• Siera mērce bez siera! Un ko vēl spēj rauga pārslas?

    Veģetāri ēdieni
    Laura Cīrule
    17. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Ja garšo makaroni ar krēmīgu siera mērci vai karstmaizītes, kurās iekožoties, kārdinoši nostiepjas siers, bet piena produktus kaut kādu iemeslu dēļ negrib vai nedrīkst lietot, var pagatavot alternatīvu – siera mērci bez siera, kuru var izmantot kā lielisku garšas papildinājumu dažādiem ēdieniem.
    Sarežģītība
    Zema
    Personas
    3-4
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    30m
    Pagatavošana
    25m
    Kopējais laiks
    55m

    Lai arī šī mērce nestaipās kā siers, tomēr tās garša un smarža noteikti līdzinās klasiskajai siera mērcei un vienlaikus nebūs tik trekna un kalorijām bagāta. Ieteicams izmēģināt arī cilvēkiem, kuri ikdienā lieto piena produktus! Rauga pārslām piemīt izteikta, riekstaina umami garša, kas atgādina sieru (jo īpaši parmezānu), tāpēc vegāni vai cilvēki, kam ir laktozes nepanesība, ēdienos tās visbiežāk lieto siera vietā.

    Noderīgi padomi:

    • Mērci vari uzglabāt ledusskapī līdz 10 dienām vai sasaldēt un glabāt līdz 1 mēnesim. 
    • Ja vēlies liesāku mērci vai uzturā nelieto riekstus, Indijas riekstu vietā vari izmantot baltās pupiņas vai izmantot pusi riekstu, pusi balto pupiņu, tādējādi iegūstot mērci, kas saturēs mazāk kaloriju.
    •  Šo siera mērci vari izmantot dažādiem ēdieniem. Šeit redzamajā foto siera mērce pievienota makaroniem, kas papildināti ar cepeškrāsnī ceptiem un ar olīveļļu apslacītiem ķirštomātiņiem, papriku, ķiploku pulveri un svaigu baziliku.

    Kas ir rauga pārslas un ko ar tām var panākt?

    Rauga pārslas ir izcils risinājums, lai iegūtu sierīgu garšu un padarītu ēdienu patiešām lielisku. Pirmā asociācija, izdzirdot vārdu raugs, noteikti šķiet, ka tas ir kaut kas, ko izmanto maizes vai citu miltu izstrādājumu uzraudzēšanai, un varbūt šķiet dīvaini, ka to varētu izmantot krēmīgā mērcē kā siera aizvietotāju, tomēr rauga pārslas gluži nav tas pats mums zināmais pārtikas raugs.

     

    Lai raugs kļūtu par rauga pārslām, tas tiek izkaltēts, likvidējot tā spēju augt un vairoties, taču saglabājot vērtīgās uzturvielas un mainot, jeb uzlabojot, tā garšu. Rauga pārslas satur dzelzi, kāliju, selēnu, cinku, B12 vitamīnu, šķiedrvielas, olbaltumvielas u. c. organismam nepieciešamās vielas. Viena ēdamkarote rauga pārslu satur tikai 25 kalorijas, un tajās ir daudz vairāk olbaltumvielu nekā, piemēram, olās.

    Rauga pārslas var pievienot ne tikai, gatavojot krēmīgu mērci, bet arī aukstajiem ēdieniem, piemēram, salātiem, piešķirot tiem patīkamu tekstūru. Rauga pārslas vari pievienot popkornam, izmantot dažādu sāļo cepumu pagatavošanā, omletēs, karstmaizēs, zupās un visur, kur vien vēlies piešķirt umami sierīgo garšu, riekstaino aromātu un padarīt ēdienu uzturvielām un vērtīgajām minerālvielām bagātāku. Tās var iegādāties arī bio, eko vai beziepakojuma veikalos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē