Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva
«Manuprāt, kadiķis ir ļoti latvisks skujenis. Mūsu mežos savvaļā aug parastie kadiķi, bet arī tiem ir daudz skaistu šķirņu,» saka stādaudzētavas Arumi saimnieks Pēteris Duļevskis. Kadiķa odziņas izmanto gan kā ārstniecības augu, gan kā garšaugu: medījuma cepetis un kadiķogas neapšaubāmi ir saderīgs pāris, bet pa kādai svaigai kadiķa ogai mutē var iemest un nokošļāt tie, kam vēdera kaite, turklāt ogas uzlabo imunitāti – tās var izmantot tējās un novārījumos.
Aizdedzinātu kadiķa zariņu dūmi spēj enerģētiski attīrīt telpas, bet tie, kas ar ezoteriku neaizraujas, var kadiķi pakūpināt tāpat vien – telpas iegūst svaiguma, tīrības un svētku gaidu aromātu. No kadiķogām gatavo alkoholisko dzērienu džinu, zarus izmanto pirtsslotās. «Nekur nav teikts, ka pirtī drīkst izmantot tikai parasto kadiķi. Esmu griezis pirtij visdažādāko šķirņu zarus, un – visi labi!» iedrošina Pēteris.
Raksta turpinājumā lasi par dažādiem kadiķu veidiem un šķirnēm!