• Aknās – tauki! Kā tos aizdzīt?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    8. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ultrasonogrāfijā pilnīgi nejauši atklāja taukainas aknas. Ko nu iesākt? Skaidro hepatoloģe Dr. med. Agita Jēruma Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centrā.

    Tā diemžēl notiek! Vēl nesen ārsti biežāk runāja par alkohola postošo ietekmi uz aknām, bet pēdējā laikā uzmanības centrā patiešām nokļuvusi nealkohola izraisīta taukainā hepatoze, kas ir dzīvesveida slimība. Tās galvenais iemesls ir nepareizs uzturs un mazkustīgums, kas noved pie liekā svara un citām metabolā sindroma izpausmēm – cukura diabēta, aptaukošanās un lipīdu vielmaiņas traucējumiem. No aknu aptaukošanās nav pasargāti arī slaidi cilvēki, tomēr viņiem šī liga nav tik raksturīga.

    Taukainās hepatozes attīstību var veicināt arī citas hroniskas aknu slimības, piemēram, C hepatīts, tāpat noteiktu medikamentu lietošana un ilgstoša badošanās nav bez vainas.

    Ko tālāk?

    Ja tev, veicot ultrasonoskopiju vai asins analīzes, nejauši atklāts, ka aknas ir taukainas… Tādā gadījumā reizēm pēc tam nepieciešama arī aknu biopsija, kas palīdz diagnozi apstiprināt šūnu līmenī. Biopsiju veic, ja pēc pirmajiem izmeklējumiem – ultrasonoskopijas un asins analīzēm (ALAT, ASAT un GGT) – nav īsti skaidra diagnoze. Tā noteikti nepieciešama, ja radušās aizdomas, ka varētu būt ne tikai vienkārši taukainā hepatoze, bet jau smagāka slimības forma – steatohepatīts, kam raksturīgas iekaisīgas izmaiņas aknu audos un fibrozes veidošanās. Tātad aknu šūnas pamazām pārvēršas saistaudos…

    Biopsiju veic slimnīcā. Rēķinies, ka stacionārā būs jāpavada nepilnas divas diennaktis. Izmeklējumu izdara, starp ribām iedurot tievu adatiņu. Protams, ir vietējā atsāpināšana. Tas nav tik briesmīgi, kā varētu šķist. Procedūra taču notiek ultrasonoskopijas kontrolē, tāpēc nav pamata bažām, ka mediķis varētu netrāpīt aknās un ievainot kādu citu orgānu.

    Pēc izmeklējuma aptuveni trīs stundas tev būs jāievēro gultas režīms, guļot uz sāniem. Vietai, kur veikta biopsija, pieliek aukstu ledus pūsli, lai neasiņotu. Nākamajā rītā pirms došanās mājās veic ultrasonoskopiju. Biopsijas atbildi uzzināsi 2–3 nedēļu laikā.

    Sākotnēji fibrozes esamību var noteikt arī ar elastogrāfiju. Šis izmeklējums līdzinās ultrasonoskopijai – ar ultraskaņas impulsu palīdzību mēra aknu audu blīvumu jeb elasticitāti. Jo blīvākas aknas, jo tajās vairāk saistaudu un rādījums lielāks. Tomēr steatohepatīta diagnozes noteikšanai nekas nevar atsvērt biopsiju.

    Ja atklāta taukainā hepatoze, vajadzētu konsultēties ar hepatologu, lai noskaidrotu, cik liels ir slimības tālākas attīstības risks.

    Turpmāk ik gadu jāpārbauda aknas, veicot ultrasonoskopiju. Ja kaut kas liecinās par slimības progresu, speciālists ieteiks pārbaudes veikt biežāk.

    Ja tev ir arī 2. tipa cukura diabēts, regulāri jānosaka glikozes, holesterīna un triglicerīdu līmenis asinīs, kā arī jāpārliecinās, vai nav citu aknu slimību.

    Kā izpaužas taukainā hepatoze?

    Taukainā hepatoze nozīmē, ka, skatoties ar mikroskopu, aknu šūnās hepatocītos redzami tauku pilieniņi. Kā cilvēks jūtas? Aknas, diemžēl vai par laimi, nesāp. Tās ir izturīgas un ļoti ilgi neliek manīt par savām problēmām. Reizēm cilvēks ar taukaino hepatozi var just nogurumu, reizēm mēdz būt smaguma un spiediena sajūta labajā sānā, jo, izgulsnējoties taukiem, aknas palielinās.

    Tauku uzkrāšanās aknās var izraisīt iekaisumu, kas bojā aknu šūnas.

    Vairumā gadījumu taukainā hepatoze veselību īpaši slikti neietekmēs, jo process notiek lēni, un tomēr ar laiku tā var veicināt steatohepatītu ar saistaudu attīstību – fibrozi.

    Kad aknās saaug saistaudi un sāk veidoties ciroze, tās zaudē spēju veikt savus pienākumus – veidot organismam nepieciešamās vielas un atindēt toksīnus.

    Fibrozes galējā stadija ir aknu ciroze, kas mēdz pārvērsties par ļaundabīgu audzēju… Taču, par laimi, taukainā hepatoze ne vienmēr progresē – ja seko līdzi savai veselībai, ar taukainām aknām var lieliski nodzīvot visu sev paredzēto mūžu. Jāuzmanās tiem, kam ir sirds slimību riska faktori – paaugstināts holesterīna līmenis, augsts asinsspiediens, aptaukošanās un 2. tipa cukura diabēts –, šis komplekss gan var radīt problēmas.

    Kā izdzīt taukus no aknām?

    Pagaidām nav izdevies radīt medikamentus, ar kuriem varētu no aknām izdabūt taukus. Vienīgās zāles pret taukaino hepatozi un steatohepatītu ir veselīgs dzīvesveids. Ar pārdomātu uzturu jāpanāk pakāpeniska, lēna svara samazināšanās.

    Pastāv uzskats – lai samazinātu steatohepatītu, jāzaudē svars vismaz par 7 procentiem. Taču – tu nedrīksti radikāli badoties un piekopt kampaņveida diētas!

    Aknām patiks Vidusjūras diēta, kuras pamatā ir augu valsts produkti, zivis, rieksti un olīveļļa. Tās priecāsies par vairākām kafijas tasītēm dienā – pierādīts, ka kafijas lietošana mazina fibrozes attīstības risku. Ja pašas spēkiem ēdienkarti neizdodas sakārtot, konsultējies ar diētas ārstu. Bet tas ir jādara, jo – kūstot svara kilogramiem, kusīs arī tauku šūnas aknās, un aknas jutīsies daudz labāk. Un, lūdzu, nepaļaujies uz kapsulām un pulverīšiem svara samazināšanai! Ja tie patiešām būtu efektīvi, pasaulē nebūtu tik daudz cilvēku ar lieko svaru.

    Protams, lai atbrīvotos no tauciņiem, neiztiksi arī bez regulārām fiziskām aktivitātēm, vēlams, ar pulsa paātrināšanos, un tā – visu turpmāko mūžu.

    Ja tev ir cukura diabēts, noteikti lieto ārsta nozīmētos medikamentus! Tas ir ļoti svarīgi arī aknu veselībai.

    Nevaru apgalvot, ka, pievēršoties veselīgam dzīvesveidam, aknas pilnībā izveseļosies, taču, kamēr tajās nav izveidojušies saistaudi, var panākt, lai slimība neprogresē. Man reiz bija kāds pacients, kurš, vairāk nekā mēnesi gaidot pirmo konsultāciju, jau bija visu noskaidrojis par taukaino hepatozi un pat par dažiem kilogramiem notievējis. Man bija ļoti liels prieks par viņu. Savukārt citi mēdz aizbildināties: «Es jau tā daudz kustos un maz ēdu!» un nemaz necenšas palīdzēt savām aknām. Žēl.

    Nedari pāri savām aknām!

    • Nepamatoti nelieto medikamentus un uztura bagātinātājus! Pēdējā laikā arvien vairāk pētījumos pierādīts, ka visas it kā veselīgās vielas nav nemaz tik nevainīgas – tās var bojāt aknas. Turklāt ne vienmēr ir zināms, ko uztura bagātinātāji īsti satur. Aknām var būt potenciāli kaitīga jebkura viela, arī sportistu lietotie proteīni un anabolie hormoni.

      No visbiežāk lietotajām zālēm bīstamākie ir arī nesteroīdie pretiekaisuma un pretsāpju līdzekļi, piemēram, tie, kas satur ibuprofēnu.  Un jo īpaši paracetamolu.

    Protams, katram ir individuāla jutība pret konkrētu aktīvo vielu, taču, ja jau ir aknu problēmas, tad paracetamols jālieto, cik vien maz var, bet vislabāk no tā vispār izvairīties.

    • Ierobežo dzīvnieku izcelsmes tauku un cukura daudzumu maltītē! Viens no lielākajiem cukura avotiem ir saldināti dzērieni – nozīmīgs aptaukošanās iemesls. Aknām patīk pilnvērtīgs uzturs, turklāt svarīgi, lai tas ir daudzveidīgs. Proti, lai aknu šūnas aktīvi darbotos, nepieciešamas gan labās nepiesātinātās taukskābes, gan ogļhidrāti, ko tām pārstrādāt. Bet, ja tu ēd vienveidīgu pārtiku, piemēram, sēdi uz kāpostu vai rīsu diētas, daļa aknu šūnu slinko.
    • Kusties! Nepatērētā enerģija uzkrājas un nogulsnējas audos, arī aknās, kā tauki.
    • Neaizraujies ar alkoholu! Pierādīts, ka aknu slimību risks pieaug, ja sieviete izdzer vairāk nekā 20 gramu absolūtā alkohola dienā, kas atbilst divām nelielām glāzēm vīna, bet vīrietis – vairāk nekā 30 gramu. Vīna cienītāji savu ieradumu mēdz attaisnot ar kardiologu ieteikto glāzi sarkanvīna sirds veselībai, taču no aknu ārsta viedokļa pateikt drošu pieļaujamo alkohola daudzumu nav iespējams. Vieni grādīgos dzērienus lieto regulāri, taču viņiem hepatozes nav. Citiem veidojas izmaiņas jau no neliela daudzuma, turklāt nav zināms, kāds ir katra atkarības potenciāls.

    Īpašais jautājums

    Vai aknas var attīrīt ar tautas metodēm, ēdot ķiplokus greipfrūtus, bietes, dzerot olīveļļu? Šādus padomus var atrast internetā…

    Ja aknām nedara pāri, tās pašas lieliski tiek ar sevi galā. Cilvēkam nav neviena tāda orgāna, kas būtu speciāli jāattīra. Pirms daudziem gadiem modē bija procedūras, lai panāktu žults izdali – dzēra eļļu kopā ar citrona sulu un sildīja labo paribi. Taču tā var tikai iedzīvoties sāpju lēkmē un citās nepatikšanās.

    Svarīgi!

    Biopsija noteikti būtu jāveic, ja tauciņi aknās atrasti cilvēkam pēc 45 gadu vecuma, kuram ir 2. tipa cukura diabēts, jo šādā kombinācijā taukainā hepatoze var progresēt krietni ātrāk.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē