• Zemessardzes kapteinis: Krievijas armija koncentrējusi visus spēkus Severodoneckas ieņemšanai

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    2. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Krievijas armija ir mācījusies no iepriekš pieļautajām kļūdām, pārgrupējusies un tagad koncentrē visus spēkus Severodoneckas ieņemšanai, intervijā žurnālam «Ir» pauda Zemessardzes kapteinis Jānis Slaidiņš.

    Viņš skaidroja, ka visas frontes garums ir 1300 kilometru, taču Krievija, mācoties no iepriekš pieļautām kļūdām, tagad koncentrējusies uz vienu vietu. Zemessardzes kapteiņa ieskatā kauja par Donbasu ir smagumpunkts, un Krievija, sakoncentrējot spēkus, ir atradusi papildu resursus. Krievijas armija mainījusi taktiku, koncentrējot spēkus vienā vietā, lai sasniegtu vienu konkrētu mērķi.

    Slaidiņa ieskatā krievu kaujas vienības Severodoneckā ir diezgan spēcīgas, turklāt viņi spējuši nodrošināt apgādes līnijas, kas ir svarīgs kaujas komponents. Turklāt uzbrūkošie krievu spēki darbojas daudz konkrētāk, uzbrukumi ir kļuvuši koordinētāki. Ir arī tehniskais pārsvars, jo Krievijas rīcībā esošo artilēriju patlaban ukraiņi nespēj nomākt. Tas ļauj Krievijas spēkiem lēnām iegrauzties Ukrainas ziemeļaustumos, Donbasā. Ja Krievijas bruņoto spēku uzbrukumi savienosies gan no ziemeļiem, gan no austrumiem, var veidoties aplenkums, prognozēja kapteinis, piebilstot, ka ukraiņiem būtu ļoti grūti bez lieliem zaudējumiem veikt taktiski sarežģītas atkāpšanās operācijas.

    Sakoncentrējot visus spēkus Severodoneckā, Krievijas mērķis ir visa Luhanskas apgabala nonākšana tās kontrolē. Ja ukraiņi šo kauju zaudēs, krieviem uzvara vismaz kādā kaujā kalpotu kā liels morāls pacēlums. Līdz ar to galvenais viņu mērķis ir aplenkt šīs ukraiņu vienības.

    Ja Ukraina zaudētu šo teritoriju, turpmāk būtu jāmēģina nostabilizēt fronti, lai tālākais Krievijas solis nebūtu jau Slovjanska un Kramatorska, kas ir ļoti nozīmīgas pilsētas Ukrainai.

    Ukraiņi labi apzinās, ko visam ukraiņu grupējumam nozīmē ceļš, kas savieno Bahmutu un Severodonecku, kas atrodas pie Severodoneckas – tā ir galvenā apgādes artērija. Ja tā kristu Krievijas bruņoto spēku rokās, vairs nav saprotams, kā ukraiņi spētu apgādāt Severodonecku ar munīciju, evakuēt ievainotos, piegādāt pārtiku. Tāpēc ukraiņiem šis ceļš ir jānotur, taču, ja tas neizdosies, jāmēģina atstāt Severodonecka, akcentē Slaidiņš.

    Slaidiņš gan piekrīt, ka Krievija Ukrainā ir cietusi pietiekami lielus tehnikas zaudējumus, tomēr arī vecas tehnikas sūtīšana uz fronti nozīmē Ukrainai tērēt resursus pretinieku tehnikas iznīcināšanai.

    Slaidiņa ieskatā patlaban ir grūti prognozēt kauju par Severodonecku iznākumu, jo kaujas izšķir karavīri, komandieri, kaujas gars, tehniskais nodrošinājums, morālā sagatavotība. Abām karā iesaistītajām pusēm neiet viegli. Krievijas armijas resurss samazinās, iestājies nogurums, taču arī ukraiņiem ir ļoti grūti, jo teju nav iespējams veikt rotāciju kaujas laukā austrumos, turklāt arī Rietumu ieroču nav pietiekami daudz.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē