• Ar adatām pret sāpēm

    Slimības
    Agnese Ludzīte
    Agnese Ludzīte
    23. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Akupunktūra jeb adatu terapija ir ārkārtīgi sena ārstēšanas metode, tomēr Rietumu cilvēka prātam tā joprojām ir neaptverama. Kā gan, iedurot ķermenī, var kaut ko izārstēt? Pēc katras gūtas atbildes vietā rodas divi jautājumi… Stāsta akupunktūras ārste Inese Kokare.

    Lai gan akupunktūras punkti un meridiāni anatomiski nav atrasti, tas, ka akupunktūra strādā, ir pārbaudīts. Ir dažādas kaites, kuras ārstē ar adatām – tās var palīdzēt aizmirst pat par hroniskām locītavu vai muskuļu sāpēm.  

    Akupunktūras filozofija

    Akupunktūra ir ķīniešu ārstniecības metode, un tās pirmsākumi meklējumi vairāk nekā divarpus tūkstoš gadu senā pagātnē. Protams, šī ārstēšanas terapija gadu gaitā ir attīstījusies un pilnveidojusies, taču pats kodols un filozofija ir palikuši nemainīgi. No ķīniešu medicīnas viedokļa visu slimību cēlonis ir iekšējā līdzsvara zudums, ko izraisa asins un enerģijas deficīts vai cirkulācijas traucējumi. Ķīniešu medicīnā asinis un enerģija cirkulē pa noteiktu meridiānu sistēmu cilvēka ķermenī. Uz meridiāniem ir izvietoti akupunktūras punkti, ar kuriem iespējams regulēt enerģijas, asinsriti un iekšējo orgānu darbību. Sistēma ir ļoti komplicēta, ar noteiktām likumsakarībām. Ja kāda iemesla dēļ asins un enerģijas cirkulācija tiek traucēta, mums sāk sāpēt (rodas, piemēram, asins stāze (asins plūsmas apstāšanās) vai notiek lieka mitruma uzkrāšanās organismā, pakāpeniski attīstās slimība).

    Izmantot adatas drīkst tikai akupunktūras ārsti, jo akupunktūra ir invazīva metode un nepareizi izvēlēta metodika var radīt draudus pacienta veselībai un pat dzīvībai!

    Šeit tad arī saskatāma viena no galvenajām atšķirībām ārstēšanas metodēs starp klasisko (Rietumu) medicīnu un ķīniešu medicīnu. Rietumu medicīnā ir būtiski noskaidrot sāpju cēloni, un to dara, veicot dažādus izmeklējumus, bet akupunktūrā sāpes tiek uztvertas kā simptoms, kas liecina par to, ka cilvēka organismā ir radies enerģijas plūsmas un asinscirkulācijas bloks, kas jānovērš, sakārtojot organisma iekšējo vidi.

    Kāpēc sāka sāpēt?

    Slimību cēloņus ķīniešu medicīnā iedala divās lielās grupās: ārējie un iekšējie. Ārējie cēloņi ir ārēji faktori, proti, dabas apstākļi: aukstums, mitrums, karstums, sausums un vējš. Ja cilvēka aizsargenerģija, kas cirkulē zem ādas, ir vāja, tad organisms nespēj aizsargāties pret šiem ārējiem faktoriem un tie iekļūst cilvēka ķermenī, izraisot slimības sākuma stadiju. Slimība var neizpausties uzreiz, tā var parādīties pat pēc gadu desmitiem, ja šis ārējais faktors ir dziļi noslēpies.

    Tāpat slimības vai sāpju cēlonis var būt orgānu darbības traucējumi, kas radušies iekšēju faktoru iedarbības dēļ. Iekšējie faktori ir, piemēram, emocijas – dusmas, pārmērīgs prieks, rūpes, skumjas, bailes –, ja šīs emocijas ir pēkšņas un ļoti spēcīgas vai arī vājākas, bet ilgi pastāvošas. Ir arī trešā veselības problēmas izraisošā grupa, kas tiek nošķirta no iekšējiem un ārējiem faktoriem, proti, cilvēku pašu radīti slimību ierosinātāji, piemēram, traumas, fiziska vai garīga pārslodze, nepareizs uzturs, nepareiza ārstēšana. Nereti sāpes izraisa vairāku faktoru vienlaicīga iedarbība.

    Akūtu sāpju gadījumos akupunktūra parasti nav pirmās izvēles ārstēšanās metode, bet ir efektīva hronisku sāpju gadījumos.

    Vispirms diagnoze. Adatas – pēc tam  

    Pirms vēršas pie akupunktūras ārsta, ir jāveic izmeklēšana pie Rietumu medicīnas speciālista un jānoskaidro diagnoze. Pirmkārt, lai nepalaistu garām nopietnu slimību, otrkārt, lai akupunktūras ārsts strādātu ar apziņu, ka spēs palīdzēt, jo visu ar adatām vien izārstēt nevar. Akupunktūras ārsts veiks arī savu diagnostiku atbilstoši ķīniešu medicīnas tradīcijām – iztaujās pacientu par tādiem simptomiem, kas Rietumu medicīnas ārstam šķistu mazsvarīgi, un veiks apskati, kas ietver mēles un pulsa diagnostiku.

    Mēle ir ļoti svarīgs diagnostikas objekts akupunktūrā. Tā ir apskatei atsegts muskulis, klāts ar gļotādu, un pēc tās izskata var noteikt, kāds ir ķermeņa iekšējais stāvoklis. Tiek vērtēta mēles krāsa, forma, aplikums, vēnu stāvoklis zem mēles, zobu iespiedumi. Pēc pulsa savukārt izvērtē enerģijas un asins plūsmas izmaiņas meridiānos. Ķīniešu medicīnā organisms tiek uztverts nevis kā mehānisms, atsevišķi funkcionējošu orgānu kopa, bet gan kā vienots veselums, kur katra ķermeņa daļa iespaido visa organisma darbību. Piemēram, ķīniešu medicīnā par mugurkaula jostas daļu un pēdām atbild nieru funkcionālā sistēma. Nieru pārziņā ir arī organisma iedzimtā konstitūcija, augšana un attīstība, kauli, galvas smadzeņu darbība, reproduktīvās spējas. Tātad cilvēks, kam ir sāpes, piemēram, locītavā, tiek izvērtēts kopumā, jo var gadīties, ka sāpes locītavā liecina par kāda iekšējā orgāna traucētu darbību.

    Kā notiek ārstēšana?

    Kad akupunktūras ārsts ir noskaidrojis sāpju vai slimības rašanās iemeslus, izvērtējis simptomus, pacienta vispārējo enerģētisko līmeni, viņš nosaka ārstēšanu, izvēloties punktus, uz kuriem ir jāiedarbojas ar adatu palīdzību, adatu izmērus, manipulāciju veidu. Ar vienu procedūru ir iespējams panākt sāpju samazinājumu, bet, lai tā notiku, ir jāpiepildās daudziem priekšnosacījumiem. Ārsts nevar solīt pacientam, ka iedurs burvju adatu un sāpes pazudīs. Parasti ir ir jāiziet adatu terapijas kurss.

    Ārsts nevar solīt pacientam, ka iedurs burvju adatu un sāpes pazudīs. Parasti ir ir jāiziet adatu terapijas kurss.

    Pastāv metodika un orientieri, kā precīzi atrast vietu, kur durt. Ārsts nevar pacientu 10 reizes bakstīt ar adatu, kamēr izdodas iedurt īstajā punktā. Ja adatiņa ir īstajā vietā, ārsts pirkstos jūt, ka adata it kā tiek ievilkta ķermenī, kā arī pacientam parasti ir specifiska sajūta. Pētījumu rezultāti apstiprina: pat viens adatas dūriens izraisa dažādas reakcijas galvas smadzenēs. Lokālā iedarbība ar adatu ir tikai maza daļa no atlabšanas procesa, jo smadzenes ir tās, kas veic ārstēšanu. Smadzenes saņem informāciju par dūrienu un dod atbildes signālu bojātajai locītavai vai orgānu sistēmai.

    Parasti ārsts iedur vairākas adatas, jo tiek ārstēta sāpošā vieta un regulēta organisma iekšējā vide kopumā. Ja cilvēkam ir daudz slimību, tiek izvēlēti punkti, kuru stimulācija spēj regulēt visu sistēmu.

    Akupunktūrā izmantotās adatas ir izgatavotas no tērauda sakausējuma. Tās ir dažādu garumu un resnumu (ir zemādas adatas, kā arī pat 15 cm garas adatas). Ieduršanas dziļums un izmantotā manipulāciju tehnika atkarīgi no pacienta problēmas, duršanas vietas, ķermeņa uzbūves un sāpju sliekšņa.

    Fizioterapeiti un masieri, kam ir zināšanas par meridiānu sistēmu un akupunktūras punktu īpašībām, var lokāli iedarboties uz punktiem, izmantojot dažādas punktu stimulācijas metodes, piemēram, masējot ar pirkstiem, irbulīšiem, veicot elektrostimulāciju, iedarbojoties ar dažādu krāsu gaismu, līmējot uz punktiem medikamentu plāksterīšus, teipus.

    Adatas cīnās ar hroniskām sāpēm

    Ar adatām visas kaites izārstēt nevar. Akūtu sāpju gadījumos akupunktūra parasti nav pirmās izvēles ārstēšanās metode. Adatu terapija ir efektīva hronisku sāpju gadījumos. Ja sāpes ir ieilgušas un jau saucamas par hroniskām, tad ir izmainīti sāpju vadīšanas ceļi. Tas nozīmē, ka ne tikai ir bojāta sāpošā vieta, bet arī skarts viss sāpju pārvadīšanas mehānisms. Akupunktūra pakāpeniski maina to, kā smadzenes uztver šo sāpošo vietu.

    Sāpes ne vienmēr var izārstēt tikai ar vienu ķīniešu medicīnas metodi. Ir vairākas metodes, tās atšķiras, un citreiz tās jākombinē. Ķīniešu medicīnā parasti izmanto ne tikai akupunktūru, bet arī zāļu tējas, masāžu, uztura terapiju, banku terapiju, akupunktūras punktu sildīšanu, īpašas vingrošanas tehnikas.

    No ķīniešu medicīnas viedokļa, prāts (gars) un ķermenis ir nesaraujami vienoti. Veselība ir atkarīga no iedzimtības, prāta un gara stāvokļa, dzīvesveida un mērenības ievērošanas. Jo vairāk rūpēsimies par sava prāta tīrību un emociju pārvaldīšanas māku, jo mazāka iespēja, ka enerģijas un asinscirkulācijas plūsmā radīsies aizsērējums.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē