Latviešu pavārgrāmatas gan liecina par zirņu ēdienu daudzveidību – tie tika taukšķēti, malti zirņu pikās, piebērti zupām, zirņu milti izmantoti pankūkās. Vēl nesen ceptuve Čau Rīga no pelēko zirņu miltiem eļļā vārīja falafela vietējo versiju. Kopš 2015. gada lielie pelēkie zirņi Eiropas Savienībā ir aizsargātas cilmes vietas nosaukuma produkts, par ko liecina dzeltensarkanais logo uz iepakojuma, tomēr arī tas nav vairojis ne lepnumu, ne lielāku zirņu patēriņu.
Lai pelēko zirņu bļodiņa reizi gadā nekļūtu par pienākuma un pieklājības nodevu gluži kā lāsts, tapa pelēko zirņu uzkoda. Vizuāli tā var vedināt domāt par zirņu humosu, taču no garšas viedokļa tajā satiekas šķirnes ‘Retrija’ miltainais, maigi saldenais un izteikti zemainās garšas zirņa mīkstums ar karamelizētiem sīpoliem un ķiplokiem un žāvētu cauraudzi, kas ieblendēts zirņu masā. Citrona miziņu, kaņepju eļļu un pupumētru pievieno garšas nobeiguma akcentam.


































































































