• Ļoti veselīgie zaļie lociņi – vai zini, kā diedzēt uz palodzes?

    Padomi
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    9. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lociņi uz palodzes
    Foto: Ilze Klapere
    Lociņi uz palodzes
    Ir laiks steidzināt lociņus no sīpoliem! Tā ātri vien tiksi pie saviem lokiem, bet, ja pērc veikalā, zini – lai lociņi nezaudētu svaigumu, tos uzglabā, ietītus samitrinātā papīra dvielī un ieliktus noslēdzamā ziploc maisiņā.
    1. No pārtikas sīpoliem šobrīd jau var steidzināt lociņus – sīpolu vienkārši ieliek traukā ar ūdeni tā, lai saknes var dabūt mitrumu. Nevajag obligāti likt zemē, jo sīpolā visi labumi jau ir iekšā, tas izdzīs lokus, atrazdamies gan ūdenī, gan zemē.
    2. Lociņi un vispār zaļumi ir bagātīgs šķiedrvielu avots, un šķiedrvielas kavē gan cukura, gan tauku straujo uzsūkšanos organismā, turklāt nedaudz saista arī holesterīnu un izvada to laukā.
    3. Zaļie lociņi ir izcils K vitamīna avots. Šim vitamīnam ir izšķiroša nozīme organisma augšanas un attīstīšanās procesos, un tas ir nepieciešams kaulu izturībai – ilgstošs K vitamīna deficīts var pat izraisīt osteoporozi.
    4. Līdzīgi kā to radinieki ķiploki, arī lociņi bagātīgi satur spēcīgus antioksidantus, kas organismam palīdz cīnīties ar baktērijām un vīrusiem, stiprina imunitāti un palīdz cīņā ar brīvajiem radikāļiem – tātad ļauj arī ilgāk saglabāt jauneklību un možu garu. 
    5. Tāpat lociņi ir arī labs vitamīna C un provitamīna A, kā arī neaizvietojamo taukskābju avots. Īsāk sakot, lociņi ir jāēd pēc iespējas vairāk! Pie brokastu biezpiena, zupām, sautējumiem, uzkaisītus uz maizītes utt.

    Kā lociņus ēd citur pasaulē?

    • Lociņi, ingvers un ķiploki tiek dēvēti par ķīniešu virtuves svēto trīsvienību (līdzīgi kā franču mirepoix – selerija, sīpoli, burkāni) – gandrīz visu sāļo ēdienu gatavošana sākas, apcepot šo trijotni eļļā. Ķīniešu tradicionālajā medicīnā lociņu baltā daļa tiek izmantota neskaitāmu ligu ārstēšanai – sākot no saaukstēšanās līdz pat nierakmeņiem. 
    • Lociņus, kurus audzē un ēd Vjetnamā, sauc par velsiešu sīpoliem. Interesanti, ka ar Velsu un velsiešiem tiem nav nekāda sakara (Velsā, starp citu, lociņu vietā ēdienos liek sīpolu radiniekus puravus, kas ir Velsas nacionālais dārzenis).
    • Meksikā lociņus ēd nevis kā piedevu – svaigus un sakapātus –, bet gan pie dārzeņiem – veselus un apgrilētus. Šādi pagatavoti, lociņi lieliski papildina dažādus gaļas ēdienus. Lociņus Meksikā sauc par cebollitas jeb sīpoliņiem.
    • Lociņi calcots ir pasludināti par Katalonijas nacionālo dārzeni. Apsvilināti virs lielas liesmas grilā, tie no novembra līdz pat aprīlim šajā reģionā tiek baudīti kā piknikos, tā smalkos restorānos un tiek uzskatīti par delikatesi.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē