• Kāpēc zīdīšana sāp, un kā ar to tikt galā?

    Mazulis
    Evija Ridūze-Skujiņa
    18. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Diezgan bieži mazuļa zīdīšana jaunajai māmiņai sagādā raizes un sāpes, jo krūšgali ir saplaisājuši, iekaisuši un sāpīgi. Kāpēc zīdīšana sāp, un kā pareizi kopt savainotos krūšgalus?

    MM eksperte Vaira Avota, sertificēta zīdīšanas konsultante, starptautiski sertificēta dzemdību un pēcdzemdību dūla

    «Patiesībā mazuļa zīdīšanai nav jābūt sāpīgai – plaisām vai brūcēm krūšgalos nemaz nevajadzētu būt. Jā, krūtis pirmajās nedēļās pēc dzemdībām var būt izteikti jutīgas un piebriedušas – jutīgums parasti vērojams uzreiz pēc bērniņa piezīšanās pie krūts un pirmajās zīdīšanas nedēļās var ilgt 30–60 sekundes, taču sāpēm noteikti nevajadzētu būt visas zīdīšanas laikā vai starplaikos. Ja sāpes nepāriet arī tad, kad bērns krūti atlaiž vai netiek zīdīts, noteikti jāmeklē sāpju cēlonis,» skaidro sertificēta zīdīšanas konsultante, dzemdību un pēcdzemdību dūla Vaira Avota.

    Kāpēc sāp un plaisā?

    Visbiežāk krūšgali sāp un plaisā, ja bērniņš krūti nav satvēris pareizi – ar cietajām aukslējām satver tikai pašu krūtsgalu. Tad savainojumi var rasties jau pēc pāris zīdīšanas reizēm. «Īpaši pirmajās dienās pēc dzemdībām, kad jaunajai māmiņai parasti ir liels satraukums, vai bērniņš dabū pietiekami daudz piena, ēdienreizes ir ļoti biežas, mamma sakož zobus un turpina zīdīt caur sāpēm. Tādējādi ne tikai mamma dara sev pāri, bet arī mazulis nespēj efektīvi stimulēt krūti, lai izzīstu nepieciešamo daudzumu piena,» stāsta zīdīšanas konsultante, uzsverot, ja esi nonākusi situācijā, kad zīdīšana sāp, krūšgali plaisā, nebaidies meklēt palīdzību. «Ja ir iespējams, vēl atrodoties dzemdību nodaļā, sauc palīgā vecmāti vai bērnu māsu, bet, esot mājās, sazinies ar zīdīšanas konsultanti (zidit.lv ir zīdīšanas konsultantu saraksts Rīgā un citās vietās visā Latvijā).»

    Pareizs krūts satvēriens

    «Visdrīzāk būs pavisam vienkāršs risinājums – dziļš krūts satvēriens zīdīšanas laikā un ērta zīdīšanas poza,» ir pārliecināta Vaira Avota, un šādā gadījumā jaunajai māmiņai palīdzēs zīdīšanas konsultantes padoms un korekcijas.

    Krūts barošanas speciālists arī izvērtēs, vai mazulim zīšanu netraucē īsa zemmēles saitīte.

    Laikus pamanot un veicot nelielu ķirurģisku iejaukšanos, saitītes iegriešana aiztaupīs ne tikai zīdīšanas, bet arī runas problēmas un sakodiena nepilnības, bērnam paaugoties.

    Pareizs satvēriens zīdīšanas laikā ir tad, ja krūtsgals mazuļa mutē atrodas pie mīkstajām aukslējām, kur ir mēle, un nav nekas, kas varētu traumēt krūtsgalu. Ja bērns to satver pareizi, arī atlaižot krūtsgalam saglabāsies apaļa forma. Savukārt, ja mazulis satver krūti nepareizi, atlaižot tas ir plakans, nozīsts, dažreiz pat ar asu malu – tas nozīmē, ka satvēriens ir par seklu. Ar nepareizu satvērienu krūtsgalu var traumēt līdz asinīm un pamatīgām plaisām.

    Ņem vērā! Jebkurā zīdīšanas pozā mazulim jābūt novietotam tā, lai galviņa būtu vērsta uz augšu. Šādi mazais varēs plaši atvērt mutīti, satvert lielu daļu krūts areolas un krūtsgals būs dziļi iekšā mazuļa mutē.

    Kā kopt saplaisājušus krūšgalus?

    Zīdīšanas konsultante Vaira Avota uzsver, ka pirmā palīdzība ir mammas personīgā higiēna. «Brūcei ir jābūt tīrai un iespējami sausai, lai tā varētu sadzīt un neveidotos iekaisums. Pāris reižu dienā vari nomazgāt krūtis ar neitrālām ziepēm, vārītu ūdeni vai fizioloģisko šķīdumu un, pirms skaries klāt krūtīm, rūpīgi nomazgā arī rokas.

    Pārbaudi, vai tavs krūšturis nav pārāk ciešs, izvairies no krūšturiem ar stīpiņām un regulāri maini krūštura ieliktnīšus.

    Ja pēc zīdīšanas uz krūtsgala ir palicis tavs piens, ļauj, lai tas nožūst, bet speciāli papildu pienu uz krūtsgala neliec, jo siltajā un mitrajā vidē tas var radīt labvēlīgus apstākļus baktērijām. Agrāk tika ieteikta lanolīna ziede, bet nu jau vairākus gadus pētījumi šo ieteikumu ir atspēkojuši. Lanolīns nenodrošina efektīvāku dzīšanu, to pašu efektu var panākt, lietojot arī augstas kvalitātes olīveļļu vai kokosriekstu eļļu, – ja vēlies ādu mitrināt. Turklāt šīs eļļas ir drošas mazulim.

    Atsevišķos gadījumos ādas kopšanas līdzekļi situāciju var pat pasliktināt, īpaši, ja brūcē nokļūst mikroorganismi un pievienojas iekaisums vai sēnīte.

    Kā tautas līdzekli vari izmēģināt arī vēsas melnās tējas kompreses –šobrīd norit pētījumi un ir pamatots uzskats, ka tējā esošās sastāvdaļas var palīdzēt ādai atjaunoties,» stāsta krūts barošanas speciāliste.

    Aptiekās ir nopērkamas arī speciālas piesūcinātas salvetītes un plāksteri (piemēram, Medela Hydrogel Pads, Multi Mum), bet tie vairāk noderēs atvieglojumam, nevis brūces dziedēšanai. Zīdīšanas konsultante Vaira Avota neiesaka eksperimentēt ar krūšu galu aizsargiem jeb uzmavām – agrāk tos plaši ieteica, lai mazinātu sāpes, bet patiesībā lietojami tikai kā pēdējais resurss, ja citas metodes nav palīdzējušas.

    Vai drīkst turpināt zīdīšanu?

    Zīdīšanu krūšgalu plaisu ārstēšanas laikā droši vari turpināt. Ja medicīniskā ziede tiek lietota pēc ārsta norādījuma, tā jāuzklāj pēc zīdīšanas un pirms nākamās zīdīšanas reizes jānotīra atlikums ar salvetīti. Ja māc šaubas, vai medikaments ir savienojams ar zīdīšanu, jebkuras zāles pēc to aktīvās sastāvdaļas var pārbaudīt vietnē e-lactancia.org.

    «Ja, pamainot krūts satvērienu, sāpes pierimst, taču krūts aizvien asiņo, bērnu drīkst likt pie krūts. Neliels daudzums asiņu bērniņam nav bīstams. Vispirms piedāvā to krūti, kas ir veselāka, pēc tam otru, kad mazais jau zīž mazāk intensīvi.

    Ja krūts satvēriens ir pareizs un dziļš, brūce spēs sadzīt un zīdīšanas laikā netiks traumēta.

    Ja brūce ir ļoti plaša, asiņojoša vai tev ir emocionāli grūti pielikt bērniņu pie krūts, baidoties no sāpēm, pāris dienu pieniņu vari atslaukt un atsākt zīdīšanu, tiklīdz jūties droša. Atslaukšana ir nozīmīga, gan lai turpinātu stimulēt krūtis un ražotu pienu, gan neradītu papildu sarežģījumus ar piena sastrēgumiem, kas var rasties, ja zīdīšanu strauji pārtrauc,» skaidro konsultante.

    Svarīgi!

    Krūšgalu veselību var ietekmēt arī sēnīšu vai bakteriāla infekcija, ādas problēmas (psoriāze, ekzēma, dermatīts, alerģija); ja krūšgali nepārtraukti ir saplaisājuši, ļoti viegli var iedzīvoties mastītā vai strutainā iekaisumā.

    Ja brūce ir ļoti dziļa, parādās papildu simptomi, piemēram, strutas, piena sastrēgums krūtīs, paaugstināta ķermeņa temperatūra, koši sārts krūtsgals, plēkšņaina āda vai plašs apsārtums, un situācija neuzlabojas 24 līdz 48 stundu laikā, noteikti sazinies ar savu ģimenes ārstu un meklē zīdīšanas konsultanti! Ārsts izrakstīs piemērotu medicīnisko ziedi vai medikamentu, kā arī pārbaudīs krūtis (īpaši, ja izveidojies sastrēgums, kas nepāriet), bet kopā ar zīdīšanas konsultanti meklēsiet risinājumu, kāpēc sāpes radušās.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē