Santa.lv
Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2026. gadam!
ABONĒT!
  • Meklēt recepti

    Latviešu humoss no pelēkajiem zirņiem

  • SAGLABĀ RAKSTU
    22.12.2025
  • Linda Mazure
    Foto: Shutterstock
    Pelēkie zirņi ir produkts ar senu vēsturi. Līdz kartupeļu ienākšanai vietējā virtuvē tie bija latvieša dienišķā maize. Tomēr mūsdienās pelēkos zirņus galdā ceļam nepiedodami reti! Tā kā izsenis pelēkie zirņi ir ietilpuši gadumijas rituālu maltītēs, visbiežāk par tiem atceras neilgi pirms Ziemassvētkiem ar domu, ka jāceļ galdā vārīti zirņi, kas aizdarīti ar sīpolos saceptu žāvētu cauraudzi.
    Sarežģītība
    Zema
    Personas
    4
    Izmaksas
    Lēti
    Sagatavošanās
    30m
    Pagatavošana
    30m

    Latviešu pavārgrāmatas gan liecina par zirņu ēdienu daudzveidību – tie tika taukšķēti, malti zirņu pikās, piebērti zupām, zirņu milti izmantoti pankūkās. Vēl nesen ceptuve Čau Rīga no pelēko zirņu miltiem eļļā vārīja falafela vietējo versiju. Kopš 2015. gada lielie pelēkie zirņi Eiropas Savienībā ir aizsargātas cilmes vietas nosaukuma produkts, par ko liecina dzeltensarkanais logo uz iepakojuma, tomēr arī tas nav vairojis ne lepnumu, ne lielāku zirņu patēriņu. 

    Lai pelēko zirņu bļodiņa reizi gadā nekļūtu par pienākuma un pieklājības nodevu gluži kā lāsts, tapa pelēko zirņu uzkoda. Vizuāli tā var vedināt domāt par zirņu humosu, taču no garšas viedokļa tajā satiekas šķirnes ‘Retrija’ miltainais, maigi saldenais un izteikti zemainās garšas zirņa mīkstums ar karamelizētiem sīpoliem un ķiplokiem un žāvētu cauraudzi, kas ieblendēts zirņu masā. Citrona miziņu, kaņepju eļļu un pupumētru pievieno garšas nobeiguma akcentam.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Mans Mazais

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk