• Kā izmantot bišu burvestību — medu? 20 padomi veselībai un skaistumam

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Robert Schmidt, Flickr.com
    Ja mājās ir burciņa medus, mums ir gan vērtīgs kārums, gan zāles, gan skaistumkopšanas līdzeklis. Tikai ņem vērā, ka mākslīgajam medum nepiemīt dziednieciskas īpašības, tās ir tikai dabīgajam medum! Konsultē Ivonna Grīnvalde, stipro vārdu zinātāja un Ieva Mežubrāle, zāļu sieva.

    Medum piemītošās vērtīgās īpašības zūd, ja to silda vai uzglabā saulē, tāpēc ieteicams medu nekarsēt virs + 40 °C.

    Optimālā temperatūra medus uzglabāšanai ir no 0 līdz +10 °C. Medu ieteicams turēt hermētiski slēgtos stikla traukos. Nedrīkst izmantot dzelzs vai skārda traukus. Ja lielāku daudzumu medus paredzēts glabāt ilgstoši, vislabāk izmantot liepas, alkšņa vai apses mucas. Medum kaitē arī ilgstoša turēšana mitrā vietā.

    Veselībai

    • Katru dienu pa karotītei medus! Iekļausim medu arī bērna ēdienkartē, ātri vien mazulim uzlabosies apetīte, viņš kļūs veselīgāks.
    • Dzēriens: 1 glāze ūdens + 1 ēdamkarote medus + 1 ēdamkarote ābolu etiķa. Dzeram pirms brokastīm tukšā dūšā.
    • Konfektes: ņemam vienādās daļās priežu pumpurus un medu. Pumpurus smalki samaļam, maisot pievienojam medu. No iegūtās masas saveļam apaļas bumbiņas, ko glabājam stikla traukā ledusskapī. Lietojam pa vienai 3 reizes dienā.
    • Mutes dobuma, rīkles un balsenes iekaisuma ārstēšanai: izspiežam sulu no sasmalcinātām alvejas lapām, uz 1 ēdamkaroti sulas liekam 1 tējkaroti medus. Lietojam pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā. Katru dienu jāgatavo jauns maisījums.
    • Pretvīrusu maisījums: 500 g ķiploku + 500 g dzērveņu + 1 kg medus. Ķiplokus un dzērvenes samaļam, pievienojam medu, pildām stikla burkā. Lietojam pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā.
    • Vokālistu recepte aizsmakušai balsij: sajaucam vienādās daļās medu, konjaku un olas dzeltenumu.
    • Hipertonijas gadījumā: 1 glāze medus + 1 glāze mārrutku sulas + 1 glāze burkānu sulas + 1 citrona sula. Lietojam pa 1–2 tējkarotēm.
    • Bezmiega atvairīšanai: 1 ēdamkaroti medus izšķīdinām ūdenī un izdzeram 40 minūtes pirms gulētiešanas.
    • Atslodzes dienām: dzeram zāļu tējas, pievienojot tējkaroti medus.

    Skaistumam

    • Medus un citrona maska sausai un normālai sejas ādai: 50 g medus sajaucam ar 1 citrona sulu. Marles vai lina salveti samitrinām maisījumā un liekam uz attīrītas sejas ādas. Pēc 15–20 minūtēm noskalojam ar siltu ūdeni. Labi noder pigmentācijas un vasarraibumu balināšanai.
    • Kleopatras maska: sajaucam vienādās devās medu, pienu un zilo mālu. Iegūto masu klājam uz attīrītas sejas ādas. Pēc 15–20 minūtēm noskalojam ar siltu ūdeni.
    • Medus ūdens sejas kopšanai: 1 glāzē silta ūdens izšķīdinām 1 ēdamkaroti medus. Ar šo maisījumu mazgājam seju pirms gulētiešanas. Noskalojam ar siltu ūdeni.
    • Maska sastrādātām un raupjām rokām: samaisām 1 ēdamkaroti medus + 1 tējkaroti auzu miltu + olas dzeltenumu. Ar iegūto masu iesmērējam rokas uz nakti. Uzvelkam kokvilnas cimdus. Šī maska izlīdzina grumbiņas un padara ādu elastīgu, ir laba alternatīva parafīna vanniņām.
    • Roku krēms: 1 ēdamkarote kumelīšu novārījuma + 50 g sviesta + 1 tējkarote medus.
    • Vannas piedeva: 2 litrus piena (vēlams īsta lauku piena) sajaucam ar glāzi medus un pievienojam siltam ūdenim. Peldes ilgums – 20 minūtes. Medu varam pievienot arī zāļu vannām.
    • Skrubis: medu samaisām ar samaltām kumelītēm, nātrēm vai auzu pārslām.
    • Pretcelulīta masāža: sasildām medu plaukstās, tad iemasējam celulīta skartajās vietās. Kad tas paveikts, pieliekam plaukstu cieši klāt problemātiskajai ķermeņa daļai un tad strauji atraujam plaukstu. Ar katru reizi to darām ātrākām, asākām kustībām. Masāžas ilgums – 10 minūtes. Pēc tam medus pārpalikumu noskalojam ar siltu ūdeni.
    • Līdzeklis matu mīkstināšanai: 1 ēdamkaroti kumelīšu ziedu aplejam ar 1 glāzi verdoša ūdens un karstā ūdens peldē ļaujam ievilkties 15 minūtes. Izkāšam un pievienojam 3 tējkarotes medus. Iegūto maisījumu uzklājam uz izmazgātiem un nosusinātiem matiem. Pēc stundas izskalojam ar siltu ūdeni. Taukainu matu īpašniecēm procedūru ieteicams veikt reiz nedēļā, bet, ja mati ir sausi, – reizi 2 nedēļās.
    • Skalojamais līdzeklis matu spīdumam: 1 litrā silta ūdens izkausējam 1 ēdamkaroti medus. Ar šo šķīdumu izmazgātus matus izskalojam pēdējo reizi.
    • Lai lūpas būtu maigas un samtainas, uz nakti tās ieziežam ar medu.

    Kā noteikt medus kvalitāti?

    1. Izšķīdinām medu ūdenī 1:2 un aplūkojam iegūto šķīdumu. Ja tas kļūst viegli duļķains, medum nav piejaukumu. Ja ieraugām nogulsnes – medum ir piejaukumi.
    2. Piepilinām dažas piles etiķa esences. Ja parādās putas, tas liecina, ka medum piejaukts krīts.
    3. Pievienojam medum dažus pilienus joda tinktūras. Ja parādīsies zilā krāsa, medum ir piejaukta kartupeļu ciete vai milti.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē