• Halašle – ungāru zupa ar samu

    Zupas
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    25. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Sama zupa halašle
    Foto: Ieva Andersone
    Sama zupa halašle
    Halašle ir viena no populārākajām ungāru zupām – slavā to apsteidz vien gulašzupa. It īpaši tā iecienīta Ungārijas dienvidu daļā, kas bagāta ar upēm, kurās ganās sami. Tās recepte ir elementāra – visa zupas sāls slēpjas zivs un paprikas saskanīgajā duetā. Paši ungāri to gatavojot neskopojas ar aso paprika, tāpēc Ungārijā cīniņš ar halašles bļodiņu nereti nes kā sviedrus, tā asaras. Šī recepte vairāk pielāgota latvieša mēlei, tāpēc asās paprikas palicis tikai nedaudz – tā aizvietota ar saldo un kūpināto. Zupas pagatavošana ir gaužām ātra un vienkārša, tāpēc tā būs izcili piemērota pagatavošanai ugunskurā!
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    20m
    Pagatavošana
    40m
    Kopējais laiks
    1st



    Vajadzēs – lielu marli nokāšanai.

    • Zivij nogriež galvu un asti. Galvai izņem žaunas.
    • Pārējo zivi var izfilēt un sagriezt gabaliņos – bet droši var viekārši sagriezt steika gabalos.
    • Galvu, asti, asaku un atgriezumus (ja zivs izfilēta) liek marlē kopā ar sīpolu, papriku, tomātiem, pētersīļiem, lauru lapām. Marles maliņas sasien, izveidojot maisiņu.
    • Aplej ar ūdeni, pievieno paprikas pulveri, sāli un piparus un liek uz uguns.
    • Lēnām vāra aptuveni 40 minūtes. Izvelk maisiņu, stingri nospiežot, lai viss labums paliek katlā.
    • Pievieno sagrieztos zivs gabaliņus, pēc garšas pievieno sāli. Pavāra vēl pāris mirkļus, ņem no uguns.
    • Var pasniegt ar skābu krējumu.

    **********

    * Samu zupā liekam reti – bet velti! Samam nav zvīņu un tātad atkrīt to tīrīšana – sama drukno ķermeni klāj bieza, elastīga āda. Mazākiem eksemplāriem tā ir ēdama, bet lielākiem gan vairs ne. Otra priekšrocība – samam praktiski nav asaku, tāpēc gatavojot, var iztikt bez filēšanas, bet vienkārši zivi sagriezt steika gabalos. Sama gaļa ir trekna, maiga un garšā bagātīga – un itin nemaz nav cimperlīga! – tāpēc derēs cepšanai, grilēšanai, zupām, sautējumiem, kā arī kūpināšanai. 

    ,* Līdzīgi kā citas zivis, arī samu svarīgi nepārcept un nepārvārīt – citādi tā brīnišķīgā gaļa kļūs stīva, sausa un bezgaršīga.


    *Mazākus eksemplārus var cept ar visu ādu – apcept uz pannas un tad pasautēt vīnā vai sviestiņā turpat uz pannas vai cepeškrāsnī.


    *Jo lielāks sams, jo treknāka tā gaļa. Tos jāgatavo lēnītēm, lai taukiem ļautu izkust un gaļa nebūtu sausa un stiegraina. Paši lielākie sami lieliski derēs kūpināšanai vai lēnai gatavošanai minimālā temperatūrā.


    *Sams ir vienīgā zivs, kuras ikrus ēst nedrīkst! 

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē