• «Swedbank» dzēsusi pirmskrīzes parādus 124 miljonu eiro apmērā

    Nauda
    Ziņu aģentūra LETA
    6. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Swedbank» dzēsusi pirmskrīzes parādus 124 miljonu eiro apmērā un aicina atsaukties arī pārējos 2008.gada krīzes skartos parādniekus sakārtot saistības vēl šā gada laikā, pirms dzēstie parādi tiks aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, aģentūru LETA informēja «Swedbank» pārstāvji.

    «Atkārtoti vēlamies aicināt tos klientus, kuriem pirmskrīzes parādsaistības vēl nav nokārtotas, sazināties ar banku šogad un neatlikt risinājumu uz vēlāku laiku. Jau nākamgad, ņemot vērā likumā noteiktos termiņus, bankas dzēstā kredīta summa tiks aplikta ar iedzīvotāju ienākumu nodokli, kas jāsamaksā klientam,» uzsver «Swedbank» valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

    «Swedbank» īpaši aicina atsaukties klientus, kuri kvalificējas 100% saistību dzēšanai, jo atbilstoši likumam «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli», dzēšot saistības pēc šā gada beigām, klientam būs jāmaksā iedzīvotāja ienākuma nodoklis. Līdz ar to šis gads ir pēdējā iespēja atbrīvoties no parādiem, neiestājoties nodokļa efektam. Savukārt tos klientus, kam saistības dzēstas par 90%, banka aicina sazināties ar «Swedbank» darbiniekiem un vienoties par saistību atmaksas grafiku.

    Neatrisināto 2008.gada krīzes parādu dzēšana kļuva iespējama pēc Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Kredītiestāžu likumā 2020.gadā. Tika lēsts, ka šajā parādu dzēšanas programmā «Swedbank» varētu izskatīt saistību samazināšanu vai dzēšanu vairāk nekā 3100 līgumu.

    Līdz šim no saistībām pirmskrīzes kredītu dzēšanas ietvaros «Swedbank» ir atbrīvojusi vairāk nekā 1500 klientu, kuri 2008.gada krīzē bija vai nu kredītņēmēji vai arī galvinieki citiem aizņēmējiem.

    Kopš izmaiņas likumā stājās spēkā, banka 100% apmērā ir dzēsusi vairāk nekā 630 līgumu. Pilna apmēra saistību dzēšana tika piemērota personām, kuras atbilst sociāli jutīgām sabiedrības grupām, piemēram, daudzbērnu ģimenēm, par maznodrošinātām vai trūcīgām atzītām personām un citām.

    Tāpat pilna apmēra parādu norakstīšana attiecināta uz tām personām, kuras līdz šā gada 31.decembrim būs sasniegušas pensijas vecumu, un tiem klientiem, kuri ir vienojušies ar «Swedbank» Sociālā izlīguma ietvaros.

    Pārējiem 2008.gada krīzes skartajiem aizņēmējiem, kuriem palika nenokārtotas saistības ar banku, parāds samazināts līdz 90% apmērā. Gandrīz ceturtā daļa klientu, kam parādi dzēsti par 90%, ir savas atlikušās saistības jau nokārtojuši vai ir vienojušies ar banku par maksājumu grafika sastādīšanu. Kopumā 90% parādu dzēšana piemērota gandrīz 2500 aizdevuma līgumiem.

    «Swedbank» valdes priekšsēdētājs skaidro, ka Saeimas lēmums, ļaujot norakstīt 2008.gada parādus, bija iespēja bankām ekonomiskajā apritē atgriezt tos parādniekus, kas nesamaksāto parādu dēļ bija nonākuši ēnu ekonomikas varā. Sākotnēji «Swedbank» plānoja dzēst kredītus 110 miljonu eiro apmērā, tomēr procesa gaitā rasta iespēja parādsaistības samazināt vēl par papildu 14 miljoniem, tādējādi kopējā dzēstā saistību summa ir 124 miljoni eiro. 

    Pēc aktīvu apmēra «Swedbank» ir lielākā banka Latvijā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē