās situācijas, kaula apjoma un defektam blakusesošo zobu stāvokļa.
    3. Iemesls.
      Ja kronis veidots ar tā dēvēto adhezīvo sistēmu, kas nozīmē, ka tos ar zobiem salīmē kopā. Reizēm savienojums nav izveidojies pietiekami stiprs, un kronis var atdalīties.
      Risinājums. Šajā gadījumā ārsts to var uzlikt atpakaļ.
    4. Iemesls.Lielākoties kroņa zaudējums ir saistīts ar zoba veselību, uz kuru tas uzlikts.
      Risinājums. Ja zobs sācis sāpēt, lai to izārstētu, kronis jānoņem un pēc tam jāuzliek cits. Arī tad, ja zobam zem kroņa salūzusi sakne, no tā un šī zoba atliekām var nākties šķirties.
    5. Iemesls.
      Ja kronis uzlikts priekšējiem zobiem, novecojot ar laiku var veidoties smaganu iekaisums un atkāpšanās
      . Kur kronītis beidzas un sākas zoba sakne, parādās svītriņa, kas izskatās neglīti.
      Risinājums. Jāgatavo jauns kronis. Tas jādara arī tad, ja nepieciešams uzlabot estētisko izskatu, ja kronī izveidojies kāds bojājums vai ir mainījusies situācija mutes dobumā un zobs, kuram jau bijis kronis, tagad būtu jāizmanto kā tilta balsts.
    6. Iemesls.
      Ja nokritušais kronis gatavots nesen un principā nav nekādu problēmu.

      Risinājums.To var vienkārši pārcementēt, taču labāk uztaisīt rentgenu un paskatīties, vai viss kārtībā – pārliecināties, vai zoba saknes galā nav iekaisuma, un pārbaudīt kaula līmeni.
    7. Iemesls.
      Ja kronis nokrīt regulāri
      . Tas nozīmē, ka nav pareiza zoba forma – ar paralēlām sieniņām un noteiktā garumā –, lai izturētu mehānisku slodzi.
      Risinājums. Zobs jāsagatavo no jauna un jāveido jauns kronis.

    Nolūzis gabaliņš

    Starp citu, kronīšus var sabojāt arī nokrītot. Māmiņām porcelāna kronīši mēdz saplaisāt, kad bērns, lēkājot klēpī, ar galvu atsitas pret mammas zodu vai zobiem. Lai gan šie materiāli ir izturīgi, tajā pašā laikā arī trausli. Keramikas un porcelāna kroņi saplīst tāpat kā trauki.

    Uzkožot persika kauliņam vai kam citam cietam, no kronīša var nolūzt gabaliņš. To pielīmēt vietā nav īsti jēgas, jo gabaliņš nolūzis slodzes ietekmē, un pastāv liela varbūtība, ka tas notiks atkal. Citreiz zobārsts pielīmē porcelāna plāksnītes, taču vairumā gadījumu var tikai glīti piepulēt. Un vēl, kas jāņem vērā, – visbiežāk kronītim gabaliņš nolūst tad, ja tā nēsātājs griež zobus. Tāpēc būtu labi pagatavot plastmasas nakts aizsargkapīti.

    Cik ilgi kalpos?

    Kronis pats par sevi ir izturīgs – tas nešķīst ūdenī, nemainās temperatūras ietekmē, taču, kā jau sacīju, ļoti svarīgi, lai zem tā būtu vesels zobs, lai neveidotos kariess, lai nezustu kauls un neatsegtos zoba sakne. Pēc pētījumu datiem, 65 procentos gadījumu kroņi godam kalpo 25 gadus, bet tas atkarīgs no zobu kopšanas paradumiem. Cītīgiem zobu tīrītājiem prognozes ir krietni labākas. Ja pie kroņa maliņām veidojas kariess, zobs zem kroņa sabojājas, un tad var nākties zaudēt gan zobu, gan kroni.

    Ja kronis nokritis dzīvam zobam, tas var būt jutīgs pret aukstu, karstu un citiem kairinājumiem, taču tas ir loģiski – slīpēts zobs, kad tas vairs nav nosegts ne ar cementu, ne kroni, reaģē uz kairinājumiem. Tāpēc svarīgi pēc iespējas ātrāk vērsties pie ārsta, lai izvērtē situāciju.

    Pavisam viegli var nokrist pagaidu plastmasas kronis, ko uzliek ārstēšanas procesā, kamēr tiek izgatavots pastāvīgais kronis. Arī tas ir loģiski. Pagaidu kroni citādāk fiksē, lai to var viegli noņemt, neradot zobam papildu stresu. Pagaidu cements viegli drūp, un kronis ātri novelkas, ēdot kaut ko mīkstu.

    Nedienas arī ar implantiem un tiltiem

    • Ja implantiem izmantoti nevis skrūvējami, bet cementējami kroņi, reizēm lieto vieglāku cementu, lai vajadzības gadījumā būtu vieglāk tos noņemt, bet gadās, ka kronis vienkārši nokrīt nost. Tad svarīgi kronīti uzlikt vietā iespējami drīzāk, iekams smaganas nav sakļāvušās ap implanta balstu, kas kroņa atlikšanu vietā varētu nedaudz apgrūtināt un padarīt nepatīkamāku.
    •  Ja implants pie kronīša pieskrūvēts ar skrūvi, kādreiz tā atskrūvējas. Tā nav liela nelaime – ārsts kroni pieskrūvēs atpakaļ vietā. Bet, ja skrūve salūzusi, nomainīs ar jaunu skrūvi.
    • Ar tiltiem notiek tas pats, kas ar kroņiem. Vienīgi var gadīties, ka viens tilta balsts ir atcementējies, bet otrs turas stingri. Turklāt, neejot pie zobārsta, tas nav pamanāms līdz brīdim, kad parādās sāpes vai diskomforts. Bet tad zobs reizēm jau ir neglābjami bojāts un tiek zaudēts gan zobs, gan tiltiņš.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē