• Kaķu tualetes smiltis – izgudrojums, kas visiem atviegloja dzīvi

    Higiēna
    Marta Kalniņa
    27. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vēl pagājušajā gadsimtā rūpēties par savu kaķi bija daudz sarežģītāk. Līdz kāds izgudroja kaķu tualetes smiltis…

    Līdz pat pagājušā gadsimta 40. gadiem iekštelpās mītošu kaķu mazmājiņām izmantoja smiltis, augsni, skaidas un pat pelnus. Ar šādām metodēm minča tualetes tīrīšana izvērtās par ķēpīgu pasākumu. Turklāt minētie materiāli nekādā veidā nedarbojās kā smaku neitralizētāji, tādēļ tualete bija jātīra uzreiz pēc tam, kad kaķis no tās bija izkāpis, pretējā gadījumā kastīte nelāgi oda.

    Vēstures arhīvi liecina, ka pirmais cilvēks, kam ienāca prātā ideja ražot īpaši kaķu tualetēm paredzētus materiālus, bija Edvards Lovs. Jaunais vīrietis nupat bija atgriezies mājās no dienesta ASV Jūras kara flotē Otrā pasaules kara laikā un sācis darbu ģimenes uzņēmumā, kas ražoja un tirgoja dažādus absorbējošus materiālus industriālām vajadzībām.

    Taisnības labad jāteic, ka ideju viņam savā ziņā piespēlēja kaimiņiene, kura, zinādama, kur Edvards Lovs strādā, lūdza viņam iedot kādu alternatīvu materiālu nepraktiskajiem un smalkajiem pelniem, ko viņa kaķu tualetei lietoja līdz tam.

    Lovs kaimiņienei iedeva maisā iebērtu materiālu, kas bija paredzēts mašīnu ražotnēm, – šo uz māla bāzes veidoto produktu izmantoja, lai tas uzsūktu uz grīdas izlijušās mašīneļļas paliekas, uzkopjot telpu.

    Kaimiņiene bija vairāk nekā apmierināta par šo materiālu un lūdza Lovam vēl. Lai gan vietējais veikalnieks pret Edvarda Lova piedāvāto absorbējošo substanci kaķu tualetēm sākotnēji bija skeptisks, tomēr viņa skepsi uzveica milzīgā klientu interese par jauno produktu. Drīz pēc tam Edvarda Lova uzņēmums ķērās pie kaķu tualetes pildījuma sastāva uzlabošanas, meklējot dzīvniekiem draudzīgākus un cilvēkiem ekonomiskākus variantus.

    1984. gadā organiskās ķīmijas speciālists Tomass Nelsons nāca klajā ar vēl kādu revolucionāru atklājumu, proti, kaķu tualetes smiltīm, kam piemīt praktiskā īpašība – salipt vai sacementēties un veidot kunkuļus, ko no kastītes viegli izņemt ar lāpstiņu.

    Patlaban kaķu saimniekiem ir plašas izvēles iespējas, kādus pildījumus mīluļa tualetei izmantot: cementējošus, ar aromātu, silikona, kokskaidu granulas, dažādus bioloģiskus pakaišus, piemēram, no priedes vai lapu kokiem. Ņemot vērā pieaugošo interesi par dabai draudzīgiem un ekonomiskiem materiāliem, pasaulē aizvien pieprasītākas kļūst bioloģiskās kaķu tualetes smiltis.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē