• Valmieras Viestura vidusskola uzsāk unikālu programmu bulinga mazināšanai

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Starptautisks skolēnu veselības paradumu pētījums, kas īstenots 45 valstīs, liecina, ka Latvija ieņem otro vietu bulinga izplatības rādītājos skolās.

    Lai rastu sistēmisku risinājumu, šogad 60 Latvijas skolās, tai skaitā Valmieras Viestura vidusskolā, pirmo reizi darbu uzsāk starptautiska bulinga novēršanas programma KiVa, kas izstrādāta Turku universitātē Somijā un efektīvi darbojas jau 20 valstīs. Zīmīgi, ka vārds kiva somu valodā nozīmē jauki. 

    Programmas mērķis ir mazināt vardarbību skolās, novērst jaunu gadījumu rašanos un mazināt bulinga radīto negatīvo ietekmi uz sabiedrības veselību, un spriežot pēc nosaukuma – radīt jauku skolas vidi.

    Pasākumu Viestura vidusskolā atklāja skolas KiVa komandas pārstāves Iveta Upīte, Lāsma Gredzena un KiVa koordinatore Lolita Vanaga, kā arī KiVa trenere Vidzemē Agne Berga. Valmieras Viestura vidusskolas 1., 4., 7.klašu skolēni un skolotāji tika iepazīstināti ar KiVa programmas būtību un to, kā tā darbosies skolā. Savukārt klātesošie skolēni simboliski parakstījās par «365 dienām bez pāridarījumiem».

    Parakstīšanās notika ar krāsainiem plaukstu nospiedumiem veidojot trīs V burtus, kas simbolizē šo vienošanos pret bulingu un, protams, arī Valmieras Viestura vidusskolu.

    Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības institūta 2023.gada maijā veiktās Latvijas skolēnu pašvērtējuma anketēšanas dati liecina, ka 39,5% skolēni atzinuši, ka pēdējo mēnešu laikā ir cietuši no bulinga. Iegūtie rezultāti norāda, ka situācija Vidzemes reģionā arī ir satraucoša. Saskaņā ar anketēšanas datiem 36,4% Vidzemes reģiona bērnu ir atzinuši, ka pēdējo mēnešu laikā piedzīvojuši bulingu ar lielāku vai mazāku biežumu.

    2006. gadā Turku universitātē izstrādātā bulinga novēršanas programma KiVa ir pirmā sistēmiskā programma bulinga novēršanai skolās, kas veiksmīgi ieviesta jau 20 valstīs. Kā rāda līdzšinējie ziņojumi par programmas darbību Somijā, Nīderlandē, Itālijā un citās valstīs, veiksmīga dažādu sektoru partnerība palīdz mazināt vardarbību.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē